Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Podcast: Žhář z Frenštátu pustil plyn a způsobil peklo. Výbuch zabil i tři malé děti!

Video se připravuje ...
Autor: jel, icp, pdc - 
9. listopadu 2023
05:00

V neděli 17. února 2013 se ve městě Frenštát pod Radhoštěm ozval výbuch. K explozi došlo v bytovém domě a v ohnivém pekle zemřelo šest lidí. Tři z nich byly malé děti. Nešlo ovšem o náhodný únik plynu, jak se zprvu mohlo zdát. Problémový Antonín Blažek (†57) schválně poškodil plynové přípojky a ve svém bytě založil požár.

Antonín Blažek byl v částečném invalidním důchodu, zůstával dlouhodobě bez práce a neměl nárok na podporu v nezaměstnanosti. Často si stěžoval na různé drobnosti na diskuzních fórech a dlouhých devět let měl konflikty se sousedy.

Video  Insta Crime Podcast: Žhář z Frenštátu pustil plyn a způsobil peklo.  - pdc, icp, Jedlička, Železný
Video se připravuje ...

Bydlel v domě, kde bylo celkem šest bytových jednotek. Majitelé jednotlivých bytů měli společně zřízené Společenstvo vlastníků. Blažek ale kromě dalších problémů odmítal platit poplatky za společné opravy a další věci. Vše vyústilo v soudní spor, který skončil exekucí bytu. Blažek se rozhodl řešit to šílenou pomstou. „Neměli jste si se mnou nic začínat,“ řekl jednomu ze sousedů.

Poškodil plynovou přípojku a u sebe v bytě založil požár, což způsobilo výbuch. Aby toho nebylo málo, také zřejmě zatarasil únikové východy. Hlavní dveře byly totiž zamčené a byl v nich zalomený klíč. 

Při výbuchu zemřelo šest lidí, tři oběti byly teprve malé děti ve věku 3, 6 a 11 let. Mezi mrtvými byly také dvě dospělé ženy a pachatel Blažek. Dalších 11 lidí bylo při explozi zraněno. Jedna žena byla dokonce popálená na jednadevadesáti procentech těla, přežila jenom díky následné specializované péči lékařů. Jediní dva obyvatelé celého domu vyvázli bez zranění.

Obrovská tragédie zasáhla celé desetitisícové město. Z pozdějších výslechů vyplynulo, že Blažek byl opravdu problémový člověk a vyhrožoval nejen sousedům, ale i dalším lidem. Po smrti byl také podezříván ze založení dalšího požáru.

Podrobnosti o požáru ve Frenštátě a také detaily o sporech Blažka se sousedy i dalšími lidmi se dozvíte v nejnovější epizodě Insta Crime Podcastu, který si pro vás připravily moderátorky Tereza a Petra.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání