V posledních letech se začala zkratka UFO (Unidentified Flying Object- Nevysvětlitelný létající objekt) skloňovat téměř po celém světě. Nejprve v květnu 2022 americký Pentagon odtajnil informace o UFO veřejnosti. Podle kongresu existuje více než 400 zpráv od vojenského personálu o možných setkáních s UFO. Letošní červenec zase před kongresem vypovídal bývalý americký voják David Grusch, který v minulosti působil jako rozvědčík a byl součástí pracovní skupiny pro studium UAP (Unidentified Aerial Phenomena - Nevysvětlitelné vzdušné jevy - americkými úřady nově používané označení pro UFO).  

Podle bývalého rozvědčíka tají vláda Spojených států dlouholetý program, který se zabývá shromažďováním a reprodukcí létajících objektů neznámého původu. Má mít dokonce mimozemský biologický materiál, tedy mrtvé „zelené mužíčky”. Sám Grusch prý k těmto operacím neměl přístup a žádné mimozemské stroje neviděl, tvrdí však, že jej 40 svědků ujistilo, že existují. Americké ministerstvo obrany jeho tvrzení odmítá. 

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Američané tají UFO a mimozemšťany, tvrdil agent v Kongresu pdc, bp, Jedlička Čebotareva

„Ufouni“ ve městech

Amerika není jediná země, která se může chlubit nevysvětlitelnými létajícími objekty, respektive nevysvětlitelnými vzdušnými jevy. Jak v Česku, tak v ostatních zemích se UFO nejčastěji vyskytují nad velkými městy. Co se tuzemských měst týče, Praha jednoznačně vede. Vysvětlení je ale daleko prozaičtější. A ne, nejedná se o mimozemšťany v pražských ulicích. Spíše se z nich po detailnějším pozorování vyklubají opilí nebo jinými látkami intoxikovaní lidé.

„Praha má logicky nejvyšší počet obyvatel. Více očí víc vidí. V létě a o prázdninách se zase největší množství pozorování přesouvá do rekreačních míst, kde lidé například večer sedí u ohně a více pozorují oblohu, protože na to mají čas. Samozřejmě to vede k vyššímu počtu hlášení,“ vysvětluje Blesku Vladimír Šiška, záhadolog a vedoucí projektu Záře, který po 30 let shromažďoval a vyhodnocoval informace o anomálních jevech v České republice (1992 – 2022).

Středověk: Ohnivý drak nad Prahou

Úplně nejstarší zaznamenaný případ pozorování UFO nad Čechami se odehrál roku 1130 a je zaneseno nejen v knize Jana Františka Beckovského s názvem Poselkyně starých příběhů českých, ale i v několika dalších kronikách. „Toho času proletělo nad Prahou kulovité těleso, které bylo viděno i na jiných místech. A za osm let se podobný opakoval. Některé kroniky hovoří o letícím drakovi, jiné o letící kouli,“ říká Vladimír Šiška. Ať už šlo o cokoliv, stoprocentní pravdu se už nikdy nedozvíme.

Rok 1987: Socialistický vrtulník vs. UFO

Nejznámější a zároveň nejzajímavější případ z celé České republiky se odehrál 12. července 1987 nad vodní nádrží Vranov, která byla v té chvíli plná návštěvníků. Do Česka přes hranice z Rakouska přelétl neznámý objekt. Proti narušiteli ihned odstartoval vojenský vrtulník, jehož piloti si mysleli, že jde o zbloudilé letadlo. Po chvíli nad nimi prolétal objekt černé barvy, který měl tvar doutníku. Piloti ze země obdrželi pokyn objekt sestřelit. Jak později sami piloti popsali, stroj se choval velmi podivně. Vždy, když ho zaměřili do zaměřovače, okamžitě obratem změnil směr.

S piloty několikrát osobně hovořili také členové organizace Záře. „Posádka vrtulníku popsala letící objekt jako doutníkovité těleso bez jakýchkoliv podrobností, bez známek pohonu, bez kabiny, bez křídel, bez ničeho, prostě jenom doutník,“ uvádí Vladimír Šiška. Vypovídal i jeden svědek ze země, který potvrdil tvrzení pilotů. V jeden okamžik viděl jak vrtulník, tak samotné UFO. Vrtulník prý podle výpovědi neměl vůbec šanci, „doutník“ se pohyboval z místa na místo tak rychle, že to člověk stěží zaznamenal. 

„Právě tímto chováním se český ‚doutník‘ podobá obřímu ‚bonbonu‘, který zaregistrovali Američané nad Tichým oceánem,“ dodává Vladimír Šiška. Neidentifikovatelných létajících objektů doutníkového typu se po světě prohnalo už více. „Jde o takový typ objektu, který nebyl vysvětlený ani objasněný a proto nemůžeme navrhovat ani přírodní vysvětlení, jelikož se evidentně jedná o technickou záležitost,“ uvádí. 

Rok 2019: UFO na pražském letišti

Jedno z posledních pozorování souvisí s letištěm Václava Havla. Webová kamera zabírající přistávací dráhu letiště zachytila za samotným letištěm objekt startující ze země. Pohyboval se vysokou rychlostí, takže za sebou zanechal ve vzduchu stopu. Následně se za letu zastavil a zase začal klesat.

Na dalším vzdáleném místě se chvilku poté stejná situace opakovala. Podle Vladimíra Šišky se nedá předpokládat, že by šlo o stejný objekt. Na takovou vzdálenost by se prý za tak krátkou chvíli přemístit zkrátka nedokázal. Stejný úkaz se opakoval celkem třikrát. „A pak už nikdy. Nebo jsme stejný úkaz alespoň nezachytili. Doposud se nám nepodařilo vysvětlit, co to bylo,“ dodává.

Poslední velký případ UFO na Letišti Václava Havla v roce 2019.
Autor: Vladimír Šiška, Projekt Záře

S kolegy se ptali zaměstnanců letiště. V pět hodin ráno sice probíhalo na letišti cvičení hasičů, ale objekt byl spatřen až odpoledne. „Ptali jsme se také, zda se nejedná o speciální zařízení na strašení ptáků nebo něco podobného. Zaměstnanci letiště nám řekli, že nic takového nemají. Nenabízí se žádné vysvětlení a nás nenapadá, co by objekt mohl být,“ říká vedoucí projektu Záře.

Typologie UFO

„Když zkoumáte UFO, tak zjistíte, že zhruba polovina pozorování se dá jednoduše vysvětlit. Jsou to známé jevy, obvykle osvětlená letadla, ptáci, diskotéky, létající lampiony, vláčky družic a podobné,“ konstatuje Vladimír Šiška. Pak se zde nachází velká skupina případů z nedostatku informací. „Pouze 3,5 procenta případů se nedá objasnit. V Česku se za 30 let zkoumání projektu Záře jedná o 151 případů,“ dodává Vladimír Šiška.

Statistika UFO.
Autor: Vladimír Šiška, Projekt Záře

Pouze u nejmenší kategorie podle Šišky můžeme vytvářet hypotézy. Jedna celá skupina obsahuje takzvané návštěvnické hypotézy z nichž je prý nejznámější ta mimozemská. Pokud by měla být nějakým způsobem pravdivá, pak prý v neidentifikovatelných létajících objektech zcela určitě nebudou cestovat živí mimozemšťané, kteří by tu podle výpovědi rozvědčíka Grusche v Kongresu každou chvíli havarovali.

„Aby sem létali několik světelných let a pak na Zemi neuměli přistát, to si neumím představit. Představuji si spíš, že pokud by vůbec tohle bylo možné, tak by se jednalo o roboty řízené umělou inteligencí, kteří by nás dlouhodobě nějakým způsobem sledovali a dělali to tak, že by se při tom maskovali, aby nebyli vidět. A já vždycky říkám, že Murphyho zákony (zákony schválnosti, pozn. red.) platí v celém vesmíru stejně. A to maskovaní se jim občas porouchá a my je pak vidíme,“ myslí si Vladimír Šiška.

Fotogalerie
22 fotografií