Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zpověď rukojmích Hamásu: K jídlu dostávali rýži a pita chléb, spali na plastových židlích

Autor: ver - 
28. listopadu 2023
05:00

Rodinní příslušníci rukojmích, která unesl a následně v rámci dohody o dočasném příměří s Izraelem propustil Hamás, popisují, v jakých podmínkách jejich blízcí přežívali. Rukojmí, kteří se do Izraele vrátili v pátek večer, svým rodinám řekli, jak po celou dobu, co byli v zajetí, jedli rýži, pity a spali na plastových židlích podobných těm, které můžeme vidět v nemocničních čekárnách, píše Daily Mail

Keren Munderovou, jejího syna a babičku Hamás unesl z domu jejich příbuzných v kibucu Nir Oz během útoku na jižní Izrael 7. října. Teď jsou mezi prvními, kdo se dostal na svobodu. Munderová se po návratu ze zajetí svěřila svému bratranci, že jako rukojmí většinou jedla rýži a pitu a spala na řadách plastových sedadel podobných těm, která se používají v čekárnách. Kdykoliv někdo z rukojmích potřeboval na záchod, musel zaklepat na dveře a mnohdy čekat až hodinu a půl, než jej bojovníci Hamásu pustili. 

Kromě nich Hamás zajal i strýce Munderové Avrahama. Toho bojovníci hnutí oddělili od zbytku rodiny a od té doby o něm nikdo neslyšel, řekla sestřenice Munderové Merav Ravivová. Unesení členové rodiny si mysleli, že jejich strýc Avraham byl zavražděn. Po návratu ze zajetí jim ale Ravivová sdělila, že byl také unesen. Bratr Munderové Roi byl při útoku zavražděn. Podle příbuzných je Avraham Munder ve špatném zdravotním stavu, chodí o holi a špatně vidí. 

 

Spolu s rodinou Munderových se zpět na svobodu dostala i pětaosmdesátiletá Taffa Adarová. „Je to úžasná a silná žena,“ řekla její vnučka Avda. „Babička ví, co se stalo s jejím domem. Když je vám přes osmdesát let, většinou máte svůj dům, fotoalba, své vzpomínky. Ona nemá nic. Ve stáří musí začít znovu a to je těžké,“ pokračovala. „Jsem hrdá na to, že jsem její vnučka. Dívám se na ni, na to, jak přežila, na sílu, kterou projevuje, a na to, jak si dokázala udržet naději,“ dodala Avda Adarová. 

Zlomená, ale v jednom kuse

Devítiletá Emily Handová se v sobotu po padesáti dnech strávených v zajetí Hamásu znovu shledala se svým otcem. Emily byla 7. října zachycena na videu, jak ji bojovníci Hamásu odváží do Pásma Gazy. Dívka v zajetí „oslavila“ své deváté narozeniny. V sobotu večer se připojila k dvaceti rukojmím, které Hamás propustil v rámci dohody o dočasném příměří a výměně zajatců s Izraelem. K jejímu propuštění došlo s několikahodinovým zpožděním, protože Hamás obvinil Izrael z porušení podmínek dohody. 

Emily se dostala na titulní stránky poté, co její otec Thomas nedlouho po útoku prohlásil, že by byl raději, kdyby Hamás jeho dceru zavraždil, než aby padla do zajetí. Od té doby, co vyšlo najevo, že dívka žije, Hand neúnavně bojoval za její propuštění na svobodu. 

Emily z tohoto zážitku odešla „zlomená“, ale v jednom kuse, prohlásil později Hand s tím, že své dceři uspořádá „největší narozeninovou oslavu všech dob“. „Na tuto chvíli jsme čekali příliš dlouho. Každý den byl dlouhou, bolestivou a živou noční můrou. Moje Emily se konečně vrací domů. Zlomená, ale v jednom kuse,“ řekl otec dívky. 

„Emily se k nám vrátila. Nenalézáme slova, která by popsala emoce, které po těch padesáti náročných dnech prožíváme,“ řekla rodina dívky po jejím propuštění. „Jsme nesmírně šťastní, že můžeme Emily znovu obejmout. Ale zároveň myslíme na všechna rukojmí, která na svou svobodu stále čekají. Uděláme vše pro to, abychom je přivedli zpět domů,“ dodala rodina Emily. 

 

„Rádi bychom vyjádřili vděčnost všem, kdo nás v těchto padesáti dnech podporovali a pomáhali nám. Vážíme si vaší neochvějné podpory a pokračujeme v úsilí o bezpečný návrat všech rukojmí,“ uzavřela rodina. 

Myslela si, že je vezou na popravu

Mezi rukojmími propuštěnými na svobodu byli i sourozenci Noam (17) a Alma Or (13). Ty Hamás zajal poté, co zavraždil jejich matku Yonat. Jejich otec, který byl mezi 240 lidmi zajatými Hamásem, zatím zůstává v zajetí. 

Dvaasedmdesátiletá Adina Mosheová si myslela, že je vedena na popravu. „Věděla, že se něco děje, když v pátek přestala slyšet výbuchy a rozhostilo se ticho,“ řekla její neteř Mayan Mosheová. „Teta měla strach, když je vyváděli z tunelu. Myslela si, že je vezou na popravu. Až když uviděli autobusy Červeného kříže, tak si uvědomila, že je pouští na svobodu,“ dodala Mosheová. 

Mosheová byla v podzemí držena padesát dní, než ji Hamás pustil na svobodu. Ještě když po návratu mluvila se svou rodinou, si její oči přivykaly slunečnímu záření. „Teror udržovali až do konce,“ řekl její synovec Ayat Nouri. 

Sharon Avigdoriová pracuje jako terapeutka s lidmi s poruchami autistického spektra. Ona i její dvanáctiletá dcera Noam byly zajaty při útoku 7. října v kibucu Be'eri. Obě jsou mezi rukojmími, jež Hamás putil v rámci dohody s Izraelem na svobodu. 

Ve stejném kibucu žila i třináctiletá Hila Rotemová, které se podařilo uprchnout z domu její rodiny. Později ji ale Hamás objevil, jak se skrývá v nedalekém křoví a unesl ji do Pásma Gazy. Teď se dostala na svobodu, ale její matka je stále v zajetí. 

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Video  Dojemná setkání rodin s rukojmími: Plné náruče a potoky slz  - Izraelské ministerstvo zahraničí
Video se připravuje ...

fido2 ( 28. listopadu 2023 11:44 )

Zase tak utýraně ty děti nevypadají... 😕 🙂

Jindřich Lacina ( 28. listopadu 2023 09:08 )

Kdy přinesete svědectví o židáckých zločinech viz .: http­s://tw­itter­.com/i­/sta­tus/17­282658­845217­13717
😨 ?!

Lapazul ( 28. listopadu 2023 06:47 )

Tak nezapomeňte čeští voliči vystavit účet naší chazarské vítací pětikoalici, která přesně takovéhle "Hamás inženýry, Hamás doktory a Hamás vědce spolu s Hamás sirotky " chce na každé předměstí naší krásné republiky.

Zobrazit celou diskusi