Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Na belhajícího Zemana v Bruselu čekali. To Schwarzenberg přiběhl, rýpl si senátor

Autor: simao - 
12. července 2018
13:33

Češi mají na summitu NATO v Bruselu své vrcholné zastoupení. Ve středu přiletěl Miloš Zeman, na čtvrtečním jednání ho vystřídala dvojice Andrej Babiš (ANO) – Jan Hamáček (ČSSD). U Zemana přitom opět zaujala jeho zdravotní indispozice a problémy při přesunech. Sám prezident se netají tím, že pokud může, použije k přesunu třeba golfový vozík. Tentokrát to možné nebylo, a tak se na Zemana čekalo. To Babiš s úsměvem a důvěrou v kapse korzoval mezi evropskými politiky.

Že má Miloš Zeman problémy s polyfunkční neuropatií dolních končetin, tím se nijak netají a jako svůj zdravotní neduh to sám prezident otevřeně přiznává. Chůze do schodů mu dělá problémy, řadu přesunů absolvuje nejen s oporou své hůlky, ale ochranky, hradních zaměstnanců, případně jako v případě inaugurace své manželky Ivany. 

Čekání na Zemana a židle pro českého prezidenta

Na summitu NATO v Bruselu Zemanova indispozice opět vynikla. Prezidentovi v průběhu focení dokonce připravili židli, aby mohl svým nohám dát chvilku odpočinku. Samotný příchod s nejistou chůzí českého prezidenta zaujal i na Twitteru. 

Na jednom z videí je přitom vidět, jak si Zeman podává ruku i s Donaldem Trumpem a zdraví se i s dalšími potentáty, zároveň se však musí čekat, až zaujme svou pozici. Doprovázely to poněkud rozpačité úsměvy a pohledy přítomných včetně šéfa NATO Jense Stoltenberga či německé kancléřky Angely Merkelové. A připomnělo to situaci ze společného focení státníků v Číně, kterého se účastnili i Vladimir Putin či Si Ťin-pching, kdy se na Zemana čekalo, až jej přiveze golfový vozík.

Zatímco Merkelová a další čelní představitelé svých zemí včetně Andreje Kisky po společném focení společně odcházeli a čile diskutovali, Zeman zůstal podobně jako při focení opodál. Agenturní fotografové si Zemana příliš nepovšimli. Z jeho následné účasti na summitu NATO však vznikla fotografie s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Zeman sedí, Macron mu podává ruku a nahlíží na českého prezidenta shůry.

Francouzský prezident Emmanuel Macron zdraví sedícího Miloše Zemana na summitu NATO v Bruselu. Francouzský prezident Emmanuel Macron zdraví sedícího Miloše Zemana na summitu NATO v Bruselu. | Reuters

Překvapivé ocenění od Teličky

Zeman se v Bruselu zúčastnil i pracovní večeře, kde vytáhl své obvyklé téma. „Pan prezident na pracovní večeři pořádané u příležitosti summitu NATO zdůraznil význam spolupráce v boji proti terorismu, spolupráce v oblasti zbrojního průmyslu, podpořil navýšení výdajů na obranu a varoval před snahami obnovit studenou válku,“ upozornil na Twitteru hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Zemanovi se přitom dostalo poněkud překvapivého ocenění jeho bruselské mise od europoslance a místopředsedy Evropského parlamentu Pavla Teličky, který je jinak k prezidentovi výrazně kritický. „Oceňuji, že M. Zeman se na summitu NATO připojil k odsouzení nelegální anexe Krymu a označení chování Ruska za agresivní. Jasný signál občanům ČR, jeho voličům i Kremlu,“ podotkl taktéž na sociální síti.

Rozlícený Ovčáček: Lidský odpad

Zemanův mluvčí Ovčáček přitom na narážky a posměšky na sociálních sítích reagoval příkře a rozlíceně: „Lidský odpad, který se v médiích a na sociálních sítích pohoršuje nad tím, že si pan prezident po vzniku společné oficiální fotografie na summitu NATO sedl kvůli bolavým nohám na židli, si zaslouží to nejhlubší opovržení. Druhorepubliková špína!“

Upozornil na to, že Zeman při společném focení tzv. family fotografie stál, na přistavené židli seděl až později. „Co už však vtipálci nezmiňují, je fakt, že si Zeman sedl až na projevy řečníků. Na oficiální fotografii stojí stejně jako ostatní politici,“ dodal Ovčáček.

Babiš pobíhal mezi lídry

To český premiér Andrej Babiš (ANO), který se do Bruselu přesunul po maratonu ve Sněmovně, kde získal v pozdních nočních hodinách důvěru pro svůj druhý menšinový kabinet (tentokrát však s koaličním partnerem ČSSD a podporou KSČM), působil v Bruselu energičtěji. Zdraví ho netrápí, jak nedávno prozradil Blesk Zprávám, potřeboval by pouze zhubnout. 

A tak se Babiš dostal mezi světové politiky více. Bavil se s Angelou Merkelovou i ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem, pozdravil se třeba i s nizozemským premiérem Markem Ruttem.

Andrej Babiš na summitu NATO v Bruselu: S Petrem Porošenkem a Angelou Merkelovou Andrej Babiš na summitu NATO v Bruselu: S Petrem Porošenkem a Angelou Merkelovou | Reuters

Schwarzenberg čilejší než Zeman?

Zemanovy problémy s chůzí se přitom staly terčem poznámek i během jeho středeční návštěvy Poslanecké sněmovny, kde hájil druhou vládu Andreje Babiše. Před příchodem Zemana do sálu totiž za tónů fanfár přišel dveřmi nejprve někdejší Zemanův rival z prezidentské volby Karel Schwarzenberg. Ač pán v letech, s chůzí má podstatně menší problémy. A při této symbolické chvilce sklidil potlesk opozice.

Vyvolalo to řadu komentářů přítomných poslanců. „Zajímavá symbolika, při prvních taktech fanfáry z opery Libuše vešel do sálu Sněmovny Karel Schwarzenberg a par okamžiků po něm prezident Miloš Zeman, větší a vřelejší potlesk sklidil první ze dvou jmenovaných,“ podotkl lidovec Marian Jurečka. „Bylo to dnes ve Sněmovně chvilku krásné. Zazněla prezidentská fanfára… a vešel Karel Schwarzenberg,“ poznamenal šéf STAN Petr Gazdík.

„Před šesti lety se tehdy v plné síle Miloš Zeman vysmíval Karlu Schwarzenbergovi, jak je stár, usíná při jednáních, je nemohoucí. Včera ve Sněmovně zazněly fanfáry z Libuše. Do sálu nejdříve ‚vběhl‘ Schwarzenberg. A po něm se o hůlce dobelhal Zeman. Karma existuje‚“ poznamenal k tomu senátor Václav Láska. 

Zeman se „čochtá“

Své zdraví Zeman komentuje pravidelně. Stejně tak potíže s chůzí. Před rokem v červenci v pořadu S prezidentem v Lánech při dotazech čtenářů uvedl: „Ano, ta paní měla pravdu, čochtám se. A já na to vždycky říkám: Politika se nedělá nohama, ale hlavou.“

Zeman se dle profesora Koláře pohybuje na „biologických protézách“, což předtím v březnu 2017 komentoval slovy, že se třeba americký prezident Franklin Delano Roosevelt pohyboval na invalidním vozíku. „Moje hůlka je naprosto dostačují při pohybu na rovině, když lezu do schodů nebo ze schodů, tak mi občas musí někdo pomoct,“ přiznával tehdy.

hejhej ( 13. července 2018 22:15 )

snehulák: Co čekat od novinářské žumpy, která je poplatná demokratické žumpě. Schwarzenberk chodí možná lépe, než pan prezident, ale v hlavě má už dávno vymeteno.

gabreta ( 13. července 2018 18:53 )

Já si naopak všiml, že dost velkou oporu při chůzi proti Zemanovi potřeboval sám, podstatně mladší, předseda Jean-Claud Juncker!! Toho si zdejší Havlovo sebranka nevšimla?

flora ( 13. července 2018 15:27 )

Ano, čekala jsem který primitiv bude sledovat zda text neobsahuje překlepy. Vyhráváš 1.cenu v kategorii "myšlenku sice nemám, ale mám nutkáni cokoliv napsat"

11karel11 ( 13. července 2018 14:46 )

Na rozdíl od Schwarcenberga , který je bohatě placený za spaní v PS, to panu Zemanovi myslí moc dobře, ale stařeček "kníže" ani mluvit neumí a myslet už vůbec, jen pospává a pospává a chlastá s Kalouskem..

flora ( 13. července 2018 13:52 )

Úplně nechápu tvůj myšlenkový pochod 15letého blbečka. proč by měl Zeman soupeřit se Schwarzenbergem v běhu na 100m?? Zeman je prezident a dělá svoji práci dobře. Schwarzenberg je poslanec a co dělá není od jeho prezidentských voleb tak zcela jasné. Už ho není nikde vidět, jeho mluvčím je evidentně Kalousek Možná vymýšlí potichu prasárničky typu příjít schválně pozdě koordinuje kdo kdy kde bude na Babiše házet láhve a kdo a kde vyplatí účast demonstrantů. Krycí jméno "Hanka".

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa