Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Kalendář nevyřešených případů: Kdo je ubitý a zakopaný muž z Havlíčkobrodska?

Autor: VaB - 
7. října 2023
05:00

Ubitý k smrti a zakopaný v lesích kdesi na Havlíčkobrodsku. Vražda dodnes neznámého muže v roce 2019 pořádně zamotala hlavu krajským kriminalistům, kteří se případ pokoušeli objasnit. Stále neznámý pachatel muže kopy a ranami do těla ubil, poté zabalil do igelitu a zahrabal. Tělo objevil po letech hledač pokladů.

Hledač pokladů s detektorem kovů 15. října 2019 objevil v lesním remízku u obce Hamry na Frýndavě tělo neznámého muže. Leželo zahrabané pod zemí, zabaleno do pytle. Případ si tehdy na starost vzala krajská kriminálka Kraje Vysočina, která případ kvalifikovala jako vraždu.

„Nalezený muž byl oblečený do modrého trička s krátkým rukávem a na vnitřní straně byl štítek s nápisem „BASIC LINE“; „CASUAL WEAR“. K bližšímu popisu muže lze uvést, že se jedná o osobu kavkazoidního typu ve stáří 34–45 let,“ popisovali tehdy kriminalisté. Zavražděný by pravděpodobně mohl být cizinec, ale ani po čtyřech letech se kriminalistům nepodařilo zjistit jeho totožnost.

Ubitý k smrti

Doba vraždy byla podle expertíz a pitvy stanovena na 15 let a méně od doby nálezu. Pravděpodobně se tak jednalo už jen o kosterní nález. „Podle entomologického materiálu bylo možné stanovit pouze minimální dobu zakopání těla na čtyři až šest let. Muž měl velmi dobře udržovaný a nákladně ošetřovaný chrup,“ dodali.

Příčinu smrti před lety policisté veřejně neprozradili, případ se ale dostal do kalendářů neobjasněných případů. A v tom stojí, že ho neznámý pachatel fyzicky napadl opakovanými údery a kopy o velké intenzitě. Zavražděný byl doslova ubitý k smrti.

Pomůže to?

Vražda a její vyšetřování se možná dostalo do bodu mrazu, proto se kriminalisté obrátili na kolegy a případ zařadili do kalendáře neobjasněných případů. Kromě veřejnosti se k němu dostanou i odsouzenci ve všech věznicích v republice.

Kriminalisté navíc nemají ani přesnou podobu ubitého. „Faciální rekonstrukcí obličeje se podařilo vytvořit jeho přibližnou podobu, ale je zapotřebí vzít v úvahu, že jednotlivé detaily, barva očí, vlasů a pokožky se mohou od skutečné podoby jedince lišit. To platí zejména pro šířku a profil nosu, který nemohl být rekonstruován s větší přesností z důvodu odlomených kostěných struktur nosu,“ doplňují. Pokud k případu něco víte, můžete se obránit na linku 158 nebo na mail krpj.patrani@pcr.cz.

Video  Insta Crime Podcast: Myslivec k vraždě přítelkyně použil nůž, paličku i pušku  - pdc, icp, Jedlička, Železný
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání