Skutek se odehrál v říjnu loňského roku v Libni. Obžalovaná Marie uvedla, že vše začalo hádkou, na níž se podepsal i alkohol, kterým v tu chvíli byli všichni zúčastnění opojeni. Marie měla přijít do konfliktu s přítelem své sestřenice Kateřiny. Hádku podle obžaloby jednak vyvolala a navíc jako první zavražděného Jiřího M. fyzicky napadla. Ve chvíli, kdy její útok opětoval ranou pěstí, vložil se do potyčky i Mariin přítel Adam. V okamžik, kdy se oba muži vzájemně přetlačovali, měla Marie popadnout nůž a zarazit jej Jiřímu M. hluboko do hrudníku, ten následně během několika minut zranění podlehl.

Obžaloba také tvrdí, že si Marie třiceticentimetrový nůž předem připravila na kuchyňský stůl a Jiřího M. tím pádem musela zavraždit úmyslně. Marie se ale hájila tím, že s nožem manipulovala jen kvůli strachu o svého nezletilého synovce. „Když jsme přišli do bytu, můj synovec mi říkal, že se ho bojí. Já mu říkala, ať se nebojí, a proto jsem vzala ten nůž do legín, aby viděl, že ho při nejhorším ochráním. Chtěla jsem ho ujistit, že to je dobrý, že jsem tady, že se nic nestane,“ vysvětlovala u soudu Marie.

Nůž ale poté spatřila její sestřenice, která jej Marii vzala a položila na stůl. Když se o několik minut později hádka vyostřila, Marie po noži znovu sáhla. „Byl to blázinec, když se přiřítil Adam, byla jsem úplně v šoku, protože jsem to nečekala. Měla jsem vše pomotané, byla jsem opilá a nepřemýšlela jsem nad ničím,“ líčila u soudu obžalovaná Marie. Že by Jiřímu M. ale zasadila bodnou ránu, si podle svých slov nepamatuje: „Já vím, že jsem ten nůž měla v ruce, že jsem s ním jen tak máchla, ale nepamatuji si, že by do něčeho narazil.“

Zavražděnému už nebylo pomoci

Nůž ale nejen narazil, Jiřímu M. přeťal dvě žebra a zasáhl i játra, plicní žílu a srdce. Jiří během několika minut zranění podlehl, nedokázali mu pomoct už ani přivolaní záchranáři. V bytě navíc v tu dobu byly přítomné i tři malé děti.

Kromě strachu svého synovce obhajovala Marie přípravu nože i svým vlastním strachem. O příteli své sestřenice věděla, že je problémový a byl v minulosti několikrát za násilnou trestnou činnost souzen. Kromě rozrušení tak v moment, kdy se chopila nože, jednala i ve strachu.

To jí ale na rozdíl od Městského soudu Vrchní soud neuvěřil. „Máme za to, že obžalovaná se připravila na konflikt s poškozeným. Připravila si nůž, a ačkoliv není jasné, zda jí jej Kateřina vzala, za legíny si jej dala, což dnes sama potvrdila. Když poté došlo ke konfliktu, který sama vyvolala, přestože ji poškozený vyzýval, ať toho nechá a jde spát, využila příležitosti, kdy se poškozený bránit nemohl, a bodla jej,“ řekl předseda soudního senátu Jiří Lněnička při čtení odůvodnění rozsudku.

Vrchní soud proto ve středu rozsudek Městského soudu zrušil a Marii Č. udělil místo tříleté podmínky trest dvanácti let odnětí svobody, tedy při spodní hranici trestní sazby. Státní zástupce Radek Bělor ve svém odvolání původně navrhoval třináct let, avšak tento trest se soudu zdál až příliš přísný. Proti rozsudku lze do dvou měsíců podat dovolání k nejvyššímu soudu.