Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Zataženo, déšť 15°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Důchody přes 15 tisíc. Vláda chce dát seniorům víc, než musí. Domluví se?

Autor: ČTK - 
16. února 2020
21:37

Sociální demokracie bude požadovat na příští rok růst důchodů nad zákonnou valorizaci. V České televizi to v neděli řekl předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka. Za ideální výši růstu by považoval 1000 korun, zatímco podle zákona by valorizace měla být zhruba 750 korun. Vyšší než zákonný růst důchodů podporuje nejen ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), ale i premiér Andrej Babiš (ANO). Průměrný měsíční důchod by tak v lednu měl vzrůst na víc než 15.200 korun.

Podle Chvojky by růst důchodů měl být vyšší než inflace. Sociální demokracie podle něj bude tlačit na co nejvyšší růst penzí. Za ideální označil 1000 korun.

Zvyšování penzí o větší částku, než přikazuje zákon, podporuje i Babiš. „Důchody chceme nadále navyšovat tak, jak to děláme od doby menšinové vlády ANO. V rozpočtu na rok 2021 rozhodně počítáme s významným navýšením. Budeme navyšovat nad rámec zákonné valorizace,“ řekl ČT premiér.

Zákon přikazuje přidat 750 korun

„Je k diskusi vzhledem k tomu, jak všechno zdražovalo, energie, bydlení obecně a také potraviny, jestli nejít potřetí cestou, kdy dáme seniorům a seniorkám nad rámec zákonné valorizace i vyšší částku,“ uvedla Maláčová.

O tom, jaké konkrétně vláda navrhne zvýšení důchodů nad zákonných 750 korun, budou jednat lídři koalice v příštích týdnech. Vláda každý rok musí podle zákona povinně zvýšit důchody o inflaci a o polovinu růstu reálné mzdy. Kvůli případnému vyššímu růstu důchodů by musela, podobně jako v minulých letech, prosadit speciální zákon.

Letos se důchody v průměru zvýšily o 900 korun, tedy o 151 korun nad zákonem stanovenou valorizaci. Průměrný důchod by tak měl činit 14.326 korun. Vláda slibuje, že důchodci budou v roce 2021 v průměru brát minimálně 15.000 korun. V lednu předseda vlády řekl, že růst důchodů bude pokračovat nezávisle na ekonomické situaci země. Myslí si, že průměrný důchod bude i vyšší než 15.000 korun.

Více o důchodech v roce 2021 čtěte ZDE >>>

Opozice chce přidávat i jinde

Zvyšování penzí o více než inflaci je potřeba i podle místopředsedy opoziční SPD Radima Fialy. Místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová by uvítala, aby se valorizace o inflaci týkala i jiných oblastí než důchodů. Pravidelně valorizovat by se podle ní měl i rodičovský příspěvek nebo příspěvky na péči.

Chvojka v nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce řekl, že pokud se ve vládě nenajde vůle předložit zákon o dostupném bydlení, mohl by vzniknout mimovládní cestou. S předložením zákona počítá i Fiala a Richterová, podle které mají Piráti připravený rámcový návrh, o kterém chce jednat s ministryněmi pro místní rozvoj Klárou Dostálovou (ANO) a práce a sociálních věcí Janou Maláčovou (ČSSD).

jezidedek ( 17. února 2020 08:30 )

to budou zase kmot­ři,tu­nelá­ři,zlo­ději,­udava­či opozice špinit,pomlouvat premiera už vydim jak politický skřet,zloděj křivák Kalousek hází na nejlepšího premiera svojí špínu 45kč duchodcum.Opozice kmotru s Kalouskem je výstrahou pro všechny slušné obča­ny,duc­hodce,­rodi­ny.Už nikdy opozici politických nenažraných zloděju,tunelářu kmotru.

marmat ( 17. února 2020 00:20 )

Maximum možného je pro tuto chvíli 900....
vybojovaných 150 navrch není důvoddem k revoluci....
jde to dokonce 4x víc , než byl kompletní dárek od M.Kalolousk\a...
Nerouhejme se

marmat ( 17. února 2020 00:15 )

"Zákon přikazuje přidat 750 korun!" !!!
Jaký byl/platil zákon v roce, kdy " navýšil" Kalda o 35,-Kč/měsoíčně důchodcům???
DODNES drží absolutní REKORD V TÉTO KATEGORII

jasnovidec01 ( 16. února 2020 22:47 )

Maláčová nemá potuchu kolik to lidem dělá,důchody pod 10000 kč nesplňující to avizované 900 kč ,spousta důchodců dostala opět přidáno kolem 571 kč..to je rozdíl co ,ale o kolik se zvýšily ceny a potraviny i léky ..jen samé lži

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa