Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Bouře a povodně pustoší východ USA. Zemřelo nejméně pět lidí, statisíce jsou bez proudu

Autor: jmr - 
20. prosince 2023
20:01

Po zásahu severovýchodu Spojených států bouří zůstává mnoho oblastí napříč New Jersey a Novou Anglií zaplavených, statisíce lidí jsou nadále bez elektřiny a mnoho školních okrsků zrušilo výuku. Bouře před tím zasáhla středozápad a jihovýchod a přinesla s sebou silné deště a prudký vítr. O situaci informuje USA Today.

Celé cesty zůstávají pod vodou, nejčastěji kvůli vylití řek z koryt. Řeka Androscoggin protékající severovýchodem státu New Hampshire a jihem Maine například překročila hladinou vody svou povodňovou hranici o 2,1 metru. „S hladinou ve výši 6,3 metru jde o stoletou záplavu,“ uvedla Národní meteorologická služba.

Silná bouře ucpala dopravu, zpozdila lety, povalila stromy, statisíce lidí připravila o elektřinu a aspoň pět lidí zabila. Podle meteorologů byly na jihu Nové Anglie naměřené poryvy větru dosahující rychlosti 112,6 km za hodinu. V částech New Jersey a na severovýchodě Pensylvánie napadalo až 13 cm deště, zatímco mnoho dalších států zaznamenalo aspoň 10 cm. Napříč státy Maine a Massachusetts pak bylo bez elektřiny přibližně 430 000 domácností.

Dva muže, jednoho v Massachusetts a jednoho v Maine, zabily padající stromy. Řidič v Catskillu v New Yorku zemřel, když objel zátaras na zaplavené cestě a proud strhl vozidlo do řeky Catskill Creek. Úřady v okresu Lancaster v Pensylvánii prohlásily za mrtvého muže nalezeného v potopeném vozidle. Další osoba zemřela při zaplavení vozidla i v Mount Pleasant v Jižní Karolíně.

Třicetičtyřletý Mathieu St. Thomas a jeho spolubydlící se museli evakuovat z jejich mobilního domu ve Fairfieldu v Maine kvůli záplavám způsobeným zvýšením hladiny řeky Kennebec. Nyní se svým německým ovčákem July a desetiletou kočkou Ruby přebývá ve své kanceláři, kde pracuje jako manažer zásilkové a auditové společnosti. Přes den sleduje zprávy a předpovědi počasí, aby zjistil, kdy má úroveň vody klesnout a kdy se bude moci vrátit domů. Starosti mu také dělají škody, které voda napáchala.

„Včera jsem celou noc nemohl kvůli té bouřce spát. Celý den jsme byli bez elektřiny,“ říká. Také dodal, že po přesunu do kanceláře se skoro rozbrečel, protože nikdy nečekal, že by situace mohla být tak špatná. Kennebec podle měření meteorologů překročil záplavovou hranici o 4 metry. Očekává se, že hladina ještě o trochu stoupne, než začne klesat.

Padesátišestiletý Lance Chapman uvedl, že bouře byla nejsilnější v pondělí kolem druhé hodiny odpoledne. To bylo zrovna, když dorazil do pivovaru Cushnoc v Augustě v Maine, kde pracuje jako umývač nádobí.“Bylo to šílené,“ tvrdí. „Viděl jsem, jak se naklánějí stromy… a vítr místy zněl jako nákladní vlak.“

Z jeho bytu sfoukl vítr šindele, celé panely plotu Chapmanova souseda vyrval ze země a auta a chodníky byly pokryté sutinami. Den po bouři se pak do sklepa pivovaru začala dostávat voda ze stoupajícího Kennebecu. „Něco takového jsme ještě neviděli,“ říká Chapman, jehož starosti o počasí se v půlce prosince normálně týkají sněhu.

Dopravní situaci ve vnitrozemí severovýchodu Spojených států komplikuje také proud studeného vzduchu, který přináší sněhový efekt vodních ploch. V částech západního New Yorku, Pensylvánie a Západní Virginie by podle Národní meteorologické služby mělo napadnout 30,5 cm sněhu a vítr by měl dosahovat rychlosti 64,5 km za hodinu.

Tyto podmínky by mohly spustit sněhové přeháňky a rychle se pohybující bouře, které mohou snižovat teplotu a způsobovat bílou tmu. To by podle meteorologů mohlo učinit cestování po silnicích „zrádným a smrtícím“ a nabádají tak, aby obyvatelé oblasti jakékoliv cesty pokud možno odložili.  

„Závan velmi studeného vzduchu se přežene přes Velká jezera, údolí Ohia a celý severovýchod a povede k jednomu z největších zimních nebezpečí pro motoristy na místních dálnicích,“ uvedl tento týden meteorolog společnosti AccuWeather Jake Sojda. „Nejsilněji zasažené oblasti na jih od Buffala, v New Yorku a v horách Západní Virginie mohou očekávat až 28 cm sněhu.“

Sněhové přeháňky měly tento týden také na svědomí zranění mnoha lidí v Michiganu, kde způsobily srážku několika vozidel včetně tahače. Západní Michigan podle meteorologů sužuje právě sněhový efekt vodních ploch. Klesající teploty a silný vítr se pojí s těžkým sněhem a představují pro řidiče nebezpečné podmínky, včetně extrémně nízké viditelnosti.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi