„Přestože se v rámci stavebního řízení k záměru vyjadřovaly všechny dotčené orgány státní správy, nebyla informace o tom, že se v blízkosti plánovaného útulku nachází střelnice,“ řekl novojičínský místostarosta Václav Dobrozemský.

Útulek začal vznikat v bývalém vojenském areálu v Bludovicích. Měl stát téměř 11 milionů korun.

Stavba se přitom připravovala několik let. Už v roce 2013 město koupilo pozemek, o rok později mělo hotovou projektovou dokumentaci a připravené peníze v rozpočtu.

Majitelé sousedního chátrajícího objektu ale různými odvoláními výstavbu čtyři roky blokovali. Že areál sousedí se střelnicí, se městský úřad dozvěděl čtyři dny po zahájení prací na výstavbě, což bylo loni v září. Ve stavbě ale město pokračovalo.

Vypovídají smlouvu

Když však těsně po Novém roce přišlo vyjádření krajské veterinární správy, že hlukem ze střelnice by docházelo k týrání zvířat, a proto nevydá kladné stanovisko ke kolaudaci, nebyla jiná cesta, než se stavbu pokusit zastavit. Samotného mě to mrzí, stavbu jsme podporovali, ale provoz útulku by bez kolaudace nebylo možné ani zahájit, a městu by tak vznikla ještě větší škoda,“ uvedl místostarosta Ondřej Syrovátka.

Nyní se musí vyčíslit náklady, které byly dosud na stavbu vynaloženy. „Předběžně to vypadá, že byla prostavěna částka kolem dvou milionů korun. Majitel firmy také musí staveniště zajistit proti úrazům,“ dodal Dobrozemský.

Radnice nyní dojednává se stavební firmou ukončení smlouvy a podmínky vypořádání nároků za předčasné ukončení díla.

Jiný útulek nebude

O využití pozemku zatím radní nejednali. „Ani nehledáme jiné místo pro výstavbu útulku. To již město udělalo v minulosti a zjistilo se, že žádná další vhodná lokalita není,“ doplnil místostarosta.

O zatoulané nebo opuštěné psy se město stará, přestože mu útulek citelně chybí. Až do roku 2027 má smlouvu s Kopřivnicí, která poskytuje kotce ve svém útulku. 

VIDEO: Podvyživená štěňata vyhodili z auta. Podařilo se je zachránit.

Video
Video se připravuje ...

Podvyživená štěňata vyhodili z auta. Podařilo se je zachránit Blesk Tlapky