Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zemanovci se vrací, prezident souhlasil. Nejedlý vypadl, Nečas střídá Velebu

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, kal, zst - 
28. března 2018
20:45

Strana práv občanů (SPO), ve které je čestným předsedou prezident Miloš Zeman, bude opět používat dovětek „Zemanovci“. Na žádost nového předsedy Lubomíra Nečase to posvětil prezident, který na dorazil na sjezd strany. Nečas mimo jiné působil jako Zemanův lékař. Strana volila nové vedení, protože to dalo funkce k dispozici po podzimní porážce ve sněmovních volbách. Dosavadní předseda Jan Veleba post předsedy neobhajoval. Změnám a prezidentově projevu zatleskal i hradní poradce Martin Nejedlý, který je sám členem SPO. Sám pak vedení opustil.

„Žena i já jsme tuto stranu volili (Ve svém okrsku sami, pozn. red.). V tomto roce budou důležité komunální volby. Plevel roste rychle, stromy pomalu. Stojí za to sestoupit ke kořenům a zakotvit na komunální úrovni,“ radil SPO Zeman ve svém projevu, na jehož začátku posvětil znovuužívání názvu „Zemanovci“. 

Později na sjezdu si strana změnu názvu jednomyslně odhlasovala. Šlo prý o požadavek členů strany, protože se dosavadní název i logo příliš neliší od Svobody a přímé demokracie (SPD).

Od dovětku „Zemanovci“ ze svého názvu strana upustila na žádost Zemana v roce 2014.

Velebu nahradil Nečas

Nečas je šéfem krajské stranické organizace, v jejím čele vystřídal prezidentova kancléře Vratislava Mynáře. Zemana několikrát doprovázel jako osobní lékař při delších zahraničních cestách, ve Zlínském kraji také působil jako náměstek hejtmana. Ve finále volby porazil o několik hlasů prvního místopředsedu strany Mariana Keremidského. Ten byl následně zvolen řadovým místopředsedou. 

Prvním místopředsedou se stal dosavadní řadový místopředseda Petr Šmíd. Post obhájil Karel Sládeček a novou místopředsedkyní se stala Jana Galbičková. Z úzkého vedení strany tak vypadl poradce Zemana a dosavadní stranický místopředseda Martin Nejedlý.

Prezident Miloš Zeman na sjezdu Strany práv občanů (28. 3. 2018) Prezident Miloš Zeman na sjezdu Strany práv občanů (28. 3. 2018) | Blesk - Alexandr Malachovský

SPO vznikla z občanského sdružení Přátelé Miloše Zemana v roce 2009, ustavující sjezd se konal v březnu 2010, kdy byl předsedou zvolen Zeman a uskupení se pojmenovalo Strana práv občanů Zemanovci.

Kromě názvu by někteří členové rádi změnili i logo. Vadí jim, že se oboje příliš podobá hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury. Podle delegátů si řada lidí obě strany plete.

Video  Zeman promluvil o jedu v Česku, poradci s půlkou žaludku i svém zdraví.  - Blesk.cz
Video se připravuje ...

Strana je se Zemanem úzce spojena. Prezident se netají její podporou. Loni například ve sněmovních volbách společně s manželkou volili Františka Ringo Čecha, volebního lídra strany. SPO také sbírala podpisy pod petici za opětovnou kandidaturu Zemana.

infos ( 28. března 2018 22:14 )

Sleduju Soukupa koho všeho chce poslat za katr, právě Murína. Čekám jestli něco prozradí na sebe.

infos ( 28. března 2018 22:12 )

Páně prezident jakého nosí na hlavě chocholouška, co?

anka ( 28. března 2018 20:18 )

aby vas netrefilo....nepracoval jste nahodou jako estebak?

kukuku ( 28. března 2018 20:03 )

V Česku jsou možné daleko větší podivnosti než v Koreji. Třeba ty jsi mladý a zdevastovaný duševně mnohem důkladněji, než starý Zeman. Že psychicky=duševně, to Tvá dutá palice nemá šanci pobrat.

auslak ( 28. března 2018 18:55 )

Předseda strany = lékař členové strany = zdravotní personál

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa