Nová dohoda o záložním úvěru by mohla poskytnout Ukrajině klid na vyřešení současné situace, kdy se zemi nedaří plnit některé podmínky současné dohody a potřebuje splácet svůj dluh.

MMF a západní spojenci napumpovali do země od povstání v roce 2014 a následné anexi Krymu Ruskem, které uvrhly Ukrajinu do krize, miliardy dolarů. Úvěr od MMF je však prakticky zmrazen od dubna 2017 kvůli pomalému zavádění požadovaných hospodářských reforem a pomalému pokroku při potírání zakořeněné korupce. Ukrajina ze slíbeného úvěru obdržela pouze 8,7 miliardy USD a v letech 2018 až 2020 jí čekají vysoké splátky dluhů.

Lucenková neřekla, zda vláda bude souhlasit se zvýšením cen zemního plynu, což je důležitý bod, kvůli kterému zamrzla jednání o současné dohodě. Označila však jednání o záložním úvěru za pozitivní signál, který ukazuje, že MMF oceňuje reformy a jejich výsledky.

MMF požaduje, aby Ukrajina zvýšila ceny plynu pro domácnosti, které jsou udržovány uměle nízko od dob Sovětského svazu, na tržní úroveň. Informovaný zdroj agentuře Reuters ve čtvrtek řekl, že Kyjev by měl rozhodnout, zda zvýší ceny plynu, do 1. října.

Guvernér centrální banky Jakiv Smolij dnes uvedl, že Ukrajina doufá v dosažení dohody o pokračování spolupráce s MMF příští týden. "Jednání s MMF pokračují, mise dokončí svou práci příští týden a očekáváme pozitivní rozhodnutí o pokračující spolupráci," prohlásil.