Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zeman, Babiš a Štěch v Lánech uctili památku T. G. Masaryka. Pro policii to byly manévry

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, vei - 
7. března 2018
12:01

Prezident Miloš Zeman v úterý dopoledne na lánském hřbitově na Rakovnicku uctil památku prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, od jehož narození uplynulo 168 let. Při pietním aktu ho doprovázela manželka Ivana. Masarykově památce se v Lánech následně poklonili i premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) a předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Znovuzvolený prezident se svou manželkou Ivanou u Masarykova hrobu vyslechl vojenskou večerku, kterou zatroubil člen Hradní stráže. Pietní akt trval asi pět minut. Poté prezidentský pár s doprovodem nasedl opět do aut a odjel.

Na hřbitov přišlo také několik členů České obce sokolské a další lidé. Podle sokolky Anny Holanové, která k Masarykovu hrobu u příležitosti jeho výročí chodí pravidelně, jich bylo méně než v dřívějších letech. Návštěva prezidenta ji překvapila. S jeho znovuzvolením osobně není spokojená.

„Respektuji, že byl zvolen, ale myslím, že jiný kandidát by byl vhodnější,“ řekla ČTK.

Video  Prezident Zeman s první dámou kladou věnec u hrobu TGM  - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Prezidenta Zemana kvůli problémům s chůzí přivezl automobil až do prostředku hřbitova.  Hřbitov a Lány se staly podle informací redaktora Blesku Ivo Horváta přísně střeženým prostorem. Policisté střežili místo pietního aktu i v okolních polích, všechny přítomné čekala prohlídka detektorem kovů.

Redaktor mimo jiné zaznamenal, že ochranka prezidenta si od místostarosty Lán půjčila klíč od márnice. Odůvodnila to tím, že by do ní mohla Zemana ukrýt v případě nějaké mimořádné události. 

Tomáš Garrigue Masaryk, v letech 1918 až 1935 první prezident Československa, začal do Lán jako hlava státu jezdit od roku 1920. Tamní zámek byl vybrán jako letní sídlo prezidenta Československé republiky už v roce 1919. Masaryk zemřel na lánském zámku 14. září 1937 ve věku 87 let. Bylo to skoro dva roky poté, co na prezidentský úřad ze zdravotních důvodů abdikoval. V Lánech je pohřben, stejně jako jeho manželka Charlotta, syn Jan a dcera Alice.

V lánském zámku bydlel v období druhé světové války i prezident Emil Hácha. Poté byl zámek využíván sporadicky, o jeho oživení se postaral až první polistopadový prezident Václav Havel. Zámek pravidelně navštěvoval i jeho nástupce Václav Klaus, stejně jako dosud Zeman.

 

xiioma ( 7. března 2018 13:42 )

Masaryk se musel v hrobě obracet.

big_joska ( 7. března 2018 11:58 )

Docela mě pobavilo, že ho případně schovají do márnice...

oldedek ( 7. března 2018 11:43 )

Že se tak, Vy, slušní potentáti tak tlačíte a chcete Mýlu podpořit při jeho "slibu" svou účastí na Hradě - nechápu ?!? Vždyť všechny své sliby plnil jen v případě, že byly pro něj výhodné - jinak se vždy snažil, hlavně k ústavě přistupovat jak sám říká "(KREATIVNÍM - "TVŮRČÍM ZPŮSOBEM" ... Je to halt náš politickej umělec !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa