Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nejnebezpečnější města světa: Kam se rozhodně nevypravit na dovolenou

  • Autor: Mii,zf - 
    Aktualizováno -
    16. 11. 2023
    14:50
    17. 9. 2023
    05:00

    Drtivá většina nejnebezpečnějších měst světa se nachází v Mexiku. Hned šest prvních pozic v žebříčku sestavovaném mexickou Občanskou radou pro veřejnou bezpečnost a trestní soudnictví (CCPSCJ) obsadila města právě v této zemi. Bují v nich chudoba, dochází zde k masovým střelbám a ulicím vládnou gangy. Také USA, jižní Amerika a Jižní Afrika mají v seznamu několik zástupců, zato Evropa žádného.

    Nebezpečnost měst byla vyhodnocována zejména podle počtu vražd. Celkový průměr 40 měst v seznamu bylo 65,55 vražd na 100 tisíc obyvatel ročně, celosvětový průměr je přitom pouze 5,36 vražd na 100 tisíc obyvatel.

    Všichni zástupci v žebříčku sdílejí stejné charakteristiky. Mají hustou populaci, která rapidně roste, vládne v nich chudoba a bojují zde různé kriminální gangy, se kterými si místní úřady neumí poradit. V následujících kapitolách se podívejte, které regiony jsou na tom nejhůře. 

  • 1.Mexiko

    Mexiko má nejvíce zástupců včetně všech předních pozic. Jako nejnebezpečnější na světě bylo vyhodnoceno město Colima, které je hlavním městem stejnojmenného mexického státu. V roce 2022 zažilo ohromných 182 vražd na 100 tisíc obyvatel. Celkem zde bylo zavražděno 601 osob z celkové populace 330 tisíc lidí. O rok před tím byla bilance ještě horší.

    Podle serveru DailyMail zůstává hlavním důvodem zhoršené bezpečnostní situace v Colima válka drogových kartelů, které bojují o teritorium a pašerácké trasy do USA. Nachází se zde také důležitý přístav, který bývá zneužíván k pašování drog a importu nebezpečných chemických látek. Ve městě jsou naprosté běžné vraždy na objednávku, ozbrojená přepadení, únosy a útoky na bezpečnostní složky.

    V červnu se dokonce starostka Colimy musela kvůli výhrůžkám zabitím přesunout do vojenské základny. Podle prezidenta Andrése Manuela Lópeze Obradora za nimi opět stály drogové kartely.

    Dalšími mexickými městy mezi 40 nejnebezpečnějšími městy světa jsou Zamora, Ciudad Obregón, Zacatecas, Tijuana, Celaya, Juárez, Uruapan, Acapulco, Irapuato, Cuernavaca, Cancun, Chihuahua, Morelia a León.

    Největším městem z toho je Tijuana s 1,5 miliony obyvateli. V červnu místní úřady informovaly, že počet vražd tu meziročně stoupl o 9 procent. V absolutních číslech má také Tijuana největší počet vražd z celého Mexika – za rok 1818.

    Bezpečnostní situace v Mexiku. Bezpečnostní situace v Mexiku. | Reuters

  • 2.USA

    I Spojené státy americké mají v žebříčku několik zástupců, dokonce se jedno zdejší město dostalo do první desítky. Je to New Orleans. Podle CCPSCJ se tu v roce 2022 odehrálo 266 vražd, ve městě přitom žije jen 376 971 obyvatel. 97 procent těchto vražd zahrnovalo střelbu.  

    New Orleans má s kriminální aktivitou, zvlášť gangů, dlouhé zkušenosti. Situace se výrazně zhoršila po hurikánu Katrina a zůstává špatnou doposud.

    Dalšími městy v seznamu jsou Baltimore, Detroit, Memphis, Cleveland a Milwaukee. Podle expertů citovaných serverem DailyMail v posledních letech počet vražd v USA roste, podle ní za to může řada faktorů – přispěl stres z pandemie covidu či fakt, že policie po rasových protestech už není tak aktivní. Jednoduše se bojí, že něco udělá špatně. Klasicky také přispívá minimální regulace držení zbraní.

    V New Orleans pak dostatečný počet policistů vyloženě chybí a ti stávající nestíhají. Podle odhadů chybí až 50 procent policistů, což způsobuje, že někdy reagují na nekritická oznámení až po dvou a půl hodinách.

    Střelba v parku v americkém New Orleans Střelba v parku v americkém New Orleans | Profimedia.cz

  • 3.Jižní Amerika

    Jižní Amerika není překvapivým zástupcem, má dlouho historii násilí. Zvlášť složitá situace je v Brazílii, kde je velký rozdíl mezi chudou a bohatou vrstvou. Jen Jihoafrická republika z hlediska nerovnosti překonává Brazílii.

    Na seznam se dostalo hned 13 brazilských měst - Mossoró, Salvador, Manaus, Feira de Santana, Vitória da Conquista, Natal, Fortaleza, Recife, Maceió a Teresina. Největší počet vražd mělo město Mossoró, 63 na 100 tisíc obyvatel.

    Jeho problémy jsou podobné jako u ostatních měst ze seznamu. Bují tu drogový obchod, ozbrojené loupeže, gangy bojují o moc, zatímco místní policii, špatně vybavené, se s tím nedaří bojovat.

    Co se týče dalších zemí, tak se tam nachází Cali a Santa Marta z Kolumbie a Guayaquil v Ekvádoru.

    V Cali působil známý Calijský kartel, který v 90. letech ovládal 80 procent veškerého světového trhu s kokainem. Dokonce se má za to, že stojí za rozšířením kokainu do Evropy, kde také ovládal 80 procent pohybu této drogy. Kartel si svou prémiovou pozici vybojoval tvrdým násilím.

    Lídři tohoto kartelu nakonec byli zatčeni a vliv skupiny byl omezen, otěže však převzaly jiné skupiny. Jako nástupce Calijského kartelu byl nazýván kartel Los Rastrojos, který měl v roce 2011 na svědomí 80 procent vražd ve městě. I jeho členové už byli zatčeni, ale vždycky se poté objevil další kartel… takže komplikovaná situace pokračuje.

    Složité časy zažívá i Ekvádor, kde byl minulý měsíc zavražděn prezidentský kandidát. Město Guayaquil ze seznamu letos zaregistrovalo už 1400 vražd. Podle amerických úřadů ke zhoršené bezpečnostní situaci v zemi přispívá zvýšená poptávka po kokainu, své aktivity měla do Ekvádoru rozšířit i italská mafie ’Ndrangheta.

    Kolumbie bojuje s drogovými kartely. Kolumbie bojuje s drogovými kartely. | ČTK / AP / Andres Quintero

  • 4.Jižní Afrika

    Také Jižní Afrika je známa vysokou mírou násilí. Tři jihoafrická města ze seznamu – Kapské Město, Johannesburg a Durban registrují víc vražd než kterákoliv jiná. Například během posledních tří měsíců roku 2022 bylo v Jižní Africe zabito denně 83 osob.

    Absolutní čísla za loňský rok jsou ohromná. Kapské Město – 2998 vražd, Johannesburg – 2547 vražd a Druban – 2 405 vražd. Mají ale obrovské populace, proto se v seznamu umístila až níž.

    Přesto je v Jižní Africe bezpečněji než za začátku století, kdy bylo pravděpodobnější, že vás zde někdo zavraždí, než že zemřete v dopravní nehodě. Čísla se mírně zhoršují až v poslední době, kdy opět roste aktivita gangů. Nepomáhá, že policie se v Jižní Africe tradičně těší nízké důvěryhodnosti.

    Jižní Afrika má podobně jako Brazílie problém s nerovnoměrným rozdělením bohatství. Odhaduje se, že 20 procent spodní populace získává jen 5 procent celkových příjmů.

    Násilí v Jižní Africe. Násilí v Jižní Africe. | Reuters

  • 5.Jamajka a Haiti

    Jen další dvě země jsou dále zastoupeny na seznamu – Jamajka a Haiti. Když Jamajka získala nezávislost, její míra vražd byla jedna z nejmenších na světě. V roce 2021 vyrostla na 52 na 100 tisíc obyvatel.

    Centry násilí na Jamajce jsou města Kingston, Montego Bay a Spanish Town. Opět jde hlavně o války gangů, stejně jako v hlavním městě Haiti Port-au-Prince. Zde byl v roce 2021 zavražděn prezident Jovenel Moïse.

    Podle CCPSCJ bylo loni v Port-au-Prince zavražděno 1596 osob (55 vražd na 100 tisíc obyvatel). OSN uvádí, že 80 procent hlavního města ovládají gangy, kromě vražd jsou tu běžná znásilnění a únosy. Došlo na i na veřejné střílení civilistů včetně dětí.

    Místní obyvatelé už toho mají dost a snaží se vzít právo do vlastních rukou. V květnu letošního roku vtrhli na policejní stanici a zbili a následně upálili 13 mužů, kteří měli být členy místních gangů. Dalších šest ohořelých osob bylo nalezeno opodál. OSN v té době urgovala vyslání speciálního mezinárodního týmu na Haiti, aby situaci zklidnil.

    Anketa

    Čeho se ve stáří nejvíce bojíte?

    Chudoby
    Samoty
    Nesoběstačnosti
    Že si budu připadat, že jsem na obtíž
    Nebojím se stáří

yokky ( 17. září 2023 17:30 )

Jo,ale musis byt v resortu😂😂😂😂😂😂😂jinak mas problem🤣🤣🤣🤣🤣🆒🆒🆒🆒🆒🆒

nadčasový MP ( 17. září 2023 15:02 )

Příště zkuste vyrazit na Haiti a potom nám poreferujte. Nebo stačí i soused DR v neturistických lokalitách.

krapotkin ( 17. září 2023 13:30 )

A to tam není u vesla Satan s Piráty.

xtron ( 17. září 2023 13:03 )

Sorry, ale už při čtení "Mexiko" listu konstatuji, že celý článek je jen click-bait blábol. Cancún je asi jedno z nejbezpečnějších měst v Mexiku - je na Yucatánu a ještě top turistická destinace pro USA a Kanadu lidi. To samé Acapulco, které žije zejména z turistického ruchu lidí z Mexico City je nebezpečné, asi jako naše Praha.

Zobrazit celou diskusi