Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Komplikace humanitární pomoci pro Palestince: Kypr chystá „vylodění“ v Gaze, Izrael je pro

Autor: mav, lig - 
28. listopadu 2023
05:00

Hraniční přechod Rafah z Egypta pro humanitární pomoc Gaze nestačí, Kypr nabízí pomoc po moři. Námořní koridor ovšem představuje obrovskou logistickou výzvu a mohl by vyžadovat inovativní řešení, od vyloďovacích plavidel až po velkou plovoucí plošinu, kde by lodě mohly vykládat kontejnery, píše server Politico.

Zatím jediná cesta pomoci do válkou zničené pobřežní enklávy vede po souši z Egypta, hraničním přechodem v Rafahu, ale diplomaté stále více prosazují využití lodí, protože by mohly dodat 500krát více pomoci než nákladní automobily. Těch nemůže při současných kapacitách kontrol a skenerů projet víc než stovka za den, potřeba je však čtyřnásobná.

Problémem je samozřejmě válka, respektive trvání humanitárního klidu zbraní – ale také skutečnost, že přístav v Gaze je příliš malý na to, aby v něm mohly kotvit velké nákladní lodě.

Představa je taková, že mezinárodní humanitární pomoc bude posílána a skladována v Larnace na jižním pobřeží Kypru, která je od konfliktní zóny vzdálena pouhých 210 námořních mil (338 km). Tam by se zásilky zkontrolovaly - za účasti izraelských zástupců – a naložily k finální etapě cesty.

Pro tu se zvažují tři scénáře. Krátkodobý scénář by mohl být realizován okamžitě, pokud by vydrželo příměří. Pomoc by byla převezena z Larnaky k Pásmu Gazy velkou nákladní lodí, na břeh by se dostávala pomocí vyloďovacích člunů.

Podle střednědobého scénáře by se pro vykládání kontejnerů s humanitární pomocí vybudovala plovoucí plošina. Dlouhodobý scénář počítá s vybudováním patřičného přístavu.

Další alternativou, kterou zmiňuje Kypr, je přístav v Izraeli a následná přeprava pomoci přes severní hranici Pásma Gazy. V současné době se tato možnost jeví nereálně, Izrael se zdráhá, aby jakákoli pomoc procházela přes jeho území.

Pomoc v Pásmu Gazy by v každém případě mohla distribuovat OSN a její Úřad pro palestinské uprchlíky (UNRWA) prostřednictvím své sítě, jak už činí.

„Všichni tuto iniciativu podporují, Evropská unie i Spojené státy,“ řekl kyperský prezident Níkos Christodúlídés v rozhovoru pro agenturu Associated Press. „Když říkáme, že jsme mostem do regionu, ukazujeme to v praxi. Pro naši zemi je to vždy důležité.“

Ještě významnější je, že „rozhodně pro projekt“ je i Izrael, jak řekl mluvčí izraelského ministerstva zahraničí Lior Hajat. „Zkoumáme to se všemi příslušnými ministerstvy a agenturami v Izraeli,“ dodal, aniž uvedl, kdy by se koridor z Kypru mohl otevřít. Pro je i Egypt. V Izraeli už o tom ovšem jednal kyperský ministr zahraničí Konstantinos Kombos. Nejde o nový nápad, o dodávkách pomoci po moři a možné alternativě přístavu v Gaze se uvažovalo už před dvanácti lety. Teď dostává na aktuálnosti; spíš než o vyřešení bezprostředních potřeb Palestinců by lodě pomohly hlavně v delším horizontu, až nadobro utichnou boje.

Video  Lékařka bez hranic: Situace v Gaze je kritická, kolegové jsou vyčerpaní, bojí se o svůj život  - Bára Holá, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Lapazul ( 28. listopadu 2023 06:42 )

Ano, když se podívám na křivku natality vs.mortality palestinských arabů, tak půlka z nich jsou děti, opravdu je nesmysl, aby tyto rychle množící se araby živil na dluh evropský daňový plátce, když bohaté arabské země kadí do WC mís z 24 karátového zlata.

Zobrazit celou diskusi