Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Propuštění horníci z OKD dostanou tisíce měsíčně, kývla vláda. Má i krizový plán

Autor: ČTK, bud - 
11. května 2016
19:50

Vláda posvětila příspěvek pro propuštěné zaměstnance OKD. Horníci by měli dostávat 8000 korun měsíčně až po dobu pěti let. Zároveň je na světě plán opatření pro případ, že by se společnost náhle uzavřela a o práci by tím přišly tisíce lidí. Stát by přijal nové úředníky.

Zmírnit sociální dopady útlumu těžby v OKD by měly sociální příspěvky pro propuštěné zaměstnance, které dnes schválila vláda. Jejich výše se bude lišit podle toho, jestli zaměstnanec pracoval v šachtě nebo na povrchu.

„V případě převažující práce v podzemí bude činit 8000 korun a na povrchu 7000 korun měsíčně,“ uvedlo v prohlášení ministerstvo průmyslu. Podporu budou propuštění zaměstnanci OKD pobírat tři měsíce až pět let v závislosti na odpracované době a věku pracovníka.

Na vládě se vedl spor o to, kdo přesně má příspěvky dostat. Původní návrh ministerstva průmyslu počítal s tím, že by na podporu měli mít nárok nejen propuštění zaměstnanci OKD, ale i lidé z dalších deseti firem. S tím ale nesouhlasil ministr financí Andrej Babiš(za ANO), podle kterého byl návrh příliš široký. S plánem, aby příspěvek dostávali i propuštění z desítky hnědouhelných a uranových dolů, nakonec Mládek na vládě neuspěl.

Sobotka: Je to důležitá pomoc

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) je schválení příspěvku důležitý krok v pomoci lidem i regionu. Zopakoval, že cílem vlády zůstává udržet OKD v provozu. „Část propouštěných horníků je zároveň připraven zaměstnat státní podnik Diamo,“ uvedl premiér.

Vláda projednala také krizový plán pro případ, že by se společnost OKD nečekaně uzavřela, což vzhledem k probíhající insolvenci není vyloučeno. Předložilo ho ministerstvo práce a sociálních věcí.

Při návalu nezaměstnaných posílí úřady práce

„Za současných provozních podmínek na úřadech práce jsou dotčené okresy schopny většinu zajišťovaných procesů kvalitně zabezpečit pouze při navýšení počtů zaměstnanců,“ píše se v návrhu rezortu. Pokud by však OKD náhled skončilo a o práci by přišly nejen tisíce lidí, přijme stát 201 úředníků, kteří zamíří na úřady práce.

OKD má asi 9800 kmenových pracovníků, 2500 dodavatelských a 200 agenturních. Na činnosti OKD jsou navíc závislé mnohé firmy v regionu.

Společnost na sebe podala minulý týden insolvenční návrh, protože dluží více než 650 věřitelům přes 17 miliard korun, nedokáže své závazky splácet a její majetek nedosahuje hodnoty ani sedmi miliard korun. V pondělí vyhlásil Krajský soud v Ostravě úpadek OKD a insolvenčním správcem firmy jmenoval Loudu. S tím dnes jednal také ministr Mládek, který se u něj informoval o průběhu insolvence.

 

anno ( 11. května 2016 22:23 )

To se mu rozdává z našich daní, měl by to platit s kamarádem Bakalou ze svého, nebo jít sedět do chládku!!!!

mote ( 11. května 2016 22:07 )

Hanba hlavně horníkům. Věděli pro koho dělají a za nemalé peníze, Štrajkovat za zvýšení platu dokážou. Teď budou živeny z naších peněz a hlavně z peněz, které by mohli být použity pro důchodce, nemocné děti. Styděl bych se a zalezl do šachty a už nikdy nevylezl

torro ( 11. května 2016 21:10 )

SR@LBOT@ JAKO MINISTR FINANCÍ TO PRODAL POD CENOU DĚLÁ Z LIDÍ PITOMCE AT SI TO ZAPLATÍ SÁM PROČ TO MÁME ZASE PLATIT ZA TU KURV& PROLHANÝ JE TO PROLHANÝ LHÁŘ A INTRIKÁŘ PRO SEBE ŘÍTOLEL FRAUMUTTI SPROSTÁ ZVRÁCENÁ SV&N€

torro ( 11. května 2016 21:03 )

SR@LBOT@ JAKO MINISTR FINANCÍ TO PRODAL POD CENOU DĚLÁ Z LIDÍ PITOMCE AT SI TO ZAPLATÍ SÁM PROČ TO MÁME ZASE PLATIT ZA TU KURV& PROLHANÝ JE TO PROLHANÝ LHÁŘ A INTRIKÁŘ PRO SEBE ŘÍTOLEL FRAUMUTTI SPROSTÁ ZVRÁCENÁ SV&N€

kamii ( 11. května 2016 20:36 )

Není do diskriminace jako prase ? Proč to nemají i jiní lidé, kteří přijdou o práci...zase populismus před volbami, hnus.

Zobrazit celou diskusi