Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

První slova rukojmích propuštěných Hamásem: Eitana nutili sledovat videa z masakrů

  • Autor: jel,pma - 
    Aktualizováno -
    29. 11. 2023
    10:02
    29. 11. 2023
    05:00

    Teroristické hnutí Hamás v posledních dnech propustilo podle dohody hned několik izraelských rukojmí. Mezi propuštěnými, které hnutí předalo do rukou Červeného kříže a ten je převezl do Izraele, bylo i velké množství dětí. Lidé zadržovaní v Pásmu Gazy promluvili o zajetí.

  • 1.Roni utekl ze zajetí

    Roni Krivoj po propuštění Roni Krivoj po propuštění | X

    Jedním z propuštěných je pětadvacetiletý Roni Krivoj. Mladík z izraelsko-ruským občanstvím byl unesen z hudebního festivalu, kde pracoval jako zvukař. Teta mladého muže Jelena Magidová řekl The Guardianu, že jejímu synovci se podařilo utéct ze zajetí, palestinští civilisté ho ale vrátili Hamásu. 

    „Během bombardování byla budova, kde ho drželi, zničena a jemu se podařilo utéct. Několik dní se skrýval. Snažil se dostat k hranici, ale netušil, kde je a jakým má jít směrem,“ uvedla paní Magidová. Dodala, že se Roniho po propuštění ptala, jak se cítí a on jí odpověděl, že má noční můry o festivalu a o zajetí, ale to podle něj znamená, že to nějakým způsobem zvládá.

    Hamás uvedl, že Krivoje propustil na žádost Putina v rámci dobrých vztahů s Ruskem. Mladíkova rodina toto tvrzení ale vnímá jako urážku. „Nezáleží na tom, zda se o to zasadil Putin nebo někdo další. Každý, koho Hamás zajal, chce zpět domů. Musíme dostat ven všechny,“ uvedla teta.

  • 2.Dětem zavraždili maminku

    Noam a Alma Orovi Noam a Alma Orovi | Reuters, Blesk Zprávy

    S velmi tragickou zprávou se po propuštění museli vyrovnat náctiletí sourozenci Noam (16) a Alma (13) Orovi, které Hamás držel padesát dní v uzamčené místnosti. Děti se po vyšetření v nemocnici dozvěděli, že jejich maminka Jonat byla zavražděna. 

    Jejich tatínek navíc stále zůstává v zajetí v Pásmu Gazy. „Po padesáti dnech náhle vidí své blízké a první, co se dozví, je, že jejich máma už není naživu. Myslím, že to bylo velmi traumatické. Bylo tam mnoho slz a mnoho bolesti,“ popsal situaci strýc Almy a Noama Ahal Besorai. Ten dodal, že sourozenci přežili především díky vzájemné podpoře a také vztahu, který si vytvořili s další zajatou ženou. Tu bohužel Hamás zatím nepropustil. „Když byl jeden na dně, tak ho ti zbylí povzbuzovali a nabídli mu morální podporu,“ doplnil strýc. 

  • 3.Seniorka bojuje o život

    Elma Avrahamová bojuje v nemocnici o život. Elma Avrahamová bojuje v nemocnici o život. | ČTK / AP / Hostages

    Podle zpráv se většina rukojmích vrátila ze zajetí v dobré fyzické kondici. To ale bohužel neplatí o čtyřiaosmdesátileté seniorce, která nyní bojuje v nemocnici o život. 

    „Tohle si moje matka nezasloužila, aby se vrátila v takovém stavu. Neměla potřebnou zdravotní péči. Když se vrátila, měla nízký tep i tělesnou teplotu a byla na pokraji kolapsu,“ řekla dcera propuštěné ženy Tali Amanová.

    Podle dcery žena dlouhodobě bere léky. Ty rodina předala Červenému kříži. Maminka je ale prý zřejmě nedostávala.

  • 4.Tři generace jedné rodiny

    Keren Munderová se synem Ohadem Munderem se po propuštění setkali s rodinou. Keren Munderová se synem Ohadem Munderem se po propuštění setkali s rodinou. | Profimedia

    Mezi propuštěnými o víkendu byly také tři generace rodiny Munderových. Devítiletý Ohad Munder, který byl propuštěn spolu se svou maminkou Keren a babičkou Ruti. Chlapec uvedl, že se během zajetí naučil několik arabských a anglických slov. Podle známého si dokonce vedl deník, jeho maminka ho ale kvůli bezpečnosti raději zahodila.

    Příbuzní propuštěných ale sdělili, že podmínky, v nichž byli drženi nebyly dobré. „Spali na plastových lavicích. V osmdesáti letech bez matrace?“ Blízcí doplnili, že každá z žen během 50 dní zhubla asi sedm kilo. 

    Ruti Munderová uvedla, že v zajetí také při poslechu rádia zjistila, že její syn Roy je po smrti. 

  • 5.Sledovaly, jak teroristé vyslýchají tátu

    Maayan Zinová s fotkami unesených dcer Maayan Zinová s fotkami unesených dcer | Profimedia

    Sestry Ela (8) a Dafna Elyakimovi (15) byly uneseny 7. řijna z domu svého otce v kibucu Nahal Oz. U táty byly dívenky na návštěvě během svátků, v domě žil ještě s přítelkyní a jejím synem. Všichni tři byli během útoku zavražděni. Přežily jen sestry, které skončily v zajetí. 

    Před únosem musely sledovat to, jak teroristé vyslýchají jejich otce. Matka dívek Maayan Zinová uvedla, že si celou dobu nepřeje nic jiného, než jejich návrat. Obě byly vymodlené, narodily se díky umělému oplodnění.

  • 6.Emily proplakala večer

    John Hand se setkal se svou dcerou Emily, která v zajetí terotistů z Hamásu oslavila své deváté narozeniny John Hand se setkal se svou dcerou Emily, která v zajetí terotistů z Hamásu oslavila své deváté narozeniny | Reuters

    Devítiletá Emily Handová byla v zajetí už bezmála dva měsíce. Teroristická organizace Hamás ji unesla jako rukojmí při útocích ze 7. října. Další osud Emily nebyl dlouho známý. Otec dívenky se v médiích nechal slyšet, že smrt by mu v takovémto případě přišla milosrdná.

    Holčička přežila a táta popsal její stav. Vyděsilo ho, že neustále šeptala, protože byla naučená „nedělat žádný hluk“. „Nejvíce šokující a znepokojující na setkání s ní bylo, že jen šeptala. Nebylo ji slyšet. Musel jsem si přiložit ucho až ke jejím rtům,“ řekl otec.

    Dodal, že na jejím obličeji se zážitek podepsal a je vyděšená. „Včera celý večer plakala, nechtěla ani utěšit, jen si vlezla pod deku a tiše plakala,“ uzavřel.

  • 7.Eitana surově bili

    Propuštěný dvanáctiletý Eitan Jahalomi s příbuznými. Propuštěný dvanáctiletý Eitan Jahalomi s příbuznými. | Profimedia

    Členové Hamásu odvezli také dvanáctiletého Eitana z kibucu Nir Oz. Během více než padesáti denního věznění si Eitan musel procházet hrůzami. „Jsou to monstra. Když dorazil do Gazy, všichni Gazané ho zbili. Mluvíme o 12letém chlapci!„ uvedla v pondělí chlapcova teta Deborah Cohenová. Podle jejích slov musel Eitan v zajetí sledovat záběry z GoPro kamery ze 7. října, kdy teroristé zabíjeli izraelské civilisty. 

    Když se v pondělí se synovcem konečně setkala, cítila pocity úlevy a štěstí. Ty ale rychle vystřídaly obavy. „Je to nepředstavitelné, nevím, kdo by takové věci mohl udělat,“ přiblížila své pocity Eitanova teta. Podle ni bude chlapec potřebovat čas a psychologickou pomoc, aby hrůzy které prožil dokázal v sobě zpracovat.

    Esther Jahalomiová, babička Eitana uvedla, že prvních 16 dní byl hoch držen v sám v pokoji. „Byly to pro něj velmi těžké dny,“ svěřila se příbuzná. Eitanovo matce se i s dvěma sestrami podařilo utéct. Chlapcova otce měli teroristé zavraždit.

  • 8.Galerie:

    Video  Dojemná setkání rodin s rukojmími: Plné náruče a potoky slz  - Izraelské ministerstvo zahraničí
    Video se připravuje ...

Uživatel_5354308 ( 29. listopadu 2023 12:01 )

A za co se tam dostali? Samozřejmě za napadení Izraelců a pokusy o vraždy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání