Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Mezi 11 propuštěnými i Sahar (16) s bratrem, tátu Hamás stále drží. Izrael jedná o dalších rukojmích

Autor: ČTK, simao - 
28. listopadu 2023
07:15

Jedenáct rukojmích, které v pondělí propusil Hamás, dorazilo s pomocí pracovníků Červeného kříže do Izraele. Mluvčí katarské diplomacie informoval, že Izrael výměnou propustil dalších 33 palestinských „civilistů“. Izrael vedle toho nabízí propuštění 50 palestinských vězenkyň za další izraelské rukojmí.

11 rukojmích, které propustil Hamás, už je v Izraeli, kde musí propuštění nejdříve podstoupit lékařskou prohlídku a podle deníku Times of Israel se už v nemocnicích setkávají se svými příbuznými. Propuštěno bylo devět dětí, včetně jedněch tříletých dvojčat, a dvě matky, všichni z kibucu Nir Oz.

Mezi propuštěnými je i 16letá Sahar Kalderonová s 12letým bratrem Erezem. Jejich otec Ofer však zůstává vězněm Hamásu.

Propuštění rukojmí Hamásu: Sahar Kalderonová (16). Propuštění rukojmí Hamásu: Sahar Kalderonová (16). | Reuters

I všichni další otcové propuštěných dětí jsou podle listu Haarec stále zadržováni v Pásmu Gazy. Zpravodajský web The Times of Israel (ToI) píše, že v případě 33 propuštěných Palestinců šlo o palestinské vězně odsouzené za bezpečnostní delikty. Kromě toho se Hamás podle egyptských médií chystá propustit také šest dalších thajských občanů.

Propuštění rukojmí Hamásu: Erez Kalderon (12). Jeho otec Ofer zůstává v Gaze Propuštění rukojmí Hamásu: Erez Kalderon (12). Jeho otec Ofer zůstává v Gaze | Reuters

Izrael nabízí propuštění 50 palestinských vězeňkyň

Izrael vedle toho schválil zahrnutí 50 palestinských vězeňkyň na seznam osob, které mají být propuštěny, pokud Hamás propustí další izraelská rukojmí držená v Pásmu Gazy. Oznámil to v úterý podle agentury Reuters úřad izraelského premiéra.

Podle izraelského armádního rozhlasu už izraelská vláda dostala seznam rukojmích, která mají být propuštěna dnes.

Slzný plyn před věznicí?

Reuters píše, že před věznicí Ofer poblíž Ramalláhu na okupovaném Západním břehu Jordánu se v noci na dnešek shromáždily desítky Palestinců mávajících vlajkami Palestiny, Hamásu a Islámského džihádu, když čekali na propuštění vězněných Palestinců.

Palestinští svědci tvrdili, že izraelská armáda do davu vypustila slzný plyn. Podle AP už autobus Červeného kříže s propuštěnými vězni dorazil do Ramalláhu, kde je v ulicích vítaly slavící davy.

Šlo o závěrečnou výměnu z dohodnutých a realizovaných čtyř; dohromady se takto mělo dostat na svobodu ze zajetí Hamásu 50 rukojmích, zejména dětí a žen, a také asi 150 Palestinců vězněných v Izraeli, rovněž hlavně ženy a mladiství.

Mluvčí katarského ministerstva zahraničí zároveň podle agentury Reuters informoval, že mezi izraelskými rukojmími propuštěnými z Pásma Gazy jsou dva občané Německa, tři Francie a šest z Argentiny.

Radost v Německu i Francii

Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková potvrdila, že mezi propuštěnými byli dva němečtí teenageři.

Francouzský prezident Emmanuel Macron prohlásil, že je nesmírně potěšen propuštěním tří francouzských nezletilých. „Naše úleva je nesmírná. V myšlenkách jsme s rodinami našich krajanů, kteří jsou stále drženi jako rukojmí,“ prohlásila na sociální síti X francouzská premiérka Élisabeth Borneová a vyzvala k „trvalému příměří“ mezi Izraelem a Hamásem.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Video  Dojemná setkání rodin s rukojmími: Plné náruče a potoky slz  - Izraelské ministerstvo zahraničí
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi