Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

„Začal chcípat motor.“ Czernin chce v TOP 09 změny, k Schwarzenbergovi má blízko

Autor: Jiří Rys - 
13. července 2019
05:35

TOP 09 oslavila deset let existence, průzkumy jí ale přiliš šancí pro návrat do Sněmovny zatím nedávají. Stranu vedenou Jiřím Pospíšilem, kterou společně zakládali Miroslav Kalousek a Karel Schwarzenberg, by chtěl pozvednout jako nový šéf šlechtic ze středočeského zámku Dymokury Tomáš Czernin. V rozhovoru pro Blesk Zprávy zmínil návrat hrdosti, příchod změn i to, jak má on i jeho rodina k Schwarzenbergovi blízko.

Co vás vede ke kandidatuře? S čím jste nespokojený ohledně předsednictví pana Pospíšila?

Už jsem byl k tomu dlouho vyzývaný už před posledním sněmem, ale to jsem byl ještě relativně nový v Senátu a chtěl jsem se trošku usadit a abych se trochu orientoval. A potom to moje hlavní poslání je tady v Dymokurech, lesy, pole, rybníky a to jsem také neměl zabezpečené, musel jsem se tomu věnovat více.

Teď mám opravdu výborný tým okolo sebe a obejde se to bez mojí neustálé přítomnosti, takže to funguje. Jiří Pospíšil splnil svoji roli, že jsme udělali dobrý výsledek ve volbách do europarlamentu a v komunálních volbách do pražského magistrátu. A on je teď europoslancem a předsedou klubu pražských zastupitelů. Myslím si, že předseda musí straně věnovat více času a že při tomhle vytížení to nemůže stíhat.

Ale nevylučoval jste takovou možnost, když jste už tehdy do vedení kandidoval a nyní jste místopředseda strany?

Už tenkrát jsem byl jediným senátorem jako čistě TOP 09 a Senát musí být ve vedení zastoupen, takže jsem řekl, že budu kandidovat na místopředsedu, ale na to, abych byl tehdy předsedou, na to nebyla ještě doba zralá. Samozřejmě svoji roli v tom sehráli také zakladatelé, především Karel Schwarzenberg, se kterým mám opravdu užší vztah, protože byli kamarádi s mým tatínkem prakticky od malička, od peřinky se dá říct.

Já jsem k němu v důležité době pro mladého muže, kolem mé dvacítky, měl možnost jezdit na prázdniny. Měl na mě významný vliv. A teď, když mě žádal, abych se toho ujal, tak jsem si říkal, to byla poslední kapka, že to pro něho chci udělat.

A konec konců, když jsem posílal svoji přihlášku do TOP 09, brzy tomu bude 10 let, bylo to 8. 8. 2009, tak v tu chvíli jsem opravdu nemyslel na to, že budu jednou senátorem a že se budu ucházet o nějaké stranické posty.

Tenkrát to byl opravdu idealismus, strašně se mi líbily zásady TOP 09, nadchlo mě hodnotové desatero a líbilo se mi, že Karel Schwarzenberg je předsedou, kterému jsem opravdu zavázaný. Trošku mu to členstvím oplatím. Tehdy jsem si to neuvědomoval, ale když člověk někam pošle přihlášku, tak by měl být připraven na to, že může přijít cokoliv. Já politiku jako živobytí nemám, dělám to z idealismu, nakonec to je i určitá tradice v mojí rodině, že celé generace nějakým způsobem zasahovala do chodu této země. Myslím si, že každá generace dostane příležitost pro tu zem něco udělat, říkal jsem si, že takové výzvy jsou normální.

S jakou vizí vystoupíte na sněmu a co chcete udělat, abyste zastavil odchody některých významných komunálních politiků a snížení zastoupení v komunální politice?

Sněm máme teprve v druhé půlce listopadu, takže na to se samozřejmě ještě budu připravovat víc, to bych nechtěl předbíhat. Ale mám okolo sebe skupinku lidí, se kterými se na to připravujeme. Musíme zdůrazňovat to, že TOP 09 je autentická konzervativní strana.

Konzervatismus je unikátní, protože v době, kdy TOP 09 vznikla, tak tady nebyla skutečně konzervativní strana. Konzervatismem se od té doby začali zaštiťovat mnozí, ale spojují to často s xenofobií a různým rasismem. To je nám cizí, protože jsme strana evropská a stojící na evropských hodnotách, které vycházejí z křesťanských a judaistických tradic. Tomu je jakákoliv xenofobie a populismus cizí.

Ona se změnila i celková politická situace od té doby a tady nikdo tehdy nepočítal s tím, že zemi uchvátí nebo bude se snažit uchvátit oligarcha. To je takový cíl: je potřeba spojovat síly, které se tomu chtějí postavit.

A komunální úroveň?

Na komunální úrovni pořád zdůrazňuji, že záleží na lidech. Myslím si, že trošku začal chcípat motor, chci lidi znovu nastartovat, vlít jim do žil optimismus. Rád poukazuji na místa, kde to dopadlo zcela úplně jinak, než to celorepublikově vypadá.

Jen tak od boku můžu říct Dymokury, kde jsem doma, nebo třeba Sobotku, ale jsou i další místa, máme výborného místostarostu v Českém Brodě, máme starostu v Moravském Krumlově. Anebo můj kolega Herbert Pavera, co se mnou sedí v lavici, senátor, je velice oblíbený starosta. Podobných lidí máme daleko více, akorát je potřeba je znovu nastartovat.

Chcete vrátit tedy hrdost TOP 09, aby se za ní lidé nebáli kandidovat nebo říct, že jsou členy?

Určitě. Těch lidí je pořád dost, kteří jsou nadšený, jsou ochotní pracovat, jen je člověk musí trochu namotivovat a potom považuji za důležité to partnerství s ostatními demokratickými subjekty. Jsem v Senátu členem klubu STAN a jsem rád, že se obnovilo to partnerství se Starosty a nezávislými. Myslím si, že je načase zkrátka intenzivněji spolupracovat s dalšími demokratickými stranami.

Budete mít v případě úspěchu podobné problémy jako pan Pospíšil, nebudete řidit stranu z Poslanecké sněmovny...

Poslanecký klub samozřejmě bude mít svého předsedu, ale pořád zdůrazňuji, Valdštejnský palác je hned vedle Poslanecké sněmovny, takže v tom nevidím problém nějakým způsobem koordinovat naše poslance ve Sněmovně. Z Valdštejnského paláce se dostat do Poslanecké sněmovny je samozřejmě jednodušší než z Bruselu nebo Štrasburku.

Nicméně podobný problém měl tehdy Mirek Topolánek z ODS, který nakonec kandidoval ve sněmovních volbách. Pro případnou lepší koordinaci poslanců byste kandidoval v příštích sněmovních volbách?

To je předčasná otázka. Mám v Senátu mandát do roku 2022, a když se mě na to zeptáte teď, tak se mi ta myšlenka nelíbí, abych pokud budou řádné volby do Poslanecké sněmovny, rok před ukončením mého mandátu vyvolal doplňovací volby v mém okrsku. Nerad bych se tím zabýval. Pokud bych se teď na podzim 2019 stal předsedou TOP 09, tak samozřejmě na podzim 2021 budeme mít nový sněm a věc se může vyklubat úplně jinak.

Případnou kandidaturu do Poslanecké sněmovny, pokud by tomu tak okolí chtělo, nevylučujete?

Nechci předbíhat. Myslím, že teď je opravdu důležitá otázka, jakým způsobem se strana vyvine po tom sněmu. Je potřeba udělat některý poměrně zásadní změny a myslím, že je zapotřebí, aby se ta strana začala konkrétně vyjadřovat k jednotlivým otázkám, který naši zemi skutečně trápí.

Nejsem odborníkem na všechno, tak bych chtěl vytvořit skupinu odborníků, nejspíš stínovou vládu, kde by byly osobnosti, které by se vyjadřovaly k jednotlivým otázkám nebo otázkám jednotlivých resortů.

Stínoví ministři si můžou vytvořit podle svého okruh poradců nebo odborníků v těch tématech. A to si myslím, že je teď opravdu otázka podstatnější, než kdo povede stranu do sněmovních voleb v roce 2021. To je důležitější než jména.

Na odborné otázky máme expertní skupiny, tam vidím jeden zádrhel. Nejsem spokojený s tím, jak fungují, protože ony jsou vlastně na všech stranických úrovních pod regiony, kraje až celostátní. A je dost problém dát to dohromady. Pak schází se nepravidelně a pokaždé přijde někdo s jinými tématy, tak se nedá na těch jednotlivých problémech pracovat systematicky. Jestli se tady řekne, že konkrétní osoba je zodpovědná za toto téma a musí pracovat na programu a na řešení těch otázek, tak jsem přesvědčen, že to musí fungovat lépe.

Těší vás podpora Miroslava Kalouska?

Samozřejmě, že mě ta podpora těší, on je skutečným zakladatelem té strany, takže se domnívám, že bez něho ta strana fungovat nemůže, nedá se mu sebrat. Jestli se mě chcete zeptat, jestli se neobávám toho, že budu jeho loutka, to se skutečně neobávám. Na politice nejsem nijak materiálně závislý a dělám to z toho důvodu, že to je moje povinnost a když na to přijde tak nemám problém praštit do stolu. To se můžete pozeptat jak v rodině nebo ve firmě, že opravdu nejsem zvyklý někomu dělat kašpárka.

A konzultoval jste s ním svou kandidaturu nějak ještě před ohlášením?

Mluvil jsem s ním o tom a řekl jsem mu, že to hodlám udělat na krajském sněmu Královéhradeckého kraje, který byl před dvěma týdny v Podkosti. Vyjádřil potěšení a řekl mi, že toho sněmu by se chtěl taky teda účastnit, že by rád byl u toho.

Kalousek k Czerninovi vyjádřil obdiv

Miroslav Kalousek uvedl pro Blesk Zprávy, že „pan Tomáš Czernin je obdivuhodná osobnost, je už deset let členem naší strany, má přirozenou politickou kariéru, je úspěšným komunálním politikem, úspěšným senátorem a je to člověk s mimořádným životním příběhem, který prokazuje, že on hodnoty TOP 09 má nejenom v sobě a v srdci, ale že je také žije. A jeho vize udělat moderní program pro postbabišovskou dobu, který by překonal tu dobu stagnace, za kterou odpovídá tato vláda, mě velmi oslovil. Pevně věřím, že osloví i voliče.“

Kalousek připojil, že Czerninovi navrhl ucházet se o předsednictví už před posledním sněmem. „Ano, já se přiznám, že jsem mu to navrhoval už v roce 2017, kdy jsem věděl, že nebudu kandidovat. A říkal jsem mu, že podle mého názoru by byl ideální kandidát on. A tenkrát ještě měl spoustu práce ve svém hospodářství. Dnes má stabilizovaný personál a dorostli mu synové, takže teď už se může uvolnit,“ objasnil pro Blesk Zprávy Kalousek.

Schwarzenberg: Má šanci být oblíbený

Karel Schwarzenberg se o Czerninovi vyjádřil také velmi příznivě. „Znám ho od jeho velice mladých let, znal jsem jeho prarodiče, rodiče, vím, že je to opravdu bezvadný charakter. A udělalo na mě hluboký dojem, jak dobyl svůj senátní mandát. Překvapilo mě, jak tam v kraji je opravdu oblíbený. Jisté nadání na to má. Uvidíme, bude sněm, jaký program on představí, jaký program představí předseda Pospíšil. Uvidíme,“ prozradil Schwarzenberg.

Pospíšil s kandidaturou ještě vyčkává

Nynější předseda TOP 09 se ještě nerozhodl, zda vůbec bude kandidovat, ale za Czerninovu kandidaturu je dle svých slov rád. „Zdravá sebevědomá strana se dovede vyznačit tím, že je zájem mezi členskou základnou o řízení takovéto strany a bude-li více kandidátů do vedení, tak to určitě TOP 09 může prospět,“ uvedl.

Do budoucna Pospíšil především chce, aby „TOPka byla jednotná strana a aby byla schopná se domluvit se STANem a případně jinými středopravicovými stranami na společném volebním projektu jak pro krajské tak pro české národní parlamentní volby.“

Pospíšil ale dle svých slov v předsednické funkci splnil svůj slib ohledně opětovného se přiblížení se ke STANu, které minulé vedení podle jeho mínění rozbilo. A nevylučuje i kandidaturu na nějakou jinou pozici.

„Já jsem do médií jasně řekl, že vzhledem k výsledku, kterého jsem dosáhnul v těch pražských volbách a i evropských volbách, že mám morální právo kandidovat na nějakou z vedoucích funkcí v TOP 09,“ zmínil. Následně ale doplnil, že o samotné volbě rozhodnou až samotní delegáti sněmu. Pro Blesk Zprávy zopakoval, že je pro něho důležitější zájem TOP 09 jako celku. Definitivně se ale rozhodne až koncem léta.

marmat ( 13. července 2019 22:54 )

Nebo-li pan Czernin může své schopnosti a energii uložit smysluplněji.......

marmat ( 13. července 2019 22:51 )

TO,CO předvádí Kalousek s Pospíšilem, nemůže imponovat víc než max. 3% voličů....
Když to "dobře dopadne" !!!

kacer56 ( 13. července 2019 19:34 )

Vůbec nechápu, že se u nás najde 5% dobytků, kteří volí tuhle bezpáteřní, zkorumpovanou, zlodějskou bandu kriminálníků. Jestli s Czerninem, nebo bez něho je úplně jedno.

serzant ( 13. července 2019 18:32 )

neumíš,ale nevadí je to stejně pěknej Fujtajbl!

Nezadat ( 13. července 2019 16:50 )

Jo kalousek je zlatý chlap,sice do ohně bych pro něho neskočil,ale určitě bych přihodil polínko aby se dlouho netrápil.Ten kdo toho zmetka obdivuje je sám zmetek.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa