Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Vládní rozbuška na měsíc deaktivována: Policie odloží reorganizaci

Autor: ČTK, val, zst - 
14. června 2016
22:21

Ve Strakově akademii proběhlo jednání Bezpečnostní rady státu, kde se řešila situace kolem reorganizace policie. Výsledkem je dohoda na tom, že policie odloží svou reorganizaci ze začátku července na začátek srpna. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) reformu nepodepíše před dohodovacím jednáním koalice. Informoval o tom vicepremier Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Vicepremiér Andrej Babiš (ANO), který změny ve sboru nejhlasitěji kritizuje, dorazil, i když nebyl pozván exšéf ÚOOZ Robert Šlachta. Pozvánku naopak dostal ministr spravedlnosti Pelikán, trojice nejvýše postavených žalobců nebo policejní šéf Tomáš Tuhý s náměstkem. Jednání začalo v 19:00 na Úřadu vlády. 

Odloženo na srpen 

„Pan ministr vnitra vyslyšel moji prosbu a odloží podpis až po jednání dohodovacího řízení,“ řekl novinářům Pavel Bělobrádek po bezmála tříhodinovém jednání. Policie se rozhodla kromě odkladu vypořádávat podněty, které jí dali na dnešní schůzce přizvaní státní zástupci.  

Při příchodu na jednání nechtěla vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová ani její nadřízený Pavel Zeman novinářům nic říct. Po skončení jednání rady Zeman řekl, že předložil připomínky k chystané reformě policie. Jde mu především o organizaci nového útvaru nebo efektivitu rozpracovaných případů, u kterých musí být podle něj zajištěno, že na nich budou pracovat stále stejní lidé. Od policejního prezidia má příslib, že budou zapracovány. 

Důležité je podle něj řešit i rozpracované kauzy. Těch je zhruba 400, uvedl. „Musí být zajištěno, že budou dále pod stejnými zpracovateli, nemůžeme ty věci ani natáhnout, protože někde jsou lidé ve vazbě,“ varoval Zeman.

Pelikán: Není co připomínkovat

„Restrukturalizace policie je absolutně nepřipravená,“ řekl ministr financí Babiš. Materiál, který ji má připravit podle něj a ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) vůbec neexistuje. „Není co připomínkovat, není žádný materiál,“ uvedl Pelikán. Podle něj se účastníci rady od policie dozvěděli pouze to, jak věci budou fungovat v roce 2020, ale ne, co se bude dít do té doby. 

Ve středu ráno se kvůli změnám v policii mají sejít špičky koaličních stran na dohodovacím jednání podle koaliční smlouvy. Ministr vnitra Milan Chovanec uvedl, že reorganizaci potvrdí po schůzce BRS, Babiš však doufá, že tak neučiní před středeční schůzkou. Považoval by to za „flagrantní porušení koaliční smlouvy“ a požadoval by Chovancovu demisi.  

Babiš vs. Chovanec. Premiér stojí za svým ministrem 

Babiš nesouhlasí s návrhem na vytvoření centrálního útvaru pro boj proti organizovanému zločinu, který v sobě sloučí stávající protikorupční útvar a Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Kvůli tomu ohlásil odchod i dosavadní šéf ÚOOZ Robert Šlachta

Naopak ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) změny podporuje a chystá se je v úterý na jednání bezpečnostní rady stvrdit podpisem. „Neumím si představit, že by se to stalo. Že by vstoupil do historie jako ministr, který zlikvidoval elitní protimafiánský útvar,“ řekl Babiš na tiskové konferenci.  

Narážel tak na poznámku Milana Chovance na Twitteru, kde napsal: „Nechci být první MV, který bude nutit pol.prezidenta,aby si pro schválení organizační změny šel pro politickou vůli.“  

Babiš původně trval na pozvání Roberta Šlachty. Měl podle něj říct, co se stalo a vysvětlit rozpory s policejním prezidentem, který naopak účasten bude.  

Babiš s Chovancem si během dne vyměnily několik jízlivých vzkazů na Twitteru. „Na rozdíl od svých kolegů nehlásí Šlachta vedení policie pro potřeby pana Chovance, koho za co vyšetřuje. To bolí, že?“ vzkázal Babiš. „Ve Spieglu píší, že se tomu říká síť důvěrníků. Důvěrník StB, domovní důvěrník, bruselský důvěrník, policejní důvěrník?“ odpověděl mu Chovanec v narážce na zprávu německého týdeníku Der Spiegel, podle které měl Babišův Agrofert vliv na rozdělování dotací.  

 

Prezident Miloš Zeman se s oběma aktéry sešel v pondělí v Lánech. Strany vládní koalice vyzval, aby udržely vládu až do sněmovních voleb v příštím roce, uvedl v úterý prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Podle něj prezident ocenil, že plánovaná reorganizace obsahuje i obnovení finanční policie. Naopak se mu nelíbí to, že o ní nebyl dostatečně informován nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.  

 

Pelikán otočil: Rezignaci prý nikdy neslíbil 

Překvapivou otočku předvedl v úterý ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Nejprve o něm jeho stranický šéf Andrej Babiš prohlásil, že uvažuje o rezignaci. Blesk.cz pak své úvahy ministr za určitých okolností potvrdil také minulý pátek. 

O 4 dny později už ale mluvil jinak: „Nikdy jsem zatím neřekl, že nabídnu za určitých okolností svoje místo k dispozici. Jen dokola říkám, že zatím jakékoliv úvahy tohoto směru jsou předčasné,“ řekl na tiskové konferenci vedení hnutí. 

Na dotaz, zda si trvá na možnosti rezignovat v pátek ale Pelikán tvrdil: „Těžko to může dopadnout jinak.“ Na další otázku, zda by pro něj byla schůdná varianta, kdyby musel rezignovat jak on, tak ministr vnitra, také řekl, že „pokud by to reorganizaci zastavilo, odcházelo by se mu lehce“. Podívejte se na rozhovor:

 

Video  Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO): Další fungování vlády si teď nedovedu představit. Pokud bych vlastním odchodem zabránil devastaci ÚOOZ, bude se mi odcházet lehce.  - Petr Soukup, Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

 

Chovanec se před bezpečnostní radou sešel se žalobcem Zemanem 

Chovanec se ještě před bezpečností radou sešel s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem. „Cílem schůzky bylo hledání řešení aktuální situace kolem přípravy reorganizace policejních útvarů. Výsledky schůzky (Chovanec) představí na večerním jednání Bezpečnostní rady státu,“uvedla mluvčí. 

Vše o reorganizaci policie čtěte ZDE.  

Babiš a Chovanec jednali v pondělí s prezidentem Zemanem v Lánech:

joudajoudovy ( 15. června 2016 08:57 )

janousek dostal odklad nastupu do veznice na dobu neurcitou. mafie se nove nadechla a zrejme sobotkovi nabidla pomoc, ze zametou jeho preslapy s OKD. dle stareho a platneho prislovi: ja na brachu, bracha na mne, se nahle zapocala reorganizace policie, jejiz choreografie neni zakotvena v koalicni smlouve. zachranou sobotky budou zachraneni dalsi neradi zprava i zleva. a nejvice, co me udivuje, jsou exponovana vystoupeni kalouska v mediich? proc neni slyset fiala od ptaku? neb, kdyz se modri ptaci potapeli, nenazrane krysy nalezly do top, ktera opet chce uchopit svoji moc. bohuzel, ceskym ovcim staci predhodit par zpravicek k probuzeni zavisti, par scenaru, jak jsou mafiansti bossove ublizenymi chudinkami a lidi topku opet zvoli. skoda, ze ovce postradaji dlouhodobou i kratkodobou pamet a nechteji si vybavit, kdo nasi republiku privedl na buben - ods, top, socani, flaternici i zeleni, s pritakavaci komousi.

auslak ( 15. června 2016 07:28 )

ještě se k tomu nevyjádřil maskot ČT a padákový expert Kalousek

pepen ( 15. června 2016 07:01 )

Šlechta jim na něco přišel a začali jednat-aby se ho rychle zbavili!!!Má v tom prsty Kalousek a spol.Též se bojí vyšetřování OKD a jiných kauz /Nečasová ,Rittig atd/.Česko není normální stát-každý si tu dělá co chce-jsme na tom hůř než rozvojové země!!!Chyba je též v nás-na nic národ nereaguje-vše nám je šuma fuk!!!!!.

stacho ( 15. června 2016 06:57 )

maledivy2016 ( 15. června 2016 05:40 )

Na světě je tak 5-10% normálních lidi, ostatní je primitivní vych caná lůza vypocitavych zmetků bez svědomí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa