Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Před 80 lety si Hitler „vzal“ Pražský hrad: Vůdce řval, Göring hrozil a Hácha se hroutil

Autor: Jakub Kopřiva - 
15. března 2019
13:00
Vypadal, jako kdyby snědl žhavé uhlíky. Tak prý Adolf Hitler ve vtipu popsal československého prezidenta Emila Háchu, když mu oznámil, že hodlá okupovat i zbytky tzv. druhé republiky. Přesně před 80 lety 15. března 1939 přijel nacistický vůdce triumfálně na Pražský hrad a začalo 6 let teroru.

Jak turistika po Praze v podání jednoho z nejhorších válečných zločinců vypadala? Blesk se podíval do historických pramenů. Hitler po nočním jednání s fyzicky i psychicky zdecimovaným Háchou vyrazil na cestu do Prahy. Nejprve jel do České lípy, kam se dopravil z Berlína vlakem a dále pokračoval v koloně autem. V ní byl i jeden z největších českých kolaborantů a válečný zločinec Karl Hermann Frank. Po cestě je uvítaly zástupy Němců žijících v Čechách.

Pivo i šunka

Do Prahy dorazil Hitler kolem 19. hodiny a zamířil na Hrad, kde se prošel před nastoupenými vojáky Wehrmachtu po nádvoří a pokochal se pohledem na Prahu z oken sídla prezidenta. Pro personál Hradu byl jeho příjezd šokem, jelikož chystanou večeři snědli okupační vojáci a musela se narychlo sehnat nová. Říšský kancléř obešel salonky, a dokonce, ač vegetarián a abstinent, měl ochutnat pražskou šunku a napít se plzeňského piva. „Není tak moc hořké,“ komentoval jeho chuť.

Ponížení prezidenta

Aby byla okupace co nejpotupnější, nacisté zpozdili schválně vlak s prezidentem Háchou, který se vracel z Berlína. Ten tak dorazil na Hrad po Hitlerovi, aby jej mohl diktátor přivítat. Hácha navíc musel přijít postranním vchodem, aby bylo ponížení co největší. Hitler nakonec pobyl na Hradě 22 hodin, většinu času úřadoval, prý moc nenaspal, ale nenechal si ujít možnost projevit svoji zálibu v architektuře. Jeho oku se například nelíbila Petřínská rozhledna, kterou chtěl zbourat. Prý hyzdila celkový dojem města.

Jak to viděl prezident

Zatímco Hitler se naparoval, jak mu plány vycházejí, za sebou nechal zničeného československého prezidenta Emila Háchu. Jak vzděláním právník, kterého do funkce dotlačily okolnosti, vnímal noc ze 14. na 15. března?

  • Do Berlína vyrazil Hácha už 14. března, Hitler jej ale nechal několik hodin čekat v hotelu Adlon. Jednání tak začalo až po půlnoci a účastnili se ho přední nacisté v čele s druhým mužem třetí říše Hermannem Göringem.

  • Prezident si zprvu myslel, že je v Berlíně kvůli vyhlášení samostatnosti Slovenska. I proto hovořil žoviálně a omlouval se za chrapot. Hitler ho ale přerušil a oznámil mu, že hodlá okupovat zbytky druhé republiky. Odpor by byl „brutálně potlačen všemi prostředky“.

  • Hácha po telefonu seznámil s nacistickými plány vládu v Praze. Tím pro něj peklo neskončilo. Hitler požadoval podpis dokumentu, že okupace je výsledkem dohody. To ale prezident odmítl, což říšského kancléře rozčílilo natolik, že na něj začal řvát.

  • Srovnám Prahu se zemí, vyhrožoval prezidentovi i Göring s úsměvem ve tváři. Později prezident vzpomínal, že Hitler by snad české hlavní město ušetřil, ale Göring to prý myslel naprosto vážně.

  • Hácha po brutálním nátlaku v Berlíně zkolaboval, selhalo mu srdce. Nacisté se obávali jeho úmrtí, a proto byl na místo okamžitě povolán lékař, který mu podal léky.

  • Podle některých svědectví si prezident Hácha v prvních chvílích nechtěl připustit vážnost situace. Údajně řekl ministru bez portfeje Jiřímu Havelkovi: „Nic si z toho, pane kolego, nedělejte, není to tak zlé. Budeme mít vlastní stát, ovšem bez armády a bez zahraničního ministra.“

15. březen 1939 hodinu po hodině: 

  • 1:15 – V hotelu Adlon přijal Hitler unaveného prezidenta Emila Háchu. Ten vyrazil do Berlína vlakem den předem, vůdce ale nechal nemocného muže několik hodin čekat. Od Hitlera se Hácha dozvídá o plánované okupaci.

  • 2:00 – Prezident po jednání s Hitlerem telefonoval do Prahy, kde se spojil s předsedou vlády Rudolfem Beranem a seznámil ho s požadavky Berlína. Ministr národní obrany generál Jan Syrový dostal příkaz, aby nařídil vojsku neklást okupantům odpor.

  • 3:15 – V Praze se sešla vláda. Ministr Syrový skutečně vydal rozkaz, aby armáda nekladla postupujícímu Wehrmachtu odpor.

  • Před 4:00 – Unavený a zdeptaný Hácha, který během jednání v Berlíně zkolaboval, podlehl nacistickému tlaku a nakonec podepsal dokument, že svěřuje „s plnou důvěrou osudy českého národa a české země do rukou vůdce německé říše“.

  • 4:30 – Češi se poprvé dozvěděli o obsazení. Informoval o něm rozhlas a zároveň vybídl obyvatelstvo, aby zachovalo klid.

  • 6:00 – Oficiální začátek okupace, jak ji naplánoval Hitler. První němečtí vojáci ale překročili hranice už o den dříve v okolí Frýdku-Místku.

  • 8:35 – Němečtí vojáci postupují šokovanou zemí. Zatímco Češi jim hrozí a nadávají, německá část obyvatelstva jásá a vítá své soukmenovce. První jednotky Wehrmachtu dorazily k okraji hlavního města.

  • 11:00 – Hácha opustil Berlín. Cestu zpět absolvoval vlakem. Ten ale nacisté schválně zdržovali, aby prezident dorazil do Prahy později než Hitler.

  • 13:00 – Němci dokončili obsazování všech strategických míst na zbylém území druhé republiky.

  • 17:00 – Adolf Hitler se vlakem přepravil do České Lípy, odkud triumfální kolonou vyjel směrem k Praze.

  • 19:15 – Vůdce dorazil na Pražský hrad, kde ho vítal zdviženou pravicí dav pražských Němců

  • 19:30 – Čtvrt hodinu po Hitlerově příjezdu dorazil na hlavní nádraží vlak s prezidentem Háchou. Ten okamžitě zamířil na Hrad, ale dovnitř se musel dostávat postranním vchodem.

 

 

Chitochka ( 29. března 2019 20:00 )

A hlavne, nebyt tech 'Ruskych okupantu, loupežniku a zlodeju', tak na Krymu (a v cele Europe) by se pouzivala bud 'francouzština' (Napoleon), anebo 'němčina'. Zadne Česko-ani-Slovensko by neexestovalo (převážná většina ČS.legie byla tvořena v Rusku). A hlavne me zajima, kolik lidi vi, ze prave Prazane nechali zalozit tu samou Komunistickou stranu rizenou Leninem (leden 1912, Hybernská 7, Praha 1), ktera diky nemecke financni podpore uskutecnila ozbrojený převrat, prohlásila,ze prohrala 1 sv. valku, nechala sve zapadni uzemi, zlato a na 70 let zavedla totalitarni režim, pri kterem jen za prvnich 10-15 let zavrazdili pres 20 (DVASCET) MILIONU (svych!!) obcanu, dalsi desitky poslali do lágrů... a kdyz k tomu pridam jeste dejny, obeti a dusletky 4lete obcanske valky, kterou sledoval cely svet a NIKDO s tim nic neudelal, protoze kazdy chtel z toho neco urvat, tak to uz opravdu vypada smutno .... ale az komuniste se vratili ke zapadnim svym tvůrcům, tak vsechni se ***i Proc si pamatujete a probirate jen tu negativni stranu?? Pri mobilizace 1938 r. jen SSSR byl na strane ČS, ale Polsko nedovolilo tranzit ruske vojenske techniky pres sve uzemi, jinak vyhlasi valku, za co dostalo svuj maly kus sudet. (chapu ze SSSR chtel zaroven rozsirit svuj komuns.vliv... ale nikdo nevedel jak v praxi by mel vypadat a se ridit ten zazracni komunism.... protoze to byla jen sbirka myslenek na papire jedneho nemce vsak vam komuniste aspon nezakazali mit vanocni stromecek, jak to bylo v SSSR v prvnich letech))

Agust Draszk ( 16. března 2019 15:47 )

Zadná Rus nikdy neexistovala ty trolle, ve skutečnosti je to Zlata Horda! Turecko je Osmanská Říše. Krym odjakživa patřil Osmanské říši a do toho Byzantské říši. Rusku to nikdy nepatřilo a rusák je okupant, loupežnik a zloděj, kam vleze tam sto let trava neroste, tečka!

Agust Draszk ( 16. března 2019 15:35 )

KRYM BYL VZDYCKY TATARSKY! Ty trolle. Krym Rusáci okupovali na konci 18 století a vyvraždili tam původní obyvatelstvo.

kradlous ( 16. března 2019 08:49 )

Fašouni se nikdy nezmění.Němci by měli zemím které zničili platit doživotně za ztráty které utrpěli a ne jenom lidské..Přitom jim zase leží u nohou celá Evropa.

ameae ( 15. března 2019 18:29 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa