Radikální hnutí Hamás zaskočilo 7. října Izrael masivním útokem z palestinského Pásma Gazy na jih Izraele, kde podle tamních úřadů pozabíjelo na 1400 lidí, většinou civilistů, a přes 220 jich odvleklo do pásma. „To, co se odehrálo 7. října, pro to se těžko hledají slova,“ prohlásil dnes český premiér. Byla to podle něj brutalita bez hranic a útok na lidskost.

Izrael po útoku radikálů zahájil bombardování Pásma Gazy a následnou pozemní operaci. Úřady v pásmu, kde Hamás vládne, tvrdí, že při odvetných izraelských útocích od té doby zahynulo více než 8 500 Palestinců. Izrael prohlásil, že cílem jeho operace je vykořenit Hamás.

Video
Video se připravuje ...

Na Staroměstském náměstí se konala veřejná akce na podporu Izraele, který se v říjnu ocitl ve válce. Vystoupil mimo jiné také premiér Petr Fiala. (1. listopad 2023) Daniel Šesták

Na shromáždění nazvaném Společně pro Izrael vystoupila vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková či vrchní zemský rabín Karol Sidon. Federace židovských obcí chce podle svého vyjádření na webu pietou uctít oběti útoku Hamásu na Izrael. „Stále je více než 230 rukojmích, z toho mnoho dětí a žen, unesených a držených teroristy v pásmu Gazy. Jejich návrat musí být bezpodmínečně umožněn,“ uvedla organizace.

„Mám tam vnuky!”

Mezi těmi, kteří přišli vyjádřit svůj názor souznící s podporou Izraele v kruté válce, byla také seniorka Eva (72). Ta se Blesku svěřila, že pro ni obzvláště je válka velmi citlivým tématem. „To, co se tam stalo, je pro mě úplně hrozivé,“ sdělila. „Chci, aby bylo vidět, že to u nás v Česku není tak jako v jiných západních městech. Můj zeť pochází z Izraele a teď už mám i dva vnuky, kteří se tam také narodili. Je to pro nás v rodině pochopitelně velké téma, bavíme se o tom skoro denně.“

Izrael potřebuje přátele

Izrael nezbytně potřebuje přátele,“ řekl Fiala. Česko je podle něj jedním z nich a bude pro Izraelce jejich hlasem v Evropě. Premiér uvedl, že to slíbil také izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi při své návštěvě v Tel Avivu minulý týden.

Fiala navštívil spolu s rakouským kancléřem Karlem Nehammerem minulý týden Izrael, aby vyjádřil solidaritu s židovským státem. V Tel Avivu jednal se svým protějškem Netanjahuem.

Pohled z druhé strany

Několik desítek minut po zahájení akce se v jedné části Staroměstského náměstí shromáždila také zhruba dvacítka aktivistů, kteří mají na věc zcela jiný pohled a za vývoj situace viní Izrael. Jejich transparenty zase upozorňovaly na padlé civilisty na palestinské straně, také se vymezovaly proti postoji českých politiků. Navzdory vášnivým diskuzím na místě ale nedošlo k žádné fyzické potyčce. Policejní antikonfliktní tým dav propalestinských demonstrantů obklíčil tak, aby nedošlo k žádným střetům, a po skončení akce se obě skupiny poklidně rozešly.

Podporovatelé Palestiny uskutečnili obdobnou demonstraci na Václavském náměstí. Tu pořádala iniciativa Ne našim jménem! - Za spravedlivý mír na Blízkém východě. Účastníci na Václavském náměstí měli palestinské vlajky a transparenty na podporu Palestiny nebo proti izraelskému vojenskému zásahu v Pásmu Gazy. Řečníci v projevech mluvili o tom, že Izrael porušuje lidská práva, když zabíjí civilisty. I zde bylo účastníků zhruba 200.

Fotogalerie
50 fotografií