Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zemřít ještě nehodlám, vzkázal vážně nemocný Schwarzenberg odpůrcům. Léčí se ve Vídni

Autor: bel, simao - 
1. listopadu 2018
11:57

Karel Schwarzenberg chybí tento týden při jednání Sněmovny, jeho asistentka prozradila Blesku, že má nadále diagnostikovaný zápal plic, se kterým se léčil již před volbami. A že odjel do Rakouska, kde navštívil doktora. Do nemocnice však kníže na rozdíl od zářijového kolapsu přímo ve Sněmovně nemusel. Z Vídně svým fanouškům vzkázal, že ho skolil virový zápal plic, antibiotika nezabírají, ale pomalu „leze z díry“. A odpůrcům vzkázal, že „zgrejznout“ zatím nehodlá.

„Má opravdu diagnostikovaný zápal plic, teď je v Rakousku v léčení,“ prozradila Blesku jeho asistentka Lucie Weitzová. „V Rakousku byl navštívit lékaře, jinak se léčí i tady doma,“ uvedla dále.

Zápal plic se vrátil

Se zápalem plic se kníže kurýroval již před říjnovými volbami, kdy musel zrušit účast na jedné z předvolebních akcí. „Bohužel jsem onemocněl zápalem plic a nesmím se hnouti z postele,“ vzkázal 3. října.

Potíže však nevymizely. Jak dlouho bude tentokrát Schwarzenberg mimo politiku? „Myslím si, že ještě týden by se měl léčit, pak se uvidí. V nemocnici ale není,“ uvedla Weitzová.

Kníže vzkázal z Vídně: Zgrejznout ještě nehodlám

Sám Schwarzenberg se pak ozval na Facebooku a poděkoval za přání brzkého uzdravení. „Děkuju opravdu srdečně všem, kteří mi v posledních dnech vzkazovali přání brzkého uzdravení a někteří se dokonce pomodlili. Toho času jsem ve Vídni, protože se ta nemoc naplno projevila až když jsem sem přijel,“ vysvětluje kníže.

„Blbé na tom je, že mám očividně virový zápal plic, tudíž antibiotika příliš mnoho nedokáží a prostě se budu léčit o něco pomaleji. Ale už taky pomalu z té díry lezu, valně se sice ještě necítím, ale přece jenom lépe, než před několika dny,“ pokračuje Schwarzenberg. 

A rýpl si do těch, co by mu snad mohli přát něco nepěkného. „Mohu si představit, že bylo dost těch, které zpráva o mé nemoci naplnila jistou nadějí. Musím jim vzkázat, že musí ještě počkat, prozatím ještě zgrejznout nehodlám,“ dodal Schwarzenberg.

Video  Schwarzenberg (80) upadl ve Sněmovně: Vyděšení poslanci přerušili schůzi.  - PSP
Video se připravuje ...

Do Prahy se vrátí příští týden

Na závěr svého rakouského vzkazu Schwarzenberg přidal další poděkování: „Děkuji všem, kteří na mě myslí a s pomocí Boží již příští týden přijedu do Prahy. Ještě jednou děkuji všem.“

Sám kníže minulý týden v pátek vystoupil ve Sněmovně během schůze, na které se řešil odkaz první republiky. A připomněl, že je jediným poslancem, který se v ní stihl narodit. Blíží se přitom právě i Schwarzenbergovy prosincové narozeniny, kdy exministr zahraničí a někdejší místopředseda Nečasovy vlády oslaví 10. prosince již 81. narozeniny. Ve stavu zdravých, či nemocných? Schwarzenberga totiž opět zdraví potrápilo.

Kalousek: Je stále v kondici

Také Miroslav Kalousek ujišťuje, že stav jeho přítele není vážný. A v Rakousku vedle návštěvy lékaře stíhá i jiné povinnosti. „Pan Schwarzenberg je v kondici. Je ve Vídni, má tam nějaká důležitá jednání. Opravdu je kondici. Tedy v kondici, která odpovídá věku. Až mně bude 70, chtěl bych mít takovou kondici, jako má on v osmdesáti,“ vzkázal Blesku exministr financí.

Schwarzenbergova kondice vynikla v červenci v porovnání s tehdejší návštěvou Miloše Zemana ve Sněmovně. To když spustila prezidentská fanfára, rozrazily se dveře, ale místo Zemana o holi a a podepíraného bodyguardy agilně „přicupital“ na své sněmovní místo právě někdejší Zemanův rival z první přímé volby hlavy státu.

„Bylo to dnes ve Sněmovně chvilku krásné. Zazněla prezidentská fanfára. A vešel Karel Schwarzenberg,“ glosoval to šéf STAN Petr Gazdík. Právě věk však nezastaví ani Schwarzenberg, což si uvědomuje i on sám. A TOP 09 díky němu disponuje ve Sněmovně nejstarším (a společně s Dominikem Ferim i nejmladším) zákonodárcem. Ovšem ne vždy je tomu pravidlem. Absence sněmovního doyena se kvůli zdraví množí.

Zářijový kolaps a převoz do Střešovic

Právě ve Sněmovně totiž kníže zkolaboval v září – postihla ho nevolnost, omdlel a upadl. Poslanci museli přerušit na 10 minut své jednání, Schwarzenbergovi zavolali záchranku. Následoval přesun do Ústřední vojenské nemocnice v Praze-Střešovicích, kde ostatně letos v létě akutně hospitalizovali i Miroslava Kalouska kvůli problémům s tenkým střevem a vnitřním krvácením. 

„Byl při vědomí, po odborných vyšetřeních u nás zůstává hospitalizován, jeho stav není vážný,“ uvedla tehdy k Schwarzenbergově hospitalizaci mluvčí ÚVN Jitka Zinke. Schwarzenberga však jeho pověstný smysl pro humor neopustil ani tehdy. „Děkuju za optání, už je vše v pořádku. Už zase blbnu,“ vzkázal Blesk Zprávám po převozu do nemocnice.

Objevily se proto i spekulace, že by Schwarzenberg, u kterého se v poslední době opakují zdravotní neduhy, mohl právě kvůli zdravotnímu stavu a pokročilejšímu věku skončit ve Sněmovně.

Pospíšil: Mandátu se nevzdává

Právě Kalousek nyní promluvil i o možnosti, že by kníže kvůli věku či opakujícímu se marodění mohl složit funkci poslance. „To by byla velká škoda. Karel Schwarzenberg prokázal v minulém týdnu, že má stále co říct. A bohužel, i když už překročil osmdesátku, tak je to jediný český politik, který má mezinárodní rozměr,“ vzkázal Kalousek.

Žádné informace o současném Schwarzenbergově zdravotním stavu prý nyní nemá předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. A k možné trvalé náhradě knížete ve Sněmovně říká: „Vůbec jsme to neřešili. Karel Schwarzenberg má mandát poslance, je to jeho mandát, záleží na něm. Ani náznakově jsem nezaznamenal, že by se mandátu vzdával.“

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

bryx ( 2. listopadu 2018 09:33 )

forum24.cz/video-jaroslav-hutka-ma-novou-pisen-jmenuje-se-ovarova-revoluce/?utm_source=www.seznam.cz &utm_medium=sekce-z-internetu

jentakjenkobliha ( 2. listopadu 2018 07:27 )

Kníže vypadá líp než Hradní hulvát Milouš, který je příkladem života po smrti a inteligentněji jak slovenský bonzák s kuním ksichtem a netopýříma ušima.

tojsemale_ctverak ( 2. listopadu 2018 03:55 )

Nikomu nepřeji nemoc,neštěstí, smrt, ani tomuto zločineckému individuu. Tenhle, americkými teroristy a eurofašisty placený šašek, kolaborant a rozvraceč si stejně zaslouží soud a následně oprátku, stejně jako stovky dalších potkanů a ksindlů jeho formátu. Jen namátkou, Kalousek, ta páchnoucí zrůda fery, nebo jak se to nazývá, Kocáb, ml. Dienstbier, Herman, Bartoš a jeho feťácká strana, Klus, a další a další krysy..

jentakjenkobliha ( 1. listopadu 2018 17:22 )

kretenos500: Prej ses zasekl v devíti letech ?

jentakjenkobliha ( 1. listopadu 2018 17:19 )

Jen házíš perly swiním a kozlům.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa