Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Vláda: Otcovská dovolená bude, s ní ale i boj o peníze. Návrh se nelíbí Babišovi

Otcovská brzy realitou? Proti je Babišův resort.
Otcovská brzy realitou? Proti je Babišův resort.  (Autor: archiv Blesk.cz)
Autor: bru/ČTK - 
11. května 2016
11:54

Vláda schválila otcovskou dovolenou, o přijetí návrhu novely o nemocenském pojištění informoval premiér. Podpora rodin s dětmi je důležitá, řekl. Změnu přivítají i dobrovolní hasiči.

 

Zatím není jasné, kolik otcové dostanou, ministerstvo práce a sociálních věcí navrhovalo 70 procent vyměřovacího základu výdělku, tedy stejně jako ženy na mateřské. Proti byl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Normu nyní posoudí Sněmovna.

Změnu předloha přinese i v pojištění hasičů. „V zákoně o nemocenském pojištění jsme podpořili dobrovolné hasiče. Pokud onemocní v důsledku nasazení, budou mít nárok na stoprocentní nemocenskou,“ doplnil Sobotka.

Vláda schválila zavedení otcovské poporodní péče, rozšíření počtu sirotků s nárokem na sirotčí důchod a nemocenskou pro dobrovolné hasiče,“ informovala v průběhu jednání ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Návrh předpokládal ještě záměr vyplácet ošetřovné i na nemocné členy rodiny, kteří s nemocnými nebydlí.

Otcovská vyjde stát až na 800 milionů

Záměr zavést otcovskou či ošetřovné pro ty, kteří se starají o příbuzné, ohlásila Marksová loni v září. Opatření představila jako kroky na podporu rodin. Podle návrhu novely by muži mohli nastoupit na týdenní otcovskou do šesti týdnů po narození potomka. Pokud odváděli nemocenské pojištění, dostávali by z něj 70 procent vyměřovacího základu svého příjmu. Ministerstvo uvedlo, že otcovská má motivovat muže, aby se do péče o dítě víc zapojili. Volno má také posílit vazbu mezi potomky a jejich rodiči. V Česku se ročně rodí kolem 100.000 dětí. Otcovská by ročně vyšla celkem na 630 až 800 milionů korun. Stát by přišel o 72 až 93 milionů na daních. Administrativa by ročně stála 30 milionů.

Na sirotčí důchod by mohlo podle návrhu dosáhnout víc dětí. Ministerstvo práce uvádí, že se tak "zmírní tlak" na poskytování dávek, a to zhruba u 4300 sirotků. Penzi by měli mít šanci získat, pokud jejich zemřelému rodiči nebylo ani 28 let a platil v posledních deseti letech aspoň rok sociální odvody či pokud jejich rodiči bylo nad 38 let a platil v posledních 20 letech odvody aspoň dva roky. Podle odhadů by náklady mohly dosáhnout 300 milionů korun ročně.

ad-ga ( 12. května 2016 08:14 )

K čemu by byla týdenní dovolená pro otce? Aby se vyléčili z kocoviny? Stejně matkám v ničem nemohou pomoct.Ještě aby se matka starala o ně. To mohl vymyslet jedině tupý mozek!!!!!!

zednik ( 11. května 2016 14:33 )

 Bohužel zrovna tyhle blbky rodí jak o život. A teď ještě přidají plyn, týden volna pro tatíka stojí přeci za to

zednik ( 11. května 2016 14:25 )

 Zbytečná rozmařilost. Asi máme peněz jak šlupek. Marksová se mění na Marxovou Jen populistické gesto za hodně peněz. Co bude tatík doma dělat? Léčit se z kocoviny nasáté po večerech v hospodě nebo doma hostit návštěvy? Vždy když bylo opravdu potřeba, stačila otci ošetřovačka od doktora. Dnešní maminky jsou rozmazlené a prací neschopné, že musí mít za zadkem neustále někoho k ruce. Týdenní dítě nedá žádnou práci, pere pračka, pleny se vyhazují.

zdenekk_ ( 11. května 2016 13:46 )

nacpi to svý cikánský mámě do khundy

rense ( 11. května 2016 12:39 )

kurzové sázení, velmi spolehlivé informace :,. http://dampres.blogspot.cz/

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa