Hlavní město dlouhodobě válčí s tzv. vizuálním smogem. Nevzhledné reklamy v historickém centru Prahy nejsou to jediné, co vedení magistrátu vadí. Vbrzku přijdou na paškál i navigační cedule, které zákazníky směřují ke komerčním objektům. Jde zejména o kovové značky na sloupech, které krom reklamy na daný komerční objekt upozorňují směrovkou.

Jen tyč s cedulemi

„Cílem bylo v roce 2002 vytvořit srovnatelný systém, jaký mají všechny evropské metropole. Tedy jednotnou fyzickou navigaci takzvaně ‚na poslední kilometr‘, která je navzdory elektronickým zařízením schopna řidiče navést doslova až ke správnému vjezdu,“ sdělil serveru iDnes.cz Peter Ralbovský, který se před dvaceti lety na vzniku systému navigačních cedulí podílel. „Je to kovová tyč s kovovými cedulemi. Plocha, která veřejný prostor zabírá, je tedy velmi malá,“ dodal. Podnikatelům tento krok vadí.

„Pracuji v kultuře. Diváci v našem divadle podle těchto směrovek jezdí. Systém si vědomě platíme a přispíváme tím i do městské kasy,“ uvedl pro server Jan Bartoška, který provozuje divadelní scénu v Praze 4. Podle něho si přitom podnikatelé tyto cedule pořizují na vlastní náklady, a zároveň za zábor veřejného prostoru platí městským částem. Ty o tento příspěvek tím pádem přijdou. Zrovna v době, kdy nejedna městská část žehrá na nízké příjmy.

Podnikatelé, kteří se cítí poškozeni i tím, že město nenabídlo alternativu, plánují sepsání petice o zachování tohoto značení. „Obsahují jen logo a vzdálenost,“ nechápe Ralbovský. Z ulic by tyto cedule měly zmizet do půl roku.

Matení řidičů?

Podle magistrátu jde však o krok správným směrem. Vedení města totiž vyslyšelo názor dopravních expertů, kteří poukazují na to, že tyto cedule, na rozdíl od těch běžných navigačních, které ukazují směr jízdy do konkrétní čtvrti či města, ruší řidiče od řízení. „Jedná se pouze o komerční a samostatně stojící cedule. Ukazatele na sloupech veřejného osvětlení zůstávají zachovány,“ sdělil mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Video
Video se připravuje ...

„Z měst se staly katalogy, přehnaná reklama vadí každému,“ říká Cinádr o regulaci venkovních poutačů Markéta Volfová, Lukáš Červený

Fotogalerie
1 fotografie