Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Bezosův palestinský inženýr: Rozhýbal vrtulník na Marsu, ale pomoci rodičům z Gazy teď nesvede

Autor: LA Times, mav, lig - 
20. listopadu 2023
05:00

Inženýr Loay Elbasyouni (Lu’ajj Al-Basjúní) pomohl agentuře NASA vyvinout motor unikátního vrtulníku pro Mars Ingenuity, teď pracuje pro bilionáře Jeffa Bezose a jeho kosmickou firmu Blue Origin, kde vyvíjí elektrické systémy motorů. „Ale poslat jídlo rodičům do Gazy nedokážu,“ zoufá si Američan palestinského původu v rozhovoru pro Los Angeles Times.

Elbasyouni se podílel na návrhu robotického vrtulníku pro misi NASA Mars 2020. Dron Ingenuity se v roce 2021 zapsal do historie, když se vznesl coby první letoun na marťanské nebe; během své první cesty zaznamenal úžasné pohledy na skalnatý terén Rudé planety.

„Jedna věc, kterou jsem se z vesmíru naučil, je, že Země je velmi speciální místo,“ říká 44letý inženýr. „I to nejhorší místo na Zemi je pro život lepší než to nejlepší na Marsu.“

Video  Ingenuity: První let  - Živě.cz
Video se připravuje ...

V Elbasyouniho domovském městě Bejt Hanún v Pásmu Gazy z něj vynalézavost udělala hrdého syna Palestiny. Jeho podobizna se objevovala ve školách a na transparentech vyvěšených podél hlavní ulice. Elbasyouniho strýc uspořádal v Bejt Hanúnu na počest synovce velkolepou oslavu, na které nechyběl ani starosta města. „Byl to okamžik velké hrdosti,“ vzpomíná Elbasyouni. „Let vrtulníku na Marsu se v Gaze sledoval možná víc než kdekoli jinde.“

Byly to opojné časy, než události ze 7. října vyvolaly drtivou válku, která Elbasyouniho přiměla k mnohem strastiplnější pozemské misi. Toho dne se probudil k záplavě textových zpráv. Bojovníci Hamásu zahájili nečekaný útok na izraelské civilisty poblíž hranic s Pásmem Gazy a povraždili 1 200 lidí. Elbasyouni se obával o své rodiče, Mohammeda a Alju - sice bydlí v Německu, ale zrovna byli na delší návštěvě své původní vlasti, v Bejt Hanúnu.

Ukryti na klinice

Zavolali si ve chvíli, kdy se chystala izraelská protiofenziva. „Rodiče mi řekli, že v jejich ulici došlo k bombardování,“ popsal Elbasyouni. „Poté jsem ztratil spojení.“

V následujících týdnech Izrael z velké části přerušil dodávky potravin, paliva, elektřiny a vody. Nedávno zahájil pozemní ofenzívu na severu Pásma Gazy, přičemž v Bejt Hanúnu probíhaly prudké boje.

V prvních dnech ofenzívy opustili Elbasyouniho rodiče Bejt Hanún a spolu s desítkami dalších se ukryli na lékařské klinice ve městě Gaza, kterou založil a stále vlastní jeho otec, povoláním chirurg. Deset z těch lidí uposlechlo evakuační rozkaz a vyrazilo, ovšem zasáhlo je izraelské bombardování, tweetoval Elbasyouni.

Sám nemeškal a naléhal na úřady Německa, jehož občanství rodiče mají, aby je zařadily na nouzový evakuační seznam a dostaly je z Pásma Gazy. Navzdory jeho snaze tam zůstávají uvězněni. Mohammed (75) nemá dlouho po operaci zad, Alju (68) trápí kyčel; nelze po nich chtít, aby šli pěšky 30 kilometrů na jinak uzavřený hraniční přechod Rafáh do Egypta a prosili o bezpečný průchod. „Otec mi řekl, že raději zemře tam, kde je,“ uvedl Elbasyouni.

Jeho otec Mohammed se narodil v uprchlickém táboře Džabálijá v Pásmu Gazy v roce 1948, ve stejném roce, kdy vznikl stát Izrael, čemuž se Arabové snažili násilím zabránit. Při izraelském útoku na tábor byl týden starý Mohammed zraněn střepinou. „Moje babička si myslela, že je mrtvý. Rodina ho opustila, když došlo k bombardování, ale pak uslyšeli jeho křik, vrátili se pro něj a přinesli ho,“ líčí rodinnou historii Elbasyouni.

On sám přišel na svět na předměstí Frankfurtu, kde jeho otec studoval medicínu. Vyrůstal však v Bejt Hanúnu, neboť izraelské úřady pozastavily jeho otci platnost pasu během návštěvy okupované Gazy v roce 1984. Elbasyouni vyrůstal v přísně střeženém pohraničním městě a cítil hrozbu okupace. Vzpomíná, jak šel se svými bratry do školy provozované OSN, když se školáci náhle vrhli do domu. Následoval je, ale nevěděl proč, dokud škvírou ve dveřích nespatřil projíždět izraelský vojenský džíp s vojákem s kulometem.

Elbasyouni si také pamatuje, jak prchal před vojáky ve štiplavé mlze slzného plynu u své školy. Bylo to v době intifády - palestinského povstání (1987-93). Někteří spolužáci házeli kameny na izraelské vojenské džípy, zatímco on a ostatní utíkali. Elbasyouni prý při této potyčce viděl, jak jednoho spolužáka střelili do zad.

Rasismus na koleji

Při pozorování hvězd z pláží v Gaze si Elbasyouni představoval, že dosáhne až do vesmíru. „Vlastně jsem chtěl letět raketoplánem,“ řekl. „Prostě jsem miloval všechno rychlé.“ Měl štěstí v tom, že ho jeho otec podporoval ve vzdělání v zahraničí, a to z peněz, které rodina vydělala na svých citronových, pomerančových a olivových hájích v Bejt Hanúnu.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

Izraelská ofenziva v Pásmu Gazy (2.1.2024) Izraelská ofenziva v Pásmu Gazy (2.1.2024)
10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Elbasyouni emigroval do USA v roce 1998 na studentské vízum, zapsal se na Pensylvánskou univerzitu, ve studiu pak pokračoval v Kentucky. Přivydělával si rozvozem pizzy, když rodině vyschly příjmy - izraelské tanky jim háje zdemolovaly. Jeden večer měsíc po útocích z 11. září 2001 zavážel pizzu na kolej Kentucké univerzity. Popsal, že ho skupina mužů častovala nadávkami a výkřiky „Arabe, jdi domů!“ Pak ho zbili. Incident se vyšetřoval jako zločin z nenávisti.

Po absolvování magisterského studia se věnoval práci na elektromobilech a větrné energii. Ve firmě AeroVironment, dodavateli NASA, se mu pak naskytla příležitost spolupracovat na projektu vrtulníčku Ingenuity, který vyvíjela věhlasná Jet Propulsion Laboratory (JPL) v Pasadeně.

Motor vrtulníku Ingenuity

Elbasyouni se podílel na návrhu pohonného systému a letového softwaru Ingenuity. „Nechci říkat, že je to nejdůležitější část, ale myslím, že je,“ směje se. „Nemůžete jezdit autem bez motoru.“

Projekt triumfoval 19. dubna 2021; Elbasyouni to - kvůli covidovému lockdownu - sledoval doma v televizi. Posádka v řídicím středisku NASA propukla v potlesk, když záběry ukázaly, jak se vrtulník zvedá do řídké marsovské atmosféry, stopadesátkrát řidší než pozemské. A brzy následovaly další úspěšné lety, stále dál a výš; namísto pěti plánovaných pokusů jich Ingenuity zvládla už 66, slouží nadále a každý měsíc pár letů přidá.

Nyní se tyto triumfální okamžiky zdají ohromně vzdálené. „Když se díváme na Zemi z vesmíru, nevidíme hranice, jazyky ani náboženství,“ řekl Elbasyouni. „A my tady znesvěcujeme svatost lidského života a pácháme zvěrstva sami na sobě.“

Drásají ho záběry devastace nemocnice Šifá. Chodby největší nemocnice v Gaze důvěrně zná, otec zde několik let působil jako ředitel chirurgického oddělení.

„Tohle je příliš! Hromadné zabíjení nemocničního personálu, pacientů a rodinných příslušníků,“ napsal například na facebook, v jednom z mnoha svých příspěvků o tragické situaci Palestinců. „Ti, kteří se pokoušeli utéct, byli zasaženi tanky a někteří zdravotníci, kteří se je snažili zachránit, střelili ostřelovači.“

Rodiče uvedli, že přežívají díky vodě z kohoutku a potravinovým konzervám, ale zásoby na klinice docházely. V polovině listopadu Elbasyouni konečně obdržel odpověď na žádost o evakuaci od zastupitelského úřadu Německa v Ramalláhu na okupovaném Západním břehu Jordánu. Jeho rodiče byli zařazeni na seznam německých občanů s nárokem na evakuaci, ale konečné slovo při schvalování případných povolení k výjezdu přes hraniční přechod Rafáh budou mít izraelské a egyptské úřady. Ty mu také slíbily, že najdou způsob, jak i při výpadku telekomunikací rodiče upozornit na jakýkoli vývoj.

Svou vynalézavostí triumfoval na Marsu, nehostinné planetě stamiliony kilometrů daleko. Těch 30 kilometrů, jež jeho rodiče dělí od slibovaného útočiště, mu připadají jako mnohem větší vzdálenost. „Poslal jsem na Mars vrtulník,“ uzavírá pro LA Times. „Ale teď nemůžu rodičům v Gaze poslat ani jídlo nebo vodu.“

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi