Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Václav z Liberce podle spisu zastřelil svého souseda: Má si odsedět 16 let

(ilustrační foto)
(ilustrační foto)  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
22. září 2023
16:47

Krajský soud v Liberci poslal sedmapadesátiletého muže na 16 let do vězení za loňskou vraždu souseda a nedovolené ozbrojování. Podle soudu má zaplatit na odškodném pozůstalým dohromady 2,6 milionu korun. Václav R. se zodpovídal z vraždy dvaašedesátiletého souseda v liberecké čtvrti Kateřinky. Podle spisu loni 24. září střelil do hlavy souseda, s nímž měl dlouhodobé spory. Rozsudek není pravomocný. Václavu R. hrozilo až 20 let vězení.

Václav R. se k zastřelení souseda přiznal, tvrdil ale, že nešlo o úmysl a vystřelil v obavě o svůj život. Hájil se tím, že vystřelil bez míření. Podle obžaloby ale ani poté sousedovi pomoc nepřivolal.

„Zastřelil jsem člověka, jsem si toho vědom, reakce to byla příšerná, pud sebezáchovy. Už bych to neudělal. Musel jsem se bránit, šel proti mně. Ta věc se neměla, nemusela se stát,“ řekl u soudu Václav R.

Podle obžaloby se Václav R. loni 24. září pohyboval na okraji sousedova pozemku, když se snažil vytvořit drenáž u svých garáží, aby na ně netekla voda ze svahu patřícího sousedovi. Napoprvé ho soused vykázal. Václav R. sice odešel, ale pak se vrátil, aby drenáž dodělal. Když přišel soused podruhé, byl Václav R. podle svých slov v rohu, neměl kam utéct a bál se, že ho soused napadne. Vytáhl proto pistoli, kterou si před tím vzal, a zastřelil ho jednou ranou do čela. Poté, podle spisu, se snažil tělo zakrýt pod zeminou. Václav R. tvrdil, že se na něj z prudkého svahu sesunula sama.

Na jeho čin se přišlo až po několika hodinách. Když zastřeleného muže jeho manželka a syn nemohli nikde najít, zavolali na linku 158 a spolu s policisty ho nalezli mrtvého za garáží.

Spor mezi oběma muži začal před více než deseti lety, kdy Václav R. koupil od města pozemky pod garážemi, které vlastnil. Jeho soused byl tehdy neúspěšným žadatelem o tyto pozemky. U soudu Václav R. tvrdil, že ho soused chtěl odtamtud „vyštípat“. Podle syna poškozeného to byl naopak Václav R., kdo dělal problémy.

Státní zástupkyně v závěrečné řeči uvedla, že se obžalovaný dopustil dvou trestných činů, připomněla také jeho cynické poznámky, absenci sebereflexe nebo že se dosud neomluvil rodině poškozeného. Václav R. se zodpovídá zároveň i z nedovoleného ozbrojování. Podle obžaloby měl kromě pistole i další střelné zbraně a množství střeliva.

Znalec dříve potvrdil, že Václav R. skoro nic nevidí. Podle obžaloby ale Václav R. spáchal vraždu s rozmyslem nebo po předchozím uvážení. Státní zástupkyně v závěrečné řeči také uvedla, že přestože obžalovaný trpí oční vadou, je schopen vykonávat činnosti jako člověk se zdravým zrakem. Podle ní svoji oční vadu zveličuje. Zmínila, že například samostatně studoval spis, nepoužíval při tom brýle ani lupu.

Video  Žhář, který zapálil v Kuřimi autobus, dostal 7 let v base  - Policie ČR
Video se připravuje ...

trintin ( 23. září 2023 15:36 )

...střelil do hlavy souseda?? Kam se poděla autorka článku, žádná "zbloudilá kulka"?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání