Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pavlova tečka za návštěvou New Yorku: Dojemná pocta Aleně a Lukášovi, které zabili teroristi

Autor: ČTK, trm - 
22. září 2023
09:22

Prezident Petr Pavel v New Yorku uctil památku dvou českých krajanů, kteří zahynuli ve věžích Světového obchodního centra při teroristických útocích z 11. září 2001. V památníku, který na místě zřícených mrakodrapů vznikl, nechal červenou a bílou růži u jmen Lukáš Rambousek a Alena Sešínová. Ta figurují ve výčtu skoro tří tisícovek lidí, kteří po útoku přišli o život.

Prezident ve čtvrtek uzavřel svůj čtyřdenní pobyt v New Yorku, kam přijel na zasedání Valného shromáždění OSN, krátkou prohlídkou města. Nejprve vyrazil pravidelnou lodní linkou ze čtvrti Upper East Side na nejjižnější část Manhattanu, kde prošel například kolem sídla newyorské burzy na Wall Street a prohlédl si kromě památníku útoků z 11. září na Ground Zero i dopravní terminál Oculus. Ten byl podle návrhu španělského architekta Santiaga Calatravy dokončen před sedmi lety.

Český prezident si při cestě lodí na Manhattan popovídal s jinými cestujícími, podle jeho poradce Petra Koláře šlo o turisty z Indie. „Ptali se, kdo to je, a když se to dozvěděli, tak se s ním dali do řeči a byli hrozně zvědaví a upovídaní,“ popsal Kolář náhodné setkání.

Pavel se ve čtvrtek věnoval zejména českým krajanům v USA a v České národní budově na Manhattanu se zúčastnil setkání s experty na umělou inteligenci (AI), mezi kterými byl i profesor Michal Pěchouček. Dnes ho na závěr cesty do USA čeká návštěva závodu české zbrojovky Colt CZ v Hartfordu.

roxin ( 23. září 2023 09:42 )

Kdepak, moc si to UŽÍVÁM. Stejně jak vy ROHLÍCI ZA BABIŠE A zEMANA a ještě i teď, na ně se NEZAPOMÍNÁ, ANI NEMŮŽE, až tak se vám vryly pod kůži!!!

roxin ( 23. září 2023 07:47 )

On soudruh pávek zatím neměl čas protože je v jednom kole, jezdí po návštěvách, dovolených (předvádění skončilo už na něj nejsou zvědaví) a hodně práce má s podepisováním. Jako zelená guma se musí umět ovládat, ale po čase ukáže co dovede a pak uslyšíš ty RÁNY DO STOLU A ŘEV, pak se VYLEKÁ I TÉMĚŘ TĚCH 60% VOLIČŮ!!!

kedris ( 23. září 2023 00:46 )

čeho? firmy Česká rep. LTD? se sídlem v Kentu? řádně vybraný firmou Helvlet puchýř? jen zaprodaná loutka, Ikarův pád nedlouho...

Emma Baly ( 22. září 2023 21:40 )

Je to jen loutka vedená Kolářem.

paralenka ( 22. září 2023 19:38 )

A co je? To mě zajímá, zatím je bez vlastního názoru, jen přečte něčí výlevy, aby se vědělo, že na Hradě někoho máme!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa