Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

O Kuberův mandát v Senátu se utká primátor Hanza a učitel Bergman. Volby lidi nezajímaly

Aktualizováno -
6. června 2020
16:13
Autor: ČTK, Mii - 
6. června 2020
08:53

První kolo doplňovacích voleb do Senátu o nástupci Jaroslava Kubery (ODS), který v lednu nečekaně zemřel, nerozhodlo. Ani jeden z devíti kandidátů nezískal potřebný nadpoloviční počet hlasů, uskuteční se tak druhé kolo. Do něj postupuje teplický primátor Hynek Hanza (ODS) a ředitel teplického gymnázia Zdeněk Bergman (Senátor 21). Hanza byl favoritem Kuberovy dcery Venduly Vinšové, jak prozradila na facebooku. Volby provázela nízká účast.

Vítěz voleb se ujme mandátu v horní parlamentní komoře na zbytek Kuberova funkčního období, tedy do 13. října 2024.

Lidé měli nového senátora volit už na přelomu března a dubna. Vláda ale hlasování odložila kvůli krizovým opatřením v souvislosti s epidemií koronaviru. Nejvyšší správní soud následně uvedl, že kabinet jednal mimo své pravomoci. Vláda poté navrhla zákon, který konání voleb určil nejpozději na červen.

Lidé dostali do svých poštovních schránek deset hlasovacích lístků, vybírat ale mohli jen z devíti kandidátů. Až po provedení registrace a vylosování čísla byla totiž stažena kandidatura Tomáše Tožičky (Česká pirátská strana). Voliči jsou na to upozorněni ještě i ve volebních místnostech, kde je informace vyvěšena.

O Kuberův mandát usilovali například teplický primátor Hynek Hanza (ODS), ústecký hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM) nebo ředitel teplického gymnázia Zdeněk Bergman (za Senátor 21 s podporou TOP 09, Liberálně ekologické strany a Strany zelených). Právě pro Hanzu, který je stejné stranické příslušnosti jako zemřelý předseda Senátu, se rozhodla hlasovat Kuberova dcera Vendula Vinšová, jak prozradila na sociální síti.

Primátor Hanza vyhrál první kolo s náskokem před dalšími osmi soupeři. Získal 29,73 procenta hlasů. Bergman, který v roce 2018 postoupil do druhého kola s Kuberou, obdržel 22,15 procenta. Druhé kolo voleb bude 12. a 13. června.

Zájem byl oba dva dny malý

Volební účast v pátek se velmi lišila podle okrsků. V Bílině je vyvěšená vlajka mimo jiné na mateřské škole v ulici Švabinského. „Volební účast je velmi nízká, nikdo na otevření místnosti nečekal,“ řekla v pátek předsedkyně volební komise Iveta Patová. V tomto okrsku je podle ní účast vždy nízká s ohledem na to, že se nachází v sociálně vyloučené lokalitě. 

Naopak „dveře si podávali“ celé odpoledne voliči ve střední škole stavební a strojní v Teplicích ve čtvrti Trnovany. „Neustále někdo chodí. Účast ale zatím odhadnutou nemáme,“ řekla předsedkyně tamní komise Iveta Šuchová.

V sobotu situace nebyla jiná, příliš mnoho lidí nepřišlo. Volební místnosti se ve 14:00 uzavřely a začalo sčítání. Výsledky by měly být známy odpoledne.

Na vše dohlížela policie

Hlasování doprovázelo kvůli epidemiologické situaci zvýšená hygienická opatření. Všude byla k dispozici dezinfekce a volební komisaři měli mezi sebou rozestupy. „Pokud přijdou manželé nebo partneři, necháme je jít společně, pokud jdou voliči zvlášť, upozorníme je na rozestupy, ale lidi si sami dávají pozor,“ řekla Šuchová.

Policie žádné komplikace nezaznamenala, řekla její mluvčí. Na okolí volebních místností dohlížela i městská policie či asistenti prevence kriminality. „Nikdo nám nic mimořádného nenahlásil,“ řekla Pavla Doksanská z teplického magistrátu, která má na starosti organizační zabezpečení voleb.

Video  V sobotu na kongresu ODS, v pondělí zemřel: Poslední projev Jaroslava Kubery (†72)  - ODS, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Doporučujeme
bjuno ( 7. června 2020 04:48 )

Tak soudě z tvého příspěvku jsi duševně omezený ty ty debile - ty se důchodu nedožiješ, zdechneš na to, že ti z tvé omezenosti pukne žilka v hlavě - no škoda tě nebude...

bjuno ( 7. června 2020 04:45 )

boxer

bjuno ( 7. června 2020 04:44 )

Fakt se někdo diví, že volby do senátu nikoho nezajímají??? To je jasné podle účasti, ale nikdo s tím nepohne, přece si nezruší koryta... názor lidí je nezajímá - to je jisté o co tady jde - o POJISTKU DEMOKRACIE.......

boxer ( 6. června 2020 19:07 )

Omyl,to pouze ukazuje na dlouhodobý nezájem většiny obyvatel o zbytečnou instituci !!

Evka4 ( 6. června 2020 17:47 )

Jakk: Asi tak

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa