Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Babiš zprostí „skandálního“ šéfa GIBS služby. „Vystavují ho ostudě,“ bouří Sobotka

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
15. března 2018
10:08

Tlak Andreje Babiše (ANO) na šéfa GIBS Michala Murína pokračuje. Situace GIBS se dnes dostala na jednání Výboru pro bezpečnost. Pozváni byli Babiš i expremiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Než se dostali poslanci k hlasování, zda jednání bude veřejné, či nikoli, došlo na hádku Babiše se Sobotkou. Babiš po ní uvedl, že neprodleně zprostí ředitele GIBS výkonu služby.

Andrej Babiš (ANO) byl dnes pozván, aby vysvětlil výboru výhrady vůči řediteli GIBS Michalu Murínovi. Ten byl na výboru již minulý týden. Dle jeho slov ho měl Babiš vyzvat, aby se vzdal funkce a pokud to udělá, obejde se jeho odchod bez skandálu. Murín se funkce nevzdal. A do GIBS zamířila kontrola ministerstva financí, o kterou požádal sám Babiš.

Babiš dnes na jednání výboru uvedl, že chce šéfa GIBS Murína neprodleně zprostit výkonu služby, protože v něj nemá důvěru. „Na základě těch zkušeností a také na základě drtivé kritiky všech státních zástupců,“ zdůvodnil své rozhodnutí Babiš novinářům při odchodu z jednání výboru. Kdy k tomu dojde, není jasné. „Musíme to připravit technicky,“ řekl Babiš.

Babišovo obvinění: Zakrýval Murín trestnou činnost policistů?

Murínovo zproštění služby má být přitom dočasné. „Ano, tak určitě, je potřeba, aby se vyjasnily některé věci,“ reagoval Babiš. Kompetenci k tomu prý má. „Samozřejmě, v mojí pravomoci je i odvolat pana Murína, ale já ho neodvolávám. Měl jsem to projednat na výboru, to jsem udělal a na zproštění služby ani to nepotřebuji podle zákona projednávat,“ říká Babiš.

Mluvil přitom o skandálních informacích, které se k němu dostaly. „Ten člověk, místo toho aby pomáhal rozkrývat trestní činnost policistů, tak ji zakrýval a pan premiér ho kryl,“ uvedl rázně Babiš. S narážkou na svého předchůdce Bohuslava Sobotku (ČSSD).

Sobotka: Murína vystavují ostudě

Sobotka však poukazoval na to, že změnu v čele GIBS se snaží udělat vláda, která je v demisi a takový krok jí nepřísluší. „Ve skutečnosti jde o to, že vláda, která nemá důvěru Poslanecké sněmovny, vláda, která je v demisi a vláda, v jejímž čele je člověk, který je sám trestně stíhaný, se v tuto chvíli snaží dehonestovat šéfa GIBS a dosáhnout změny ve vedení jedné z důležitých institucí státu,“ upozornil Sobotka při odchodu z jednání.

Podle expremiéra se odehrává „fáze diskreditační kampaně, kterou pravděpodobně sliboval současný premiér v demisi panu Murínovi v jejich soukromém rozhovoru“ a kde mělo údajně zaznít ono „buď odejdete, nebo budete mít ostudu“. „A teď jsme v té fázi té ostudy. V situaci, kdy pan Murín odmítl podlehnout nátlaku ze strany současného premiéra v demisi, tak je v tuto chvíli realizovaná ona slibovaná fáze ostudy, kterou premiér v demisi panu Murínovi v tom rozhovoru, který byl zveřejněn, pravděpodobně vyhrožoval,“ uvedl Sobotka.

Babiš je podle Sobotky v argumentační nouzi, expremiér míní, že je nyní důležité neskákat na Babišovu hru. „Je to snaha odvést pozornost od toho, co je podstatné. A sice že vláda v demisi bez důvěry parlamentu se snaží získat kontrolu nad bezpečnostními složkami (...) V čele vlády je člověk, který sám v tuto chvíli je trestně stíhán. On se snaží změnit vedení bezpečnostního sboru, který kontroluje trestnou činnost policistů, tedy teoreticky může kontrolovat trstnou činnost policistů, kteří se pohybovali i v těch kauzách, se kterými je spojen současný premiér v demisi Babiš,“ dodal Sobotka.

Babiš: Murín není člověk na svém místě

K hádce mezi Sobotkou a Babišem došlo i na samotném bezpečnostním výboru. „Samozřejmě je to mimořádná situace, kterou pravděpodobně nikdo z nás neočekával. Pan ředitel Murín byl jmenován na pětileté období (…) Je vyzván k tomu, aby odešel ze své funkce, aniž by uplynulo pětileté období,“ upozorňoval Sobotka, za jehož vlády Murín do čela GIBS nastoupil.

Podle Babiše není Murín člověk na svém místě. „Dokonce bych ho označil za ohrožení demokracie,“ zopakoval dnes na bezpečnostním výboru Babiš. „Je tady plno rozporů a podivností,“ říkal o kauze GIBS. Murín podle něj nikdy do této funkce neměl být jmenován. 

Sobotka: S nominací Murína nebyl problém

Murín byl jmenován do své funkce v souladu se zákonem, nesouhlasil Sobotka s Babišem. Pro nominaci Murína tehdy hlasovali všichni zástupci - koaličních i opozičních stran, upozornil Sobotka. 

„Pan Murín v té době nebyl osobou neznámou. Působil od roku 2014 jako náměstek generálního ředitele GIBSu (...) Nevedl se politický spor kolem této nominace. Ani mezi vládou a opozicí,“ upozornil. Připomněl, že Murín se do svého křesla dostal po rezignaci předchůdce Bílka v souvislosti s kauzou Vidkun.

Bezpečnostní výbor jednal o šéfovi GIBS Murínovi (15.3.2018) Bezpečnostní výbor jednal o šéfovi GIBS Murínovi (15.3.2018) | Foto Blesk - Martin Sekanina

Sobotka by neměnil nic na svém někdejším rozhodnutí nezahájit s Murínem kázeňské řízení poté, co na Murína dostal stížnost z olomouckého státního zastupitelství. „Je jasné, že mělo být okamžitě zahájeno kázeňské řízení (...) Považuji za skandální to, co stojí v dokumentu Vrchního státního zastupitelství z Olomouce. Bývalý pan premiér měl konat,“ kontroval Babiš.

„Podle zákona je šéf GIBSu podřízen premiérovi,“ upozornil také Babiš. To vybudilo Sobotku. „Je to podřízenost, ale v rámci příslušné legislativy (..) Ředitel GIBS není premiérovi podřízen neomezeně. I ta podřízenost má své mantinely,“ upozornil Sobotka. A varoval před zvůlí. „My bychom měli hájit zákon a nikoli zvůli,“ dodal.

Babiš: GIBS od nástupu Murína funguje podivně

„Já nevím, o čem mluvil pan poslanec Sobotka, nikdo tady neporušuje zákon. Celá debata je o tom, že státní zástupci dlouhodobě tvrdí, že GIBS nefunguje. Že GIBS je systémový problém. Tvrdí to všichni (…) Tady jde o GIBS jako takový, o jeho působení, které je skandál,“ kontroval Babiš.

Podle něj se hraje hra, aby veřejnost nevěděla, co se děje v GIBS. Je třeba, aby veřejnost věděla, jak postupuje služba, která chrání policisty, podotkl Babiš a dodal: „Od nástupu pana Murína ten GIBS funguje velice podivně.“ Zopakoval, že je Murín podle něj bezpečnostním rizikem. „Pan bývalý premiér samozřejmě kryje pana Murína,“ říkal Babiš poslancům.

4857217:gallery:true:true

Černochová bouřila: Kdo je pozval?

Bezpečnostní výbor není výbor vyšetřovací, upozornil jeho předseda Radek Koten (SPD). Výbor začal jako veřejné jednání. „Teď se dozvídáme, že mlčenlivosti jsou zbaveni Murín, Zeman, Bradáčová, Ištvan, ale mlčenlivosti nejsou zbaveni Babiš a Sobotka,“ rozčilovala se Jana Černochová (ODS) s narážkou na přizvání státních zástupců, kteří si však zažádali o neveřejné jednání.

A tak museli novináři při jejich promluvách za dveře. Samotné pozvání Bradáčové a spol. však Černochovou rozlítilo. „Stejně tak naše dohoda byla, že se nebudou zvát státní zástupci,“ pokračovala Černochová a její slova potvrdil Vít Rakušan (STAN). „Možná, až vyslechneme pana Babiše, pana Murína, pana Sobotku, tak státní zástupce pozveme na další jednání (…) Kdo pozval státní zástupce? Na koho podnět tady budou paní Bradáčová, pan Ištvan a pan Zeman?“ bouřila Černochová. 

Komise pro GIBS předsedu nemá

„My jsme se primárně sešli kvůli sporu premiéra ČR a ředitele GIBS,“  upozornil exministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). I pro něj bylo fatálním problémem, že Babiš se Sobotkou nebyli mlčenlivosti zbaveni.

Upozorňoval také, že komise pro kontrolu GIBS nemá zatím svého předsedu - jím se měl stát Zdeněk Ondráček (KSČM), který však odstoupil po vlně demonstrací a kritiky údajně v obavách o bezpečnost svou a své rodiny. Ani dnes na výboru přítomný nebyl.

„Já myslím, že dneska se neprojednávají žádné utajované informace (…) Zproštění mlčenlivosti v tomhle případě není potřeba,“ hájil se Babiš před poslanci. „Já mám pocit, že evidentně nechcete slyšet, co chci říct,“ postěžoval si premiér.

Demonstrativní odchod Černochové a spol.

Situace na výboru se však vyhrotila natolik, že dříve, než se poslanci dostali k hlasování, zda se dál bude jednat veřejně, opustili poslanci Černochová, Rakušan a zpravodaj návrhu Pavel Žáček (za TOP 09) demonstrativně jednací sál. 

„Pan premiér Babiš si uzurpoval slovo, aniž by mu bylo uděleno,“vytkl Babišovi Vít Rakušan. Podle něj byl problém v tom, že se měli poslanci ptát na tlak na šéfa GIBS Murína a to, jak Sobotka naložil s kárným řízením. Nikoli však soudit, zda někdo něco spáchal či nikoli. Pro něj je politickým problém hlavně tlak na Murína. „Je to samozřejmě tvrzení proti tvrzení,“ podotkl.

„Režii převzal premiér, přesto že to mělo být hlavně o něm a jeho postupu vůči řediteli GIBSu,“ podotkl poslanec Topky Žáček. Babiš podle něj ve své litanii proti řediteli GIBSu citoval z dokumentu, který byl neveřejný a proto poslanci odešli. Když se vrátil režim projednávání na neveřejný, tak se na svá místa opět vrátili.

Po krátké přestávce pak dorazili státní zástupci Lenka Bradáčová, Ivo Ištvan i Pavel Zeman. Na horké křeslo mezi Babiše a Sobotku usedl šéf GIBS Michal Murín. Zeman navrhl, aby jednání bylo neveřejné. Odhlasovali to bez jednoho všichni přítomní poslanci a novináři museli za dveře. „Můj osobní názor je, že státní zástupci byli premiérem Babiše zneužiti k útoku na GIBS,“ komentoval jednání po jeho konci před novináři Žáček.

Chovanec pochybuje, zda na to má Babiš právo

Po odchodu Bradáčové a spol. se pak na závěr opět veřejné debaty exministr Chovanec pozastavil nad tím, že zproštění služby u Murína neumožňuje zákon o GIBS ani zákon o služebním poměru.

„Já si myslím, že ani ten to neumožňuje,“ uvedl Chovanec. Za problematické označil to, že „pan Andrej Babiš ve svém veřejném vystoupení řekl, že avizuje odvolání generálního ředitele GIBS“. „Já te jeho větě zprostit výkonu služby úplně nerozumím,“ podotkl na závěr poslanec Rakušan. 

marais ( 16. března 2018 12:30 )

Šef Gibs není skandální, ale Babiš ano.

marmat ( 15. března 2018 19:06 )

Proč jsou v titulku uvozovky???Ostudu už má TEĎ a nebetyčnou...kam se hrabe prostavěných/viditelných 50 milionů na dotaci Čapího hnízda ??? !!!

marmat ( 15. března 2018 18:26 )

Přitom by premiér zbytečně ztrácel energii... SOBOTKA se už "vodvařil" sám a pořád jede jak posedlej komik z Titaniku

marmat ( 15. března 2018 18:22 )

Když od ministerstva financí "vyfasoval" 50 milionů !!! a místo pro lidi je použil na svoje prémie tak to samo stačí na tepláky

marmat ( 15. března 2018 17:57 )

To,co zatím víme , je už teď na odvolání a kriminál....Nebýt ANO NIKDY se takové levárny nerozkryjou...I ten Sobotka dneska ochraňuje evidentního gaunera, kterého tam dosadil To je neuvěřitelná nestydatost

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa