Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Počet obětí útoku z 11. září roste i po 22 letech. Na památník letos přidali 43 jmen

Autor: vja - 
11. září 2023
16:15

Ve Spojených státech si připomínají 22. výročí teroristických útoků z 11. září 2001. Přestože k tragédii došlo již před více než dvěma dekádami, počet obětí stále narůstá. Newyorský hasičský sbor na svou pamětní zeď letos zapsal 43 nových jmen připomínajících hasiče, zdravotníky a civilisty z řad podpůrného personálu, kteří zemřeli na nemoci související se záchrannými a obnovovacími pracemi po jednom z nejtemnějších dnů v historii USA. O události informoval zpravodajský server ABC News.

Doplněním pamětní zdi se celkový počet členů newyorského hasičského sboru, kteří podlehli nemocem po 11. září, zvýšil na 331. Podobný počet hasičů obětoval své životy přímo v den útoku na „Dvojčata“. Doplněná jména byla odhalena na středečním slavnostním ceremoniálu a představují druhou největší skupinu, která byla na pamětní zeď od jejího vzniku před 12 lety přidána. Tehdy na ní bylo vytesáno 55 jmen.

Newyorská hasičská komisařka Laura Kavanaughová sdělila příbuzným těch, kteří byli na zeď přidáni, že jejich blízcí zemřeli jako „hrdinové“.

„Blíží se 22. výročí 11. září a FDNY stále pociťuje následky onoho osudného dne,“ prohlásila Kavanaghová na slavnostním ceremoniálu na dolním Manhattanu. „Každý rok se tato pamětní zeď rozrůstá, vzdáváme hold těm, kteří položili své životy ve službě druhým. Tito stateční muži a ženy se toho dne i ve dnech a měsících následujících po útocích podíleli na záchranných a likvidačních pracích v areálu Světového obchodního centra. Nikdy na ně nezapomeneme,“ uvedla.

Není útěchy, není slov. Neexistuje nic, co bychom mohli říci a co by umenšilo bolest, kterou si s sebou ty roky nesli,“ řekl na bohoslužbě starosta New Yorku Eric Adams. „Jsou to hrdinové. Nejen ti, kteří působili přímo v budově, ale i ti, kteří reagovali poté,“ dodal. Velká část z hasičů, jejichž jména byla ve středu na zeď přidána, zemřela během letoška, uvedli úředníci.

Nápis na zdi, která byla vysvěcena v roce 2011, uvádí, že je věnována památce těch, kteří statečně sloužili při ochraně života a majetku ve městě New York při záchranných a likvidačních pracích v okolí World Trade Center.

„Tato událost nám připomíná slib, který jsme vám všem dali, a nekonečnou obětavost, kterou věnujeme vašim blízkým,“ řekla Kavanaughová. „Tyto akce jsou symbolem naší podpory a vycházejí z lásky a úcty,“ doplnila. Padlí členové FDNY žili podle ní se ctí, pokorou a statečností. Tyto vlastnosti je provázely i během posledních dnů, kdy bojovali s rakovinou a dalšími nemocemi, které se jim nakonec staly osudnými.

Video  Tragédie 9/11. Teroristický útok, který zasáhl a ovlivnil celý svět.  - Videohub
Odemknout video

Zobrazit celou diskusi