Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

KSČM nařizuje svým členům, jak mají odpovídat! Vyzkoušeli jsme je!

Marta Bayerová a Jiří Dolejš
Marta Bayerová a Jiří Dolejš  (Autor: ČTK)
Autor: kb, rvs - 
18. července 2009
16:23

Komunistická strana Čech a Moravy zřejmě předpokládá, že její členové nemají vlastní rozum! Pro své poslance a senátory proto KSČM průběžně připravuje vzorové odpovědi na nepříjemné, nebo příliš složité otázky občanů a novinářů!

Existenci takového 'manuálu' nám potvrdilo i vedení strany. "Témata neustále doplňujeme a obsahují i takzvaný evergreen, události před rokem 89... Je možné, že po volbách by mohla vyjít jakási příručka," řekl nám místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Blesk.cz se rozhodl vyzkoušet, jak přesně 'tvrdé jádro' strany předepsané dotazy dodržuje. Vyzpovídali jsme proto poslance a místopředsedu UV KSČM Jiřího Dolejše a senátorku a bývalou poslankyni Martu Bayerovou. Nápadná podoba mezi odpověďmi pana místopředsedy a odpověďmi obsaženými v manuálu by jistě mohla každému komunistickému ideologovi udělat radost.

V čem je politika KSČM odlišná od KSČ? Proč jste se nepřejmenovali?

Místopředseda UV KSČM Jiří Dolejš: Určitě je politika od KSČ odlišná. Je zde výrazný rozdíl v programu. Čtyři pětiny členů jsou bývalých členů KSČ, ale bývalí členové jsou ve všech ostatních stranách také. Ti, co zůstali v KSČM, odmítají KSČ. V tom je rozdíl. Jasně odmítáme vládnutí jedné strany.

O názvu strany jsme rozhodovali vnitrostranickým referendem v roce 1991. Tehdy většina chtěla přidat do názvu M, na KSČM. Chtěli jsme očistit komunistické ideály od událostí, které se staly. Je to cesta složitější narážíme na vnitřní bloky… Ale nejsme stejní jako sociální demokracie. Jsme stranou, která jde do větší hloubky. Vracíme se k tomu, co v minulosti bylo pozitivní."

Senátorka za KSČM Marta Bayerová: "
Je jiná doba, máme reálný kapitalismus a před těmi dvaceti lety to bylo něco jiného. Podobné je to ideologicky, ale ten program je aplikovaný na to, co teď je, na tu sociálně politickou situaci. Ale co se týče sociálních otázek, toho, že se staráme o lidi a to zejména o ty lidi, kteří jsou na tom špatně, to je stejné.

Proč jsme se nepřejmenovali? To je dobrá otázka! Slyšela jsem jí už mockrát. Podle mě je to úplně jedno, jak se jmenujeme. I kdybychom se jmenovali jinak, stejně nám budou všichni říkat, že jsme bývalí komunisti. V názvu nevidím žádný problém. Znáte ten vtip: 'Koho budeš volit?' 'Komunisty.' 'To jo, ale v který straně?' Tak to vážně je!"

Odpověď podle manuálu: KSČM se od KSČ liší výrazně zejména v programové rovině, svou otevřeností a plnou akceptací principu plurality v ekonomii i politice. Za praxi zneužívání moci své předchlůdkyně se KSČM omluvila a tazo omluva je trvalou součástí její identity. O názvu strany se rozhodoval v roce 1991 ve vnitrostranickém referendu. Převážil názor vysvětlit občanům a voličům že vysoce humanistický projekt komunismu jako sociálně spravedlivé společnosti není a nemůže být totožný s deformovanou praxí prvního historického pokusu o socialismus, ve kterém převládli zájmy odcizené občanům a který se v dlouhodobé perspektivě neosvědčil. KSČM navazuje na to, co v minulosti bylo pozitivní, ale je pro nový typ sociálně spravedlivé společnosti, který chce prosazovat demokratickými prostředky.


Může být komunismus a socialismus demokratický? Co si myslíte o monopolu jedné strany?

Místopředseda UV KSČM Jiří Dolejš: "Demokracie nemůže nebýt. Máme to ve všech programových dokumentech. Máme hluboce demokratické začátky. Ti starší pamětníci si to pamatují."

Senátorka za KSČM Marta Bayerová: "Ono je to složité. Někdo si tu demokracii vykládá tak, že si může všechno dovolit, ale tak to není. Demokracie je o tom si uvědomit, že mám určité mantinely, že něco můžu a něco ne."

Odpověď podle manuálu: I původní idea komunismu byla demokratická, k jeho zkreslení došlo až v následném vývoji. Neúspěch prvního pokusu o socialismus potvrdil, že socialismus může být trvale úspěšný jenom jako demokratický. Naše současné projekty předpokládají svobodnou demokratickou soutěž mezi různými formami vlastnictví, co nejširší demokracii a pluralitu v politice i v duchovní sféře. Princip mocenského monopolu komunistické strany (jakékoliv strany) KSČM odmítla. Poukazujeme jen na skutečnost, že současná demokracie a pluralita je omezená ovlivňováním silnými ekonomickými zájmy včetně zájmů nadnárodního kapitálu.


Co pro vás znamená 17. listopad 1989?

Místopředseda UV KSČM Jiří Dolejš: "Tehdy byla společnost těhotná změnou. Je dobře, že došlo ke zlomení mocenského monopolu. Ale lidé nejsou s tak výraznou změnou spokojeni. Společnost nečekala ohrožení sociálních jistot. My jsme mluvčí těch lidí, co jsou zklamáni ze současné situace."

Senátorka za KSČM Marta Bayerová: "Myslím si, že lidé jsou teď hodně zklamaní a představovali si to úplně jinak. Tenkrát jsem učila na gymnáziu ve Znojmě a ty studenty jsem měla z první ruky. A je pravda, že to spousta lidí, které znám, po těch dvaceti letech vidí jinak. Protože tenkrát práce byla a dneska není, ani pro vysokoškoláky. Stejné je to i se sociálním zabezpečením, třeba s byty. Lidi tenkrát měli určité jistoty, kterých si tenkrát možná ani nevážili. Ale dneska je nemají! A i ti, kteří tenkrát těmi klíči cinkali, to dneska vidí jinak. Mně se tenkrát také všechno nelíbilo, ale některé věci, které byly pozitivní a zabezpečovaly určitý klid a pohodu, měly být zachované."

Odpověď podle manuálu: 17. listopad pro nás znamená příležitost. Příležitost napravit deformace minulého režimu, který se v dlouhodobé perspektivě neosvědčil, chyby monopolu moci KSČ, předchůdkyně KSČM. Příležitost rehabilitovat myšlenku socialismu orientací k socialismu demokratickému a humánnímu,a ekonomicky efektivnímu a prosperujícímu. Věříme, že takto si v podstatě představovala změnu mnoho z těch, kteří protestovali proti minulému systému i v listopadových dnech 1989. Tito lidé byli zklamáni nesplněním mnoha slibů té doby. Stali se trpnými svědky obrovském majetkového převratu a obnovy příkré sociální diferenciace spoelčnosti. Přes některé pozitivní změny po rioce 1989 v oblasti politických svobod, možností podnikání či cestování se dosažená demokracie stává formální pokud jsou šance lidí podvázány jejich nezaviněně špatnou sociální situací.


Hlásíte se k třídnímu boji, revoluci a diktatuře proletariátu?

Místopředseda UV KSČM Jiří Dolejš: "Vývoj lidské civilizace je plný změn a revolucí. Sociální revoluce byly a nepochybně budou. Ale mění se podoba těch revolucí. Středověké formy, střílení z Aurory… to je pryč. To však neznamená, že změna kvality není možná. Slovo revoluce není zakázáno. Ale pouze revoluce v nenásilné formě."

Senátorka za KSČM Marta Bayerová: "Třídní boj... Jak říkám, je už jiná doba a jsou jiné podmínky. Tenkrát, když začínal kapitalismus, to bylo jinak než dneska. Jaká třída? Proletariát? Klasická dělnická třída už tady není. Životní úroveň už je taková, že se to ani nerozlišuje. A v některých kapitalistických zemích na západě je teď možná větší socialismus než u nás."

Odpověď podle manuálu: Sociální revoluce znamenají kvalitativní změnu společenského uspořádání, která nemusí mít krvavou, násilnou podobu. V současných podmínkách přestává být násilí a potlačování funkční a KSČM ho rozhodně odmítá. Konflikty sociálních tříd si nevymysleli komunisté. Jde o to aby se rozporné zájmy velkých společenských skupin neřešili hlásáním a praktikováním záště jedněch vůči druhým, jde o to aby se hledal společenský pokrok a překonávali se tyto konflikty změnou společenských poměrů, aby se na vlastnictví i rozhodování mohli skutečně rovnoprávně podílet všichni občané. KSČM odmítla diktaturu proletariátu už při svém vzniku, je ale současně i proti diktatuře velkého kapitálu.


Jak se díváte na procesy 50. let?

Místopředseda UV KSČM Jiří Dolejš: "KSČM je jednoznačně odsuzuje. Počínaje rokem 1989, kdy se KSČM omluvila za všechny procesy, které proběhly, to máme celkem jasně odsouzeno. My tomu říkáme justiční vraždy, protože právo na spravedlivý proces tam rozhodně nebylo. Mnohé z obětí byly členové komunistické strany, lidé s levicovým smýšlením."

Senátorka za KSČM Marta Bayerová: "Já jsem se narodila v roce 1956 a ty procesy jsem nezažila, takže nevím. Nedokážu to posoudit, protože nevím jak to bylo, nebo nebylo. A nevím jak by se současná vláda zachovala, kdyby byla ve stejné situaci."

Odpověď podle manuálu: Procesy přelomu 40. a 50. let KSČM odsuzuje jednoznačně jako selhání tehdejší moci. Neomlouvá je ani to, že byly zarámovány atmosférou pokračující studené války a bipolárního světa s hrozbou světové války v pozadí. Politická elita tehdejšího režimu volila takové prostředky boje proti svým skutečným či domnělým odpůrcům, které byly naprosto neadekvátní a porušovaly zásady humanity, právního státu a nejzákladnější lidská práva. Svůj podíl na tom měly jak mocenský tlak Stalina z Moskvy, tak i provokace ze západu. S těmito procesy se samo komunistické hnutí snažilo v několika vlnách po Stalinově smrti vyrovnat, ale boužel během minulého režimu nedůsledně.


Budete znovu zestátňovat?

Místopředseda UV KSČM Jiří Dolejš: "Určitě nehrozí pokus o zestátňování plošné, byrokratické. Určitě lze diskutovat o tom, na kolik má stát kontrolovat společnosti. Třeba v latinské Americe jsou některé přírodní zdroje zestátňovány… To neznamená, že by šlo o celkové zestátňění… My si myslíme, že některé firmy mohly zůstat ve státních rukou… Třeba v
Americe kvůli hospodářské krizi teď stát některé firmy zpátky odkupuje…"

Senátorka za KSČM Marta Bayerová: "To je nesmysl, je úplně jiná doba. Rozhodně bychom neznárodňovali. Ale některé věci měly zůstat státní, například přírodní zdroje, energetika, doprava, noviny, tohle mělo zůstat v rukách státu, o tom jsem přesvědčená. Ty základní věci si měl stát držet a neměl ty akcie prodávat a dávat je někomu jinému a privatizovat je."

Odpověď podle manuálu: Neúspěch minulého systému založeného na monopolu státního vlastnictví a vládě byrokratického aparátu a z ní vyplývající neefektivnosti ekonomiky ukázal, že masové a plošné zestátňování k prosperující a sociálně spravedlivé společnosti nevede. KSČM v letech transforace přišla s vlastním propjektem demorkatické privatizace. Současnou míru odstátnění však máme za přehnanou. Jsme pro pluralitu vlastnických forem, která by ovšem měla zahrnovat i zaměstnanecké a družstevní vlastnictví, vlastnictví regionů, obcí i společenských organizací a ve které by se ve svobodné soutěži ukázalo, které vlastnictví je nejefektivnější a nejlépe odpovídá příslušnému odvětví či typu výroby či služeb.


Co si o předepsaných odpovědích KSČM myslíte vy? Diskutujte ZDE!

Předčasné volby 2009: Volební speciál

jity ( 20. července 2009 10:36 )

Já se asi opravdu neumím vyjádřit.V tomto státě lidé nejsou ochotni respektovat názory jiných než-li mají sami. Nechtěla jsem se distancovat od všech lidí a dělat se lepší tak nevím proč z toho taková věda. Znovu opakuji nejsem a nikdy jsem nebyla žádná soudružka, jen se mi nelíbí pohrdání s člověkem. Nemohu si pomoci byla jsem vychovávána ke slušnosti a to se dnes nenosí.Jednoduše mi rozum nebere proč jsem za tuto větu neustále napadána. Jak je vidět všichni a nejen soudruzi nehcete slyšet pravdu.Je to v lidech zakořeněné, kdo nejde s námi jde proti nám.Běda když někomu řeknete svůj názor.O čem,že jsem psala? Přála bych si mezi lidmi více slušnosti a respektování a to je opravdu pro někoho nepochopitelné.

anasyi ( 20. července 2009 00:38 )

,,nejsme ochotni respektovat,, tzn., my spolecne s Vami,nejsme ochotni respektovat.Napsala jste to nesrozumitelne.Jinak,ja jsem nepochopila,o cem jste psala.

hani ( 18. července 2009 21:51 )

Proc ne chcete zakazat bandu Topola? Myslim ze komuniste lepe nez te zabijaky a zradce. Lide musily zkousit co to jsou komunizm. Ano ne dobre. A co je dobreho v zabijakach a mafianach - rozkradou a znici stat. To je lepe?

jity ( 18. července 2009 20:57 )

čekala jsem urážky, ale jste přesto mimo mísu nikdy jsem nebyla žádná soudružka a ani jí nejsem. Nejsme ochotni respektovat tzn.většina národa a ne já. Příště lépe čtěte a nebo jsem to napsala nesrozumitelně a pak se omlouvám. Omlouvám se i za to,že si dovoluji chtít po někom slušnost a ne nenávist. To asi někdo nepochopí, ale i tací jsme. Příště si tu soudružku odpusťe a vůbec neznáte mne. Vaše poslední věta v přísp.19.21 je na místě, ale naivně jsem si myslela,že nebudeme jako oni. Je mi líto,že jste mně neoprávněně napadl. Chci jen trochu slušnosti a ne opovrhování lidmi, které ani neznám.To je asi moc velký požadavek. Jsem naivní i když ne soudružka.

demiro ( 18. července 2009 19:21 )

"Nejsme ochotni respektovat názory jiných" To cituji Vás, soudružko "jity". Také máte příručku na to, jak se chovat na netu? Asi ano, poněvadž 10% soudruhů bylo kovaných /ti pomalu vymírají/ a zbytek dělalo těm 10% z prospěchu křoví. Nepotřebuji nic číst, dobu si pamatuji a při vzpomínce na veřejné stranické schůze a jiný, veřejný stranický bordel, včetně poprav, se mi chce zvracet.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa