Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chaos ve Sněmovně kvůli koronaviru: Poslanců měla být jen polovina, kdo si „dupnul“?

Autor: Jakub Veinlich - 
12. srpna 2020
05:30

Mimořádná schůze poslanců kvůli změně pravidel při volbách v případě karantény bude ve středu 19. srpna od 10 hodin. Původně se jí měla účastnit kvůli strachu z šíření nákazy koronaviru jen polovina poslanců. Blesk Zprávám to potvrdil šéf Sněmovny Radek Vondráček. V úterý odpoledne ale najednou kluby dostaly nové instrukce. Poslanci mají být na jednání v plném počtu. Žádná opatření v podobě krácení počtů nebudou. 

I když vláda ještě ani návrh na změny volebních zákonů neprojednala, už teď se rýsuje termín mimořádné schůze Poslanecké sněmovny. Zatímco ministři by měli dohodnuté změny politických stran schválit v pondělí 17. srpna – tedy po skončení vládních prázdnin, poslanci by je měli schvalovat už o dva dny později.

„Jestli se nestane nic mimořádného, tak svolám schůzi na 19. 8. od 10 hodin,“ potvrdil termín mimořádné prázdninové schůze poslanců šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO). Poslanci by měli projednat volební proces pro letošní volby ve stavu legislativní nouze, tak aby mohly novinky platit ještě letos při volbách.

Poslanci mají posvětit například volbu z auta, na takzvaných drive-in stanovištích, zřízené by měly být volební místnosti přímo v domovech sociálních služeb a také speciální volební komise v ochranných oblecích. V tu chvíli přitom platilo doporučení pro kluby, aby svolaly jen polovinu svých poslanců. 

„19. 8. Od 10:00 se bude konat mimořádná schůze Poslanecké sněmovny v legislativní nouzi v polovičním počtu,“ koluje mezi poslanci SMS zpráva. „Prosím o potvrzení vaší možné účasti,“ zjišťují pak předsedové klubů u politiků, kteří se mohou či nemohou jednání zúčastnit.

„Ano, mohu potvrdit, že schůze má být skutečně v polovičním počtu,“ potvrdila Blesk Zprávám například předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Předseda Sněmovny Vondráček přitom ale Blesk Zprávám tvrdil, že žádné plošné doporučení na schůzi není, ale nižší počet poslanců je podporovaný. „Počet poslanců nijak komplexně neřešíme, ale takzvané párování se podporuje. Snižuje se tím případné riziko přenosu onemocnění,“ potvrdil obavy z šíření nákazy.

Jestli se opatření dotkne také veřejnosti, která za běžného provozu může sledovat jednání poslanců z galerie nad jednacím sálem, nebo také například novinářů, zatím na tiskovém oddělení Sněmovny podle svých slov nevědí. „Dáme vám vědět. Schůze zatím ještě definitivně svolaná není,“ reagoval pro Blesk Zprávy ředitel tiskového oddělení Sněmovny Roman Žamboch.

V úterý odpoledne se situace otočila. Zdroje Blesk Zpráv ze Sněmovny překvapivě hlásily, že se schůze mají nově účastnit všichni poslanci. Tedy žádné párování. 

„Měl jste pravdu, bude jednání ve standardním počtu,“ potvrdila pak informace i Pekarová Adamová za TOP 09. Samotný šéf Sněmovny přitom žádnou změnu podle svých informací v úterý odpoledne netušil. „O tom nic nevím. S nikým jsem nemluvil,“ reagoval Vondráček.  

Podle informací Blesk Zpráv si ale schůzi jen v polovičním počtu nepřály kluby ODS, Pirátů a KSČM. 

„Nevidím žádný důvod pro schůzi s polovičním počtem poslanců,“ reagoval předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura. 

Roušky na Úřadu vlády i v Senátu

Před případnou nákazou chtějí být chráněni také premiér, ministři, ale i zaměstnanci Strakovy akademie. Do budovy Úřadu vlády se tak nedostanou například novináři bez roušky a jiné ochrany úst a nosu. Právě tam má ve středu proběhnout například tisková konference premiéra Andreje Babiše a amerického ministra zahraničí Mika Pompea.

„Upozorňujeme, že vzhledem ke zhoršené epidemiologické situaci je pohyb ve vnitřních prostorách Úřadu vlády možný pouze se zakrytými ústy a nosem, např. pomocí roušky,“ rozeslal Úřad vlády upozornění do redakcí.

Nedávno přitom přímo ve Strakově akademii mělo probíhat testování více než stovky zaměstnanců Úřadu vlády, především blízkých spolupracovníků premiéra Babiše.

Stejné pravidlo přitom bude platit také v Senátu, kam se šéf americké diplomacie také ve středu chystá. Potkat by se měl jak s šéfem horní komory Parlamentu Milošem Vystrčilem, tak i s ostatními senátory, se kterými by měl i nějaký čas diskutovat.

Video  Pompeo přistál v Praze. Šéfa diplomacie USA i jeho Susan vítal americký velvyslanec 
Video se připravuje ...

„Ve vnitřních prostorách Senátu bude povinné mít zakrytá ústa i nos,“ stojí v akreditačních pokynech Senátu. Podle informací Blesk Zpráv neměli Američané na roušky žádné požadavky, i přesto si jeden z ochránců šéfa americké diplomacie nasadil roušku hned na pražském letišti.

Krajské volby 2020: Do zastupitelstev krajů se bude volit 2. a 3. října>>>

a-z- ( 12. srpna 2020 15:17 )

Ať tam seděj pěkně všichni a preventivně jim špejlí 5x denně prohrábnout rypák.

panda82 ( 12. srpna 2020 09:11 )

Jen polovina, ? klidně rozpustit, darmožrouti , plácají jen nesmysly, nic použitelného k životu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa