Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Kriminalistka Hofmanová v podcastu: Roznášela rohlíky, vyslýchala orlické vrahy a působila u FBI

Video se připravuje ...
Autor: pdc, icp, pma - 
19. října 2023
05:00

Legenda české kriminalistiky Jiřina Hofmanová se přes 25 let zabývala vyšetřováním a objasňováním zvlášť závažných trestných činů. Část své kariéry strávila na studijních pobytech u FBI a Kanadské královské jízdní policie. Stala se také průkopnicí nových analýz při vyšetřování, konkrétně videografie. Kriminalistka sehrála i důležitou roli při rozkrývání orlických vražd, kde působila jako vyšetřovatelka.

Životní cesta Jiřiny Hofmanové byla od počátku pestrá. Původně se věnovala učitelství, to ale nesplňovalo její finanční ani kariérní očekávání. Do toho byla sama na dva potomky a musela se pěkně ohánět. Dokonce si k práci přibrala jako brigádu roznášení rohlíků.

Video  Insta Crime Podcast: Kriminalistka Hofmanová vyslýchala orlické vrahy a působila u FBI  - pdc, icp, Červený, Železný
Video se připravuje ...

„Tou dobou jsem byla samoživitelka se dvěma dětmi a vzhledem k tomu, že platy v kantořině nebyly tak vysoké a já jsem potřebovala ty děti uživit, tak jsem potřebovala přivýdělek,“ přiznala v rozhovoru Hofmanová. Skloubit ranní vstávání a práci ve škole bylo nad její síly a po čase se rozhodla zkusit práci u policie, kterou brala jako další životní výzvu.

První případ

Zkušená kriminalistka v podcastu zavzpomínala i na svůj úplně první případ, který nadneseně pojmenovala „Prostořeká manželka“. „Manžel po hádce se ženou vystřelil do prostoru, kde si myslel, že nikdo nebude. V tom okamžiku se tam objevila jeho manželka, která se ho snažila vyprovokovat k hádce - což se jí povedlo. On se ale nehádal, ale střílel. Trefil se jí doprostřed čela mezi mozkové hemisféry a žena skončila v kómatu,“ popsala moderátorkám Hofmanová.

Muže kriminalistka původně stíhala pro o vraždu, ale manželka, která se probrala z kómatu, nedala nakonec souhlas s trestním stíháním jejího manžela. Muž podle slov partnerky jednal v jakési své sebeobraně. 

Průkopnice nové analýzy

S prací Jiřiny Hofmanové je spjato i mnoho milníků. Jedním z nich je i videografie, která se v Česku začala využívat v druhé polovině devadesátých let. Laicky řečeno se jedná o proces, kdy jsou výpovědi svědků a pachatelů natáčeny na kameru. V rozhovoru kriminalistka popsala dva případy, které jí z této zkušenosti zůstaly zakořeněné v paměti.

Jedním z nich byl výslech sedmileté dívenky, kterou unesl neznámý muž a nechal ji svázanou v lese. Holčičce se zázrakem podařilo utéct. „Psycholožka mi tehdy poradila, ať s tou dívenkou projdu během výslechu celý příběh a odvypráví mi to ona,“ uvedla kriminalistka, která tehdy během výslechu chovala holčičku na zemi v náručí, aby se cítila, co nejbezpečněji. Pachatele ale policie nikdy nedopadla.

Orlické vraždy očima kriminalistky

Videografie byla využita i během výslechů pachatelů z orlických vražd, které Hofmanová vedla. Na Karla Kopáče kriminalistka nikdy nezapomene, jeho chladnokrevnost se jí vryla pod kůži. „Pan Kopáč mě úplně šokoval tím, jakým způsobem mluvil o tom, jak se scházeli a domlouvali na tom, jak spáchají vraždu. Mluvil takovým způsobem, jako když se hoši sejdou na pivu: ‚Budeme se dívat na ragby nebo zavraždíme někoho, kdo má peníze?´," zavzpomínala Hofmanová na jeden ze svých největších případů.

O tom, co Jiřinu Hofmanovou během práce u policie nejvíce zamrzelo, čím si jako žena u policie procházela nebo jak si v nejtěžších momentech „čistila hlavu" se dozvíte v celém rozhovoru Insta Crime Podcastu:

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání