Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Senát vrátil trestní odpovědnost firem poslancům. Kývl na spoutání médií

Autor: zst - 
27. dubna 2016
09:03

Senátoři vrátili zákon o trestní odpovědnosti firem zpět do Sněmovny. Poslanci přitom k této novele přidali část, která by mohla znamenat konec pro firmy, jež by se provinily pomluvou. To může vést až k rušení nakladatelství, jejichž média zveřejní zprávu soudem označenou později za pomluvu. Návrh prosadil poslanec Zdeněk Ondráček (KSČM). Proti se sice v Senátu postavil Jaroslav Kubera (ODS), ale neuspěl.

Primárně by mělo jít o omezení firem, které likvidují svou konkurenci nesmyslnými insolvenčními návrhy. Návrh získal podporu napříč politickým spektrem. „Navrhl to poslanec Ondráček, ale opřené je to o názor trestního kolegia Nejvyššího soudu, který řeší problematiku insolvencí. Právě kvůli nim byl návrh na stíhání právnických osob za pomluvu schválen,“ řekl ke změně předseda ústavně právního výboru Sněmovny Jeroným Tejc (ČSSD).

Proti se ale postavila například Unie vydavatelů nebo Sdružení pro internetový rozvoj (SPIR). Podle nich může návrh sloužit k rušení nepohodlných médií. „Za trestný čin pomluvy lze uložit sankci v podobě zákazu činnosti až na 20 let a v některých případech i zrušit právnickou osobu. Hrozba drakonických trestů tak povede k obavám médií z otvírání kontroverzních témat a ve výsledku k významnému omezení svobody projevu, základního předpokladu práce médií,“ píše SPIR.

Poslanci: Médií se nedotkne. Senát souhlasil

„Jsem přesvědčený, že práce mediálních domů se v tomto směru změna nedotkne. Zneužití se neobávám,“ komentoval změnu poslanec za TOP 09 Martin Plíšek. Jeho strana tuto novinku podpořila, pro zákon jako celek ale ruce poslanci TOP 09 nezvedli. S Plíškem souhlasí i Tejc.

Slušná média se nedopustí trestného činu pomluvy. Ze své zkušenosti státního zástupce – pomluva, je-li zle myšlena, tedy úmysl, může nejen uškodit, ale může zlikvidovat rodiny. Není to jen o úmyslu, ale musí tam být také závažný následek. Nevyjímejme proto tento trestný čin,“ přisadil si v Senátu také Miroslav Antl (ČSSD).

Naopak Jaroslav Kubera (ODS) navrhl, aby byla pomluva z trestných činů, kterých se firmy mohou dopustit, vyjmuta. Se svým pozměňovacím návrhem ale neuspěl. Pro bylo jen 23 senátorů a senátorek.

Se změnami naopak uspěl senátor Libor Michálek (nestr.). Ten navrhl zařadit do zákona také spoluúčast na sebevraždě. Podpořilo ho 45 členů horní parlamentní komory.

Zákon pro velké firmy

Novela zákona má ale i další úskalí, podle některých odborníků je šitá na míru velkým firmám. Pokud totiž giganti doloží dostatečně důsledné vnitřní mechanismy a etické kodexy, aby se nekalostem vyhnuly, bude se jednat o dostatečnou snahu jim předejít. Firma tak bude z jednání svých zaměstnanců vyviněna.

To ale ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), jehož rezort zákon připravil, odmítá. „Objevilo se, že zavádíme nebezpečný únikový prostor. Neznamená to, že si sepíší kus papíru, ale rozumí se tím zavedení efektivního prevenčního systému. Vyžadují existenci směrnic a školení, ale také třeba vnitřní ochranu whistleblowerů, existenci nezávislých auditů a tak dále,“ prohlásil v Senátu.

Tuto část ale senátoři ze zákona na popud Miroslava Antla (ČSSD) odstranili a bude záležet na poslancích, zda své kolegy přehlasují, nebo tzv. vyvinění firem, skutečně v návrhu vynechají.

Podívejte se na komentáře ministra spravedlnosti a senátorů Jaroslava Kubery (ODS) a Miroslava Antla (ČSSD):

Video Robert Pelikán (ANO), Jaroslav Kubera (ODS) a Miroslav Antl (ČSSD) o senátních změnách v novele zákona o trestní odpovědnosti firem. - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa