Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Táta Jurečka si stěžuje na diskriminaci. Chce změny v rodinném vstupném

Autor: simao - 
5. srpna 2016
19:48

Ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) má doma hned pět synů. Jako hlavu takto početné rodiny ho však štve jedna věc – rodinné vstupné ve formě 2+2, pro dva dospělé a dvě děti. Stěžuje si na diskriminaci, situaci řešil již i se svým stranickým kolegou a ministrem kultury Danielem Hermanem.

„Vždycky, když doplácím za vstupenku na třetí a čtvrté dítě, mám dojem, že jsme biti za to, že máme více dětí,“ uvedl nejmladší ministr Sobotkovy vlády Marian Jurečka (35) pro Lidovky.cz. Pátý syn Jonáš se jeho manželce narodil letos v únoru.

Sám ministr je z pěti dětí a ač šéfuje rezortu zemědělství, rozhodl se zalobbovat za změnu pro takto početné rodiny – ve svém okolí prý má mnoho známých, kteří mají více než dvě děti a potýkají se s problémy ohledně vstupného třeba při návštěvách bazénů, kulturních památek. „Je to diskriminace,“ hlesl Jurečka.

Jurečka dle serveru Lidovky.cz již prý rozeslal dopis svým podřízeným, kde je žádá, ať případné vstupné upraví i pro rodiny s více než dvěma dětmi.

„Zvýhodněné vstupné pro celé rodiny, bez ohledu na počet dětí, jsme zatím zavedli v našich podřízených institucích. Je podle mě nesmyslné, aby na rodinné vstupné mohli jít jen rodiče se dvěma dětmi a za další by si měli připlácet,“ uvádí nyní Jurečka.

Početnější rodiny tak mohou na jedno rodinné vstupné nově třeba do Národního zemědělského muzea v Praze a všech jeho poboček (Čáslav, Kačina, Ohrada, Valtice), Národního hřebčína Kladruby nad Labem či Zemského hřebčince v Písku, upozorňuje nyní Jurečkovo ministerstvo.

Rezort argumentuje i ekonomickou výhodností. Dle ředitele Národního zemědělského muzea Milana Půčka se prý po změně vstupného zvýšila i návštěvnost a do muzea míří i rodiny, pro které to dříve bylo zkrátka příliš drahé.

„Bylo by skvělé, kdyby to udělaly i kraje, města, obce nebo ostatní provozovatelé služeb, kde se rodinné vstupné také nabízí. Už jsem požádal ministra kultury (Daniela Hermana – pozn. red.), aby tuto změnu také zvážili, větším rodinám by se tak zpřístupnily například desítky hradů a zámků,“ dodává mladý ministr.

majojo ( 6. srpna 2016 05:57 )

Jo, pane Hermane, ráda bych s váma pořešila, že se nemůžu zúčastnit většiny kulturních počinů v této republice, protože na to nemám. A nekecejte, že jsou i slevy.

majojo ( 6. srpna 2016 05:54 )

Tomu se říká chucpe.

nezadat1 ( 6. srpna 2016 00:15 )

Táta jura si ještě neodklonil dost na to aby měl na vstupný.

jiznicechy ( 5. srpna 2016 22:28 )

Jejich drzost je neuvěřitelná - takže akorát podpora Jurečky a cigošů. To, kolik nemocní doplácejí na léky, to ho až tak nezajímá, protože on je zdraví, ale nemá chudáček na to, aby zaplatil rodině vstup do muzea. Rozesílat dopisy s pí...čovinama, na to čas má. On se ještě se svým platem cítí diskriminován, to je neuvěřitelné. Aby se staral, aby se u nás pěstovalo i něco jiného než řepka, aby byly nezávadné potraviny - rakovina tlustého střeva se zvýšila po roce 89 trojnásobně aj. - to ho nezajímá. Ale nemá chudák na vstupné.

kosmonaut ( 5. srpna 2016 22:04 )

 Pan Jurečka takticky,jak už bývá před volbami zvykem nějak pozapomněl,že rodiny s více dětmi mají daňové úlevy,oproti důchodcům (hlavně těch,kteří mají nízké důchody na hranici životního minima).Proto by pro tyto rodiny neměl být takový problém platit za třetí a další dítě,protože "nevymetají" pravidelně (každý výkend)panátky.kde je zavedeno rodinné vstupné.Co se týká jeho samotného,tak si myslím,že z jeho ministerského platu a zisku z podnikání si může dovolit zaplatit vstupné podle stávajících pravidel.Ostatní rodiny s více dětmi si takové výlety odpustí a svým dětem koupí něco užitečnějšího než např.návštěvu hřebčína v Kladrubech,protože i náklady na dopravu nejsou zanedbatelné.Nebo Jurečka navrhne,aby měli dopravu zradma nebo se slevou?Ale hlavně by se měl poterat,aby k nám nebyly dováženy z ciziny poraviny podřadné jakosti a podobně.Pak by se nemohlo stávat,že se k nám dovezou slepičí vajíčka z Polska a zabalená do krabiček pražaským dovozcem a orazítkovaná jako český výrobek.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa