Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Podcast: Podnikatelka Lenka záhadně zmizela před 24 lety. Utekla nebo jí někdo ublížil?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
23. listopadu 2023
12:07
Autor: jel, icp, pdc - 
23. listopadu 2023
05:00

Máma dvou dětí a podnikatelka z Prostějova Lenka Gambová záhadně zmizela na přelomu května a června roku 1999. Dodnes není jasné, co se s ní stalo. V dnes již promlčeném případu zůstává obrovské množství otazníků. Manžel ohlásil její zmizení na policii až po 15 dnech! Její děti by si přály vědět, co se s maminkou stalo. Myslí si, že otec ví více, než řekl. 

Lenka a Radek Gambovi žili v Prostějově a vlastnili několik obchodů. V podnikání se jim dařilo tak, že si mohli dovolit dokonce čtyři auta a koupili také mlýn. Společně měli dvě děti. Mladší Lucii bylo v roce 1999 dvanáct let a syn Tomáš byl o rok starší. 

Video  Insta Crime Podcast: Lenka Gambová  - pdc, icp, Červený, Železný
Video se připravuje ...

O víkendu 26. května odjel Radek Gamba s oběma dětmi na motorkářský sraz do Rožnova pod Radhoštěm. Gamba byl milovník motorek a na podobné akce jezdil, děti s sebou ale nikdy nebral. Když se z akce o den později vrátili, maminka už doma nebyla. Časem jim otec začal tvrdit, že našel Lenčinu korespondenci s nějakým mužem z Tuniska, a že se matka sbalila a utekla. Podle blízkých by ale Lenka jen tak neopustila děti, které milovala.

To, že ženu pohřešuje, nahlásil Gamba policii až 15 dní poté, co manželku viděl naposledy. Tvrdil, že měla u sebe milion korun, prsteny a letní oblečení. Ukázalo se však, že žádné oblečení z domu nezmizelo a poničené prsteny se po několika letech objevily v trezoru. Gamba navíc prakticky ihned po zmizení ženy začal žít s jednou ze svých milenek, což děti velice těžce nesly.

Podle více zdrojů z okolí rodiny se Lenka chtěla s manželem rozvést a údajně na něj také měla kompromitující materiál, který ho mohl dostat do vězení. Hrozila mu také, že mu po rozvodu z jejich společného majetku nic nezůstane. Lenčini blízcí uvedli, že se jim žena svěřila, že se k ní manžel chová vulgárně a bije ji. 

Děti se s otcem rozešli ve zlém. „Myslím, že k tomu zmizení jí někdo hodně blízký pomohl,“ uvedla v minulosti Lucie pro ČT.

Další detaily podivného zmizení Lenky Gambové se dozvíte v nejnovější epizodě Insta Crime Podcastu. 

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání