Vyklizení skladů nebo jejich užívání k původním zemědělským účelům nařídil před časem stavební úřad ve Vysokém Mýtě, lhůta uplynula v polovině dubna. Společnost se proti lhůtě odvolala, krajský úřad původní verdikt potvrdil, termín však prodloužil o 30 dnů, řekl ČTK vedoucí odboru majetkového a stavebního řádu pardubického hejtmanství Michal Votřel. Mezitím však vysokomýtský stavební úřad prodloužil termín pro odstranění nezákonného stavu o 60 dní. "Naše rozhodnutí o odvolání budeme muset zrušit. Platit bude usnesení stavebního úřadu s termínem do poloviny června," uvedl Votřel.

Policie, která z areálu od února odvezla osm nákladních aut zbrojního materiálu, případ vyšetřuje pro podezření z nedovoleného ozbrojování a obecného ohrožení z nedbalosti. Přizvanému soudnímu znalci zadala znalecké posudky zajištěného materiálu.

Firma Multiagro se zabývá výrobou civilního střeliva a obchodem se zbraněmi a střelivem. Pouze dva objekty v areálu jsou k těmto účelům zkolaudované, osm nikoliv a další dva nevyužívá. Kontroly začaly v polovině února. Podle Českého báňského úřadu nemá společnost Multiagro povolení skladovat výbušniny ani je nabývat. Majitel Martin Rudolf tvrdí, že veškerý materiál pořídil legálně a na vše má obchodní licenci. Uvedl, že ve skladech je celkem 300 tun materiálu. Podle něj policie odvezla asi 20 tun, konkrétně ženijní náloživo, jehož součástí je semtex, bleskovice a ženijní táhlé nálože.

Firma Multiagro požádala o změnu užívání u tří objektů. K tomu musí splnit podmínky stavebního úřadu a dalších institucí, například hasičů. Žádost nemá odkladný účinek pro nařízené vyklizení. Rudolf tvrdí, že požadavky úřadů již objekty splňují a čeká na jejich rozhodnutí. Věří, že z areálu nebude nutné nic odvážet.