Potyčka se podle obžaloby odehrála loni v noci z 22. na 23. října v Praze 8. Státní zástupkyně tvrdí, že si Marie Č. v úmyslu usmrtit třiatřicetiletého přítele své sestřenice připravila téměř třiceticentimetrový nůž a cíleně vyvolala hádku. Muže podle obžaloby udeřila, on jí ránu vrátil, a ve chvíli, kdy se do situace zapojil její tehdejší přítel, využila situace a muže bodla. Jednou ranou ho zasáhla do jater, bránice, plicní žíly a srdce. Muži už přivolaní lékaři nedokázali pomoci.

Mladá žena ale od počátku soudního jednání odmítala, že by si vraždu předem promýšlela. Podle svých slov se druha své sestřenice bála. „Už dříve ho policie vykázala z bytu kvůli tomu, že sestřenici mlátil, ona (sestřenice, pozn. red.) ho ale vzala zpátky, a všechno se zas vrátilo a bylo to čím dál tím horší,“ popsala u soudu. Kromě dvou párů v malém bytě 2+kk v té době žily ještě tři malé děti včetně dcery obžalované.

Právě kvůli dětem, které chtěla před násilníkem ochránit, si mladá žena  strčila nůž za pas. Sestřenice si toho všimla, vzala jí ho a odložila na stůl. Hádka mezi Marií a druhem sestřenice se však přiostřovala, a tak si mladá žena znovu nůž vzala do ruky. „Já jsem tím nožem jen tak máchla před sebe, rozhodně jsem ho nechtěla bodnout. Byla to shoda strašně nešťastných okolností, moc toho lituju, jen jsem se bála, že zas někomu ublíží,“ řekla soudu. Při příjezdu policie na místo tragédie, Marie navíc nadýchla přes dvě promile, byla tedy dost opilá, přesto se oběti podle svých slov snažila poskytnout první pomoc.

Podle soudních znalců má Marie Č., která má pouze základní vzdělání, nezralou a nevyrovnanou osobnost s rysy impulzivity a nedostatek sebekontroly. Svědci o ní vypověděli, že se často prala, a to i s muži. Psycholožka míní, že sestřenčina partnera mohla dívka vnímat jako vetřelce, který zabral místo, v němž se cítila komfortně.

Advokát obžalované Petr Adámek žádal, aby ji soud osvobodil. „Není zlý člověk, prostě jen pochází z mimořádně složitého prostředí, z velmi složitých rodinných vazeb a její dospívání bylo velmi těžké." Soud nakonec mladé ženě uložil tříletou podmínku. Součástí uloženého trestu je pětiletá zkušební doba a dohled probačního úředníka na to, zda Marie Č. žije řádným životem. Druh a výši trestu zdůvodnil soudce mimo jiné nízkým věkem obžalované i tím, že se stará o dítě, které vyžaduje soustavnou péči. Dívku zároveň propustil z vazby, proti čemuž si ale státní zástupkyně podala stížnost, takže mladá žena zatím zůstala za mřížemi.

Fotogalerie
10 fotografií