Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Mažoretka (†13) zemřela v chorvatské řece: Záchranáři plakali, když ji nedokázali oživit

ilustrační foto
ilustrační foto  (Autor: Profimedia)
Autor: fik - 
29. srpna 2023
10:06

Břeh řeky Cetiny si místní obyvatelé chorvatského městečka Trilj upravili na malé koupaliště. Chybí zde však osvětlení a večer může být toto místo nebezpečné. Ve středu večer se sem parta kamarádů vydala na procházku. Třináctiletá holčička vyšplhala na provaz, který sloužil jako houpačka nad hladinou řeky. Udeřila se do hlavy o dřevěnou plošinu a zmizela pod vodní hladinou. Na místo se sjely všechny záchranné složky, avšak hodinová záchrana dívky byla neúspěšná. Zdravotníci se přesto nechtěli vzdát, a dokonce i plakali. 

Skupina kamarádů z vesnice Košute na jihu Chorvatska se ve středu večer vydala na procházku podél břehu řeky Cetiny. Na pláži, které místní říkají Vrbe, dováděli na dřevěné plošině, u které je několik provazů, které slouží jako houpačky. 

Právě tam si hrála třináctiletá holčička, členka mažoretkového týmu. Dívka se ale prý udeřila do hlavy o plošinu a zmizela pod vodní hladinou. Její přátelé okamžitě v panice začali volat o pomoc a na místo během několika minut přijely všechny záchranné složky. 

Tělo nebohé mažoretky vytáhli na břeh asi 50 metrů od místa, kde se udeřila do hlavy a spadla do vody. Záchranáři plakali, zatímco se hodinu děvče snažili přivést zpět k životu. Odmítali se vzdát, avšak už bylo příliš pozdě. Není jisté, zda holčička při nárazu ztratila vědomí, nebo zda byla studená voda pro její tělo velkým šokem. 

„Je to hrozná tragédie pro celý náš region. Je nám to velmi líto a rodině vyjadřujeme soustrast,“ pro deník 24sata řekl Ivan Šipić, bývalý první muž městečka Trilj, kde se tragédie odehrála. Místní obyvatelé věří, že by vše mohlo být jinak, kdyby byl na místě přítomný dospělý dohled. Pláž nemá žádné kvalitní osvětlení, ale není daleko od hlavního mostu a na břehu přes ulici je několik kaváren. 

„Byl jsem na terase kavárny na druhé straně a v tu chvíli jsme vůbec nevěděli, co se děje. Na mostě se střídaly všechny záchranné složky. Rodině by měla být poskytnuta veškerá potřebná podpora a ostatní rodiče by měli být varováni. Se svými dětmi by měli mluvit a upozornit je na potenciálně nebezpečné chování,“ vyjádřil se místní obyvatel Trilj. 

Starosta Ivan Bugarin vyjádřil hlubokou soustrast rodině, příbuzným i přátelům zesnulé. „Kvůli této tragédii jsme zrušili turnaj v malé kopané a všechny ostatní doprovodné společenské akce,“ sdělil. 

Blesk kalkulačka - přemýšlíte o životním pojištění?

Na místo neštěstí svědci tragédie ve čtvrtek ráno přinesli svíčky a mažoretky na rozloučení zorganizovali rozsvícení světel. Pohřeb je naplánován na páteční podvečer. 

Video  Hasiči u chorvatského města Zaprešić zachránili před povodněmi malého srnečka.  - Facebook/AWAP Divlje Životinje
Video se připravuje ...

Bohuslav Šalplachta ( 29. srpna 2023 13:19 )

Proč neustále krmí Blesk čtenáře černou kronikou z Chorvatska?
Tato událost je pro lokální chorvatské média a nikdy opakuji nikdy se neměla objevit v českých médiích.
Nerozumím tomu.........

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání