Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Babiš útočí na „nenakoupitelného buldoka“ kvůli 600 milionům. Vadí mu plán na sídlo NKÚ

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
2. dubna 2019
12:25
Autor: Petra Štefková - 
2. dubna 2019
10:05

Nejvyšší kontrolní úřad zaplatil za posledních 10 let na nájemném ve výškové budově v pražských Holešovicích 528 milionů korun. A za podobnou částku se teď chystá postavit pro zhruba 400 úředníků nové sídlo. Pozemek má úřad koupený už 15 let, na výstavbu ale dosud nebyly finance. Premiér Andrej Babiš (ANO) však zaútočil na prezidenta úřadu Miloslava Kalu kvůli údajné nehospodárnosti. Plán na nové sídlo NKÚ se mu nezamlouvá.

Nejvyšší kontrolní úřad vypsal na konci března soutěž na zhotovitele svého nového sídla. O stavaři chce mít jasno v červnu a nejpozději v srpnu začít stavět. Stěhovat by se pak kontroloři měli do nové budovy na konci roku 2021. „Uzavřeli jsme dohodu se společenstvím vlastníků, se sousedy, abychom si vzájemně vyšli vstříc, tak žádné komplikace nepředpokládáme,“ řekl pro Blesk Zprávy mluvčí NKÚ Jaroslav Broža.

S výstavbou zásadně nesouhlasí premiér Andrej Babiš. A v pondělí po jednání vlády tvrdě zaútočil na šéfa NKÚ Miloslava Kalu. „Dělá politiku, která mu nepřísluší. Sám se nechová hospodárně, když si staví takovou budovu za 600 milionů,“ prohlásil Babiš.

„My jsme řadu let prověřovali budovy státu, které by byly vhodné pro sídlo. Spolupracovali jsme s vládní dislokační komisí i ministerstvem financí a žádná z 22 státních budov nebyla z hlediska kapacity a nákladů na rekonstrukci vhodná,“ uvedl pro Blesk Zprávy mluvčí NKÚ Broža. Zároveň dodal, že Úřad si nechal udělat posudek od ČVUT v Praze, který zvažoval všechny hodnoty koupě, rekonstrukce a z pohledu hospodárnosti vyšlo nejvýhodnější stavět. „A vláda a parlament to odsouhlasili,“ dodal Broža.

Pozemek na dohled od Blesku

Pozemek pro stavbu nového sídla si úřad pořídil už v roce 2004 za 95 milionů korun. Nachází se kousek od stávajícího sídla, a to v pražských Holešovicích naproti Ortenovu náměstí – na rohu, který z jedné strany ohraničuje ulice Komunardů a z druhé strany ulice U Uranie. Na pozemku vedle sídla společnosti Czech News Center, kde je také redakce Blesku.

Vyrůst tam mají dvě budovy, o které se bude NKÚ dělit s parlamentní knihovnou a archivem Sněmovny. Objekty mají tvořit jednotný prostor s bývalým areálem holešovického pivovaru. NKÚ předpokládá, že po ukončení výstavby sídla bude celý areál bývalého holešovického pivovaru přístupný veřejnosti.

Nové sídlo NKÚ Nové sídlo NKÚ | Nejvyšší kontrolní úřad - web

Náklady přesáhnou půl miliardy

Výdaje na výstavbu by neměly podle zveřejněných materiálů přesáhnout 689 milionů korun. Z toho dvě třetiny budou hrazeny ze státního rozpočtu, zbytek pokryjí úspory NKÚ z minulých let.

Víc než 400 zaměstnanců kontrolního úřadu bude mít k dispozici nové kanceláře o celkové výměře zhruba pět tisíc metrů čtverečních. Parlamentní knihovna a archiv Senátu bude mít dalších dva a půl tisíce metrů čtverečních. 

Součástí budov budou také dvoupodlažní podzemní garáže pro 123 vozů, dalších 20 parkovacích stání bude ve dvoře sídla.

Nové sídlo NKÚ Nové sídlo NKÚ | Nejvyšší kontrolní úřad - web

Stovky milionů na nájemném

Nejvyšší kontrolní úřad sídlí v pražských Holešovicích i teď. Pronajatu má devatenáctipatrovou výškovou budovu TOKOVO. V loňském roce úřad za nájem zaplatil 17,41 milionu korun. V roce 2013 byla cena přitom výrazně snížena.

Tehdy činilo nájemné 44 milionů korun ročně a NKÚ uvažovalo o nákupu svého sídla. Vláda tehdejšího premiéra Petra Nečase ale tuto možnost zamítla, protože na to nebyly finance.

Jednou z možností, která byla v té době na stole, byla koupě budovy Sazky v pražských Vysočanech za 327 milionů korun. Nakonec se ale podařilo vedení úřadu vyjednat nižší nájemné a NKÚ zůstalo na stejné adrese. Nejvyšší kontrolní úřad zaplatil na nájemném v letech 2007 až 2017 neuvěřitelných 528 milionů korun. Zhruba tolik bude stát nová budova.

Babiš: Je to rozhazování veřejných peněz

Projekt výstavby nového sídla začal v roce 2016. Andrej Babiš ho tvrdě kritizoval již jako tehdejší ministr financí. Považoval to za příliš vysokou investici s dlouhou návratností.

Se stavbou Babiš nesouhlasí ani jako premiér. „NKÚ si chce stavět honosné sídlo za stovky milionů a dnes platí předražené nájemné. Stát má spoustu nevyužitého majetku, který by mohl tento úřad využít,“ uvedl pro Blesk Zprávy předseda vlády.

NKÚ: Je to nejlepší možnost

„My jsme řadu let prověřovali budovy státu, které by byly vhodné pro sídlo. Spolupracovali jsme s vládní dislokační komisí i ministerstvem financí a žádná z 22 státních budov nebyla z hlediska kapacity a nákladů na rekonstrukci vhodná,“ popřel reálnost možnosti nastěhování do nevyužité státní budovy mluvčí NKÚ Broža.

Zároveň uvedl, že Úřad si nechal udělat posudek od ČVUT v Praze, který zvažoval všechny hodnoty koupě, rekonstrukce a z pohledu hospodárnosti vyšlo nejvýhodnější stavět. „A vláda a parlament to odsouhlasili,“ dodal pro Blesk Zprávy Broža.

Podle úřadu je ale dlouhodobý nájemní vztah nevýhodný a nevhodný. Má za to, že absence vlastního sídla neodpovídá ústavnímu postavení NKÚ a může potenciálně ohrozit i jeho nezávislost. 

Sám premiér Andrej Babiš přitom chce také investovat do nové výstavby. V pražských Letňanech by chtěl vybudovat úřednické ghetto pro 10 tisíc státních zaměstnanců. Vládní čtvrť má stát zhruba 10 miliard korun.

Nájem skončí za čtyři roky

Nájemní smlouva se společností CPI Group úřadu končí v roce 2023. Před deseti lety ji úřad uzavřel na dva roky s možností opětovného prodloužení, a to čtyřikrát na dobu dvou let. 

Stavba nového sídla NKÚ byla nedávno představena i poslancům z kontrolního výboru. Přímo na půdě kontrolorů se uskutečnila část jednání výboru. Zástupci úřadu v čele s prezidentem Kalou představili zákonodárcům celý projekt výstavby.

Topolánek: Kala je nenakoupitelný buldog

Na obranu Kaly, kterého nyní Babiš kritizuje, se přitom na Twitteru ozval mj. expremiér Mirek Topolánek, Babišem též také často kritizovaný (a sám šijící při řadě příležitostí do premiéra). „Tohle je první souboj, který Babiš nemůže vyhrát, ani s použitím těch nejodpudivějších nástrojů, které vlastní. Kala je úporný, neoblomný, nenakoupitelný buldog, který svou práci bere jako svatou válku,“ napsal na sociální síti.

Profesorka Vladimíra Dvoříková pak stejnou cestou upozornila před kritikou NKÚ coby „cestou do pekel“: „NKÚ není marketingovou agenturou. Je to Ústavou vytvořený nezávislý orgán pro kontrolu hospodaření se státním majetkem. A zákon mu ukládá posuzovat účelnost, hospodárnost a efektivitu. Přesně to Úřad udělal. Neochota připustit kritiku je cestou do pekel s dopadem na všechny.“

Kapital Network ( 2. července 2019 00:15 )

Potřebujete financování pro váš domov, pro vaše podnikání, koupit auto, koupit motocykl, vytvořit si podnikání, fond vzdělávání, fond zemědělství nebo úvěr pro jiné potřeby. Nepochybujte o svých osobních potřebách. Nabízíme osobní půjčky a podnikatelské úvěry od 2 000 EUR do 60 000 EUR s roční úrokovou sazbou 3%. Bez ohledu na to, jakou částku. Uveďte přesnou částku, kterou si přejete uplatnit, a datum splatnosti v žádosti o úvěr. Pošlete nám svůj osobní úvěr emailem: kapi­talnet­workfi­nance@­gmail­.com

Danela ( 5. dubna 2019 12:48 )

Pane Kalo, bylo by príma zveřejnit, kolik peněz již teď ještě nepostavené sídlo daňové poplatníky stálo. Zveřejněte platy zaměstnanců, kteří se výstavbou zabývají i externích právníků, zpracovatelů návrhů, stavařů a právníků. Poté prosím o obhájení vašeho korporátního motta účelně, efektivně a hospodárně. Věřím v prospěšnost NKÚ, ale Vám nevěřím nos mezi očima i s ohledem na to, koho navrhujete do nejvyšších funkcí odpovědných za kontrolní závěry. Kolik Členů úřadu bylo za posledních 5 let zvoleno, kolik z nich je bývalých kontrolorů a kolik trafikantů?

Omasta ( 4. dubna 2019 22:24 )

Mně se ta nová budova nelíbí. Ten věžák vypadá reprezentativně i má kolem sebe prostor. Zatímco to nové je tam nacpané, stísněné. Nijak to neobohatí prostředí Holešovic. No ale ať si dělají, co chcou a kontrolujou Babiše. Rozhodně, když mají již pozemek ladem, je lepší něco postavit, aby bylo více nemovitostí. Jen myslím, že v té nové utopené budově moc vysoké nájmy nebudou, kdyby to náhodou chtěli pronajmout.

Danela ( 2. dubna 2019 17:57 )

Problém s NKÚ je v tom, že se v podstatě nedá zkontrolovat jeho hospodaření, a to ani vlastními kontrolory. Zajímavé by to určitě bylo, nebo by stačilo zveřejnit, jak se třeba některé útvary odměňují, např. ODBOR PERSONÁLNÍ!!! Doporučuji zveřejnění těchto informací podle § 106. To zaručeně sekne s nejedním kontrolorem a Bureš bude mít klid....

Wi68 ( 2. dubna 2019 15:38 )

Zmetek Bureš má, vyjma zvyšování důchodů, hodně blbé nápady. Ale, prosím, jeho zhovadilý nápad vybudovat vládní čtvrť nezaměňovat s vybudováním jedné budovy. A snaha po získání vlastní budovy je stará minimálně patnáct let. Ale jinak, volové jsou to oba.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa