Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zeman umírá na rakovinu, tvrdil politik. Hrad si stěžuje, že policie případ odkládá

Autor: ČTK, simao - 
20. prosince 2018
11:55

Policie odložila trestní oznámení prezidenta Miloše Zemana na brněnského politika Svatopluka Bartíka. Informovala o tom Česká televize. Bartík loni prohlásil, že má Zeman rakovinu a zbývá mu pár měsíců života. Podle Nekuly je rozhodnutí zatím nepravomocné a lze proti tomu použít opravného prostředku. Lhůta pro jeho podání by měla uplynout mezi svátky. Podle Jiřího Ovčáčka Pražský hrad podá proti rozhodnutí stížnost.

„Má rakovinu, metastáze na více místech. Svoji diagnózou zná už cca tři týdny. Léčbu odmítl. Prognóza 3–7 měsíců,“ uvedl na Facebooku Stavopluk Bartík (Žít Brno).

Prezident Zeman to následně označil za „kachnu“ a „špinavost“ a na TV Barrandov k tomu uvedl: „Kdybych použil svého oblíbeného výrazu, že ten člověk je svině, tak mě zase někdo obviní z vulgarismu. Ale on je svině, protože tohle se nedělá.“ Oznámil také, že za pomluvu bude žádat odškodné - a nijak malé. 5 milionů korun. Těch se však nedočká, alespoň prozatím.

Policie prověřovala dva možné přečiny. ČTK odložení trestního oznámení potvrdil dozorující státní zástupce Arne Nekula. „Jeden je pomluva. Tam policejní orgán dospěl k závěru, že není dána subjektivní stránka v podobě úmyslu, což zákon vyžaduje,“ uvedl Nekula. Dále policie zvažovala poškozování cizích práv. „Nebyla naplněna objektivní stránka. Nedošlo k vážné újmě na právech,“ řekl Nekula a dodal, že primárně by věc měla být řešena v civilním sporu.

Ovčáček: Zeman je v pořádku, podáme stížnost

Zpráva o odložení trestního oznámení přichází v době, kdy se opět objevily spekulace o Zemanově zdraví. Prezident momentálně čerpá dovolenou a tráví ji na zámku v Lánech.

„Už tři dny se mě média ptají, co je pravdy na tom, že pana prezidenta převezl vrtulník z Lán do nemocnice. Zdůrazňuji, je to fáma, dezinformace, šířená lidmi s pokřiveným charakterem, což se o dovolené nestalo poprvé. Pan prezident je v Lánech. 26.12. natočí Vánoční poselství,“ vzkázal na Twitteru hradní mluvčí Jiří Ovčáček, toho času též na dovolené. „Proti usnesení podáváme stížnost,“ vzkázal nyní Ovčáček ohledně dalšího postupu.

Vánoční dárek, raduje se Bartík

Bartík loni před blížícími se lednovými volbami prezidenta v souvislosti s tím, že má dle něj Zeman rakovinu, odmítá léčbu a zbývá mu pár měsíců života, uvedl, že měla veřejnost vědět, jak na tom prezident zdravotně je. Později však své tvrzení z internetu stáhl s odůvodněním, že nečekal takovou vlnu negativních reakcí jak na sebe, tak na prezidenta.

Pražský hrad označil tvrzení za nepravdivá a podal na Bartíka žalobu a trestní oznámení. Městský soud v Brně letos na žádost Zemanových právníků projednávání žaloby přerušil kvůli tomu, že by se nejdřív mělo vyřešit trestní oznámení. 

Bartík aktuální rozhodnutí přivítal. „Vánoční dárek pro mě je venku. Jelikož mému advokátovi rozhodnutí dosud nedorazilo, nebudu to komentovat. Navíc podotýkám, že odložení není dosud pravomocné,“ uvedl bývalý radní městské části Brno-střed.

malenabald ( 21. prosince 2018 17:21 )

A JÁ SI MYSLÍM, ŽE JSI PROSTĚ D.EBIL.

backora ( 20. prosince 2018 16:12 )

ten , kdo to o Zemanovi řekl, nebo napsal,je lidská zrůda

xxxx678 ( 20. prosince 2018 15:55 )

Prezidenta Havla zmiňuje ve všech příspěvcích. Musí už z něho mít noční běsy.

PPP150W ( 20. prosince 2018 15:00 )

Asi vás. Jste taky takový šášula.

deep_ass_flsting ( 20. prosince 2018 14:58 )

Chováš se úplně stejně, když někdo hrábne do tvý zahrádky. Nemáte si co vyčítat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa