Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Pavel míří do USA i s dcerou Milady Horákové (†48): Dostal důležité úkoly

Aktualizováno -
17. září 2023
18:55
Autor: Markéta Mikešová, amb - 
17. září 2023
10:20

Prezident Petr Pavel odletěl na bezmála týden do USA. Většinu času stráví v OSN, kde se bude konat hned několik akcí - zasedání Valného shromáždění OSN, jehož hlavním tématem bude naplňování Cílů udržitelného rozvoje (SDG), také proběhne Summit klimatických ambicí. Na palubě je s prezidentem i dcera Milady Horákové Jana Kánská. Pavel se v Americe bude zasazovat o podporu Ukrajiny, má představit české klimatické závazky a rovněž jej čeká řada bilaterálních jednání. Během celé cesty navštíví jen jednu firmu - Colt, pro kterou pracuje jeho poradce Petr Kolář.

Petr Pavel očekává se, že hlavním tématem bude v OSN konflikt na Ukrajině, a to i vzhledem k avizované účasti ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Novinářům to řekl  před dnešním odletem do Spojených států na 78. zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku

„Předpokládám že bude mnoho příležitostí o konfliktu na Ukrajině hovořit. Bude-li potvrzena možnost pro Českou republiku vystoupit v Radě bezpečnosti, což zatím ještě není, tak určitě se budu držet toho, co říkám dlouhodobě, to znamená, že odsuzujeme ruskou agresi, že není možné dopustit její úspěch, naopak, že se musíme všemi silami snažit o to, aby Ukrajina v tomto konfliktu uspěla, protože pokud by prohrála, tak prohrálo mezinárodní právo a systém, na kterém je nakonec založena i naše bezpečnost,“ uvedl prezident.

Očekává i konfrontační okamžiky kvůli tomu, že mnoho zemí se na ruskou invazi na Ukrajinu dívá podle něho jinak, ne z hlediska principu porušení mezinárodního práva. „Vidí spíše pozici Ruska jako toho, kdo uplatnil právo silnějšího. Budu se snažit ve vystoupení na Valném shromáždění apelovat na to, abychom se na řešení problémů ve světě dívali ne jako na konfrontaci, ale jako na soutěžení podle férových a srozumitelných pravidel,“ podotkl prezident.

K takovému pohledu je třeba podle něho hledat partnery i mezi zeměmi Afriky, Jižní Ameriky a střední Asie. „Pokud v tomto soupeření uspěje autoritářský pohled na svět prezentovaný ať už Ruskem, nebo Čínou, pak naše část světa ztratí,“ řekl Pavel.

Prezident poznamenal, že vzájemná podpora nebo žádost o podporu české kandidatury na nestálého člena Rady bezpečnosti OSN v letech 2032 a 2033 je jedním z bodů prakticky všech jeho jednání.

„Stejně tak tomu bude i v New Yorku, bude to součástí nejen vystoupení před Valným shromážděním, ale bude to také součástí mých bilaterálních jednání,“ uvedl. Účast na jednání vrcholného orgánu OSN vnímá Pavel jako šanci dát světu najevo, že Česká republika zastává racionální postoje, že má čím přispět a že je připravena mluvit hlasem rozumu, a nikoli konfrontace.

Na novinářský dotaz také sdělil, že nemá domluvenu bilaterální schůzku s americkým prezidentem Joe Bidenem a neočekává ani setkání se Zelenským v tomto formátu, pokud se ukrajinský prezident Valného shromáždění zúčastní.

„Odlétám do New Yorku na Valné shromáždění OSN s velkým očekáváním. Je to příležitost, jak prezentovat Českou republiku na největším globálním fóru jako spolehlivého partnera, na kterého se může demokratický svět spolehnout. Partnera, který mluví hlasem rozumu, ne konfrontace,“ uvedl v neděli krátce po poledni prezident na Instagramu ke snímku před letadlem. 

Na palubě českého speciálu je také ministr zahraničí Jan Lipavský a také dcera Milady Horákové Jana Kánská. Společnou fotografii sdílel Pavlův poradce Petr Kolář. Mezipřistání proběhlo v Keflavíku, uvedl Lipavský. 

Petr Pavel na cestě do USA s Janem Lipavským a dcerou Milady Horákové. (17. 9. 2023) Petr Pavel na cestě do USA s Janem Lipavským a dcerou Milady Horákové. (17. 9. 2023) | Instagram Jana Lipavského

Pavla do USA doprovodí celá delegace včetně zmíněného ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti). Ten na Valném shromáždění OSN vystoupil za Česko loni, když tehdejší prezident Miloš Zeman kvůli svému zdravotnímu stavu nemohl cestovat.

Lipavský novinářům řekl, že české úsilí do nestálé členství v Radě bezpečnosti se promítá do všech dvoustranných vztahů. Bude předmětem také při jeho schůzkách v OSN. „Je to takový spojník veškerých našich aktivit,“ uvedl. Česko má dobré renomé ve světě a dokáže podporu získat, míní ministr.

Potká Bidena a zřejmě i Zelenského

Hned v pondělí se prezident zúčastní summitu SDG, kde podle Hradu vystoupí jménem skupiny 46 zemí a bude prosazovat cíle udržitelného rozvoje - mír, spravedlnost a silné instituce. V úterý pak vystoupí s projevem právě na Valném shromáždění OSN, což je hlavní jednací orgán této organizace.

Zatímco v této obecné rozpravě jsou očekávána širší témata, o den později se koná otevřená rozprava Rady bezpečnosti OSN, která by se měla věnovat hlavně tématu Ukrajiny. I zde Pavel vystoupí s projevem, kdy se bude zasazovat za pokračování podpory napadené země a postihy pro Rusko. Kromě toho se bude konat zasedání skupiny přátel pro odpovědnost za agresi vůči Ukrajině a setkání ministrů na podporu Mezinárodního trestního soudu.

Při této příležitosti budou Pavel a Lipavský prezentovat kandidaturu Česka do Rady bezpečnosti OSN. O nestálé místo v Radě se chce Česko ucházet v roce 2031, naposledy ho drželo v letech 1994 a 1995 (funkční období je dvouleté). „Žijeme v době, kdy Rusko narušuje světový řád, útočí na samou podstatu evropské civilizace, a i my cítíme zodpovědnost za obranu Charty OSN. Chceme tedy přispívat k udržování mezinárodního řádu a bezpečnosti,“ vysvětloval rozhodnutí v květnu Lipavský.

Ukrajina by při těchto rozpravách měla být zastoupena přímo ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Ačkoliv Kyjev jeho účast ještě nepotvrdil, o přítomnosti Zelenského mluvil Hrad i americká média, podle kterých má Zelenskyj navštívit i Bílý dům.

Zatímco Pavel se do Bílého domu nepodívá, s americkým prezidentem se v USA setkat má, a to během recepce pořádané Bidenem na okraj Valného shromáždění OSN. Ta se má konat v úterý večer hned po projevu Pavla.

Čtyři body, které má Pavel říct

V OSN také paralelně začátkem týdne proběhne Summit klimatických ambicí, kde bude Pavel prezentovat české klimatické závazky odpovídající vládnímu programovému prohlášení. Podle ředitele odboru energetiky a ochrany klimatu z ministerstva životního prostředí Pavla Zámyslického přijede prezident do USA se čtyřmi body.

„Česká republika se aktivně zapojí do snižování emisí minimálně o 55 % do roku 30 a měla by dosáhnout klima neutrality do roku 2050,“ popsal Zámyslický, co je první bod. Dále by měl Pavel říct, že Česko skončí s uhlím nejpozději v roce 2033. Další dva body se týkají peněz. „Česká republika by měla proinvestovat ekvivalent nějakých 1000 miliard korun do klimatu, do snižování emisí a adaptace do roku 2030. A zároveň by měla přispět čtyři miliony dolarů v následujících čtyřech letech do zeleného klimatického fondu,“ prozradil ředitel.

Z New Yorku rovnou do Coltu

Prezident bude během návštěvy USA bilaterálně jednat s několika politiky. Jsou mezi nimi jihokorejský prezident Jun Sok-jol, jordánský král Abdalláh II., lichtenštejnský dědičný princ Alois, gruzínský premiér Irakli Garibašvili, premiér Andorry Xavier Espot Zamora, mongolský prezident Uchnágín Chürelsüch, generální tajemník OSN António Guterres a americký generál John R. Allen, s nímž posnídá.

Ve středu večer pak pořádá gala večeři v České národní budově v New Yorku. Při této příležitosti se plánuje setkat s krajany. Akce je pod záštitou i slovenské prezidentky Zuzany Čaputové. Samotný New York si Pavel více projde ve čtvrtek, kdy navštíví Wall Street, budovu newyorské burzy a u Památníku 9/11 uctí oběti teroristického útoku.

Jediná firma, kterou navštíví, je Colt CZ Group v Hartfordu v Connecticutu, kde bude jednat s vedením společnosti. Jak upozornil Deník N, pro tento podnik pracuje prezidentův poradce Petr Kolář. Ten bude součástí Pavlovy delegace v USA, pro server ale odmítl, že by s nápadem návštěvy zrovna Coltu přišel on. „Myslím, že vznikl někde na zahraničním odboru, a to z toho důvodu, že se jedná o naši velkou investici v zahraničí,“ tvrdil Kolář.

Není to poprvé, co se jméno Coltu dostalo do souvislosti s Hradem. Když v dubnu Pavel navštívil Ukrajinu, tamějšímu prezidentovi dal darem ručně rytou pistoli CZ 75 z edice Řád Bílého lva, vyrobenou Coltem.

Video  Hráči: Petr Kolář dělá pro Pavla za tisícovku. Promluvil i o Zemanovi, Kellnerovi, Nejedlém nebo Witowské.  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

krapotkin ( 20. září 2023 05:40 )

Fialovi a jeho tlupě bylo před volbama taky všechno jasný, na všechno měli "experty" a republiku zatím dotáhli do (_!_).

krapotkin ( 20. září 2023 05:36 )

Dostal jen jeden úkol - obdržet plán okupace Česka Amíkama a nakuovat jeji létající rakve, i ty vyřazené z vietnamské války.

krapotkin ( 20. září 2023 05:35 )

To jo, ale zaajímá mne koho reprezentuje za naše peníze.

9876543 ( 19. září 2023 19:35 )

Tak vzal sebou za peníze všech Koláře, který si potřeboval zajet do firmy, kterou zastupuje..komu to asi bude prospěšné..Co si ten soudruh kontráš o sobě vlastně myslí...že jsme jen blbci, a on si může dělat co libo?A copak na to vohralice..vyžene aspoň Koláře? když nemůže vyhnat kena.A ta selanka s dcerou zavražděné Horákové, za režimu, kterému sloužil Pavel. tfuj.

jarda304 ( 19. září 2023 17:51 )

Paní Kánská musí mít hodně silný žaludek

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa