"U dosavadních vládních stran, zejména u hnutí ANO, je komické, že po více jak třech letech zvyšování daňové zátěže a komplikování daňového systému navrhuje nyní před volbami pravý opak. Tomu nikdo nemůže věřit," uvedl v tiskovém prohlášení ekonomický expert ODS Jan Skopeček. Podle něj jsou návrhy ANO na úpravu daňového systému komplikované a nepřinesou občanům takové úlevy, jako návrhy představené ODS.

ANO dnes navrhlo zrušení superhrubé mzdy a zavedení daňové sazby 19 procent pro občany s příjmy do 113.000 korun měsíčně, což by znamenalo snížení efektivní daně o 1,1 procentního bodu. ODS také navrhuje zrušit minimální mzdu, daň by ale podle ní měla být patnáctiprocentní a měla by platit pro všechny bez ohledu na výši příjmu. Občanští demokraté navrhují i zrušení některých dalších daní.

Návrh ANO kritizoval i předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. "Zrušení superhrubé mzdy a zavedení výdajových paušálů pro zaměstnance obsahovaly platné zákony z roku 2012, které měly vejít v účinnost 1. 1. 2015. Strany současné vládní koalice tyto zákony zrušily. Pokud dnes slibují zavést něco, co samy dobrovolně zrušily, dělají si z lidí legraci," uvedl v tiskovém prohlášení. Doplnil, že TOP 09 usiluje o zjednodušení daňové administrativy, o snížení sociálního pojištění a o stanovení dvou sazeb DPH ve výši 20 a deset procent.

Kriticky se k návrhům ANO postavil i Zdechovský, který poukázal zejména na návrh na přesunutí některých služeb do snížené sazby DPH. "Ekonom Babiš chce snížit DPH na pivo a na květiny. (...) Už jen čekám, kdy navrhne snížit DPH u koblih a paštik," napsal na twitteru s poukazem na to, že Babiš v rámci volební kampaně rozdával voličům koblihy. Návrhy ANO označil za populismus.

ODS kritizovala také návrh ANO na zavedení úlev z elektronické evidence tržeb (EET). "Autor elektronické evidence tržeb Andrej Babiš dnes představil své plány v daňové a ekonomické oblasti, jejichž součástí jsou právě úlevy z EET. Ten, který celé roky stíhal a šikanoval naše živnostníky a drobné podnikatele, nutil je pořizovat si za velké peníze pokladny a dělal z nich zlodějíčky, přichází pár měsíců před volbami s návrhem na úlevy z EET," uvedla místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija, která Babiše označila za populistu a pokrytce. ODS chce úplné zrušení EET.