Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Supertropický víkend skončil tragicky: Pět utopených za tři dny!

ilustrační foto
ilustrační foto  (Autor: Václav Burian)
Autor: ČTK - 
16. července 2023
19:28

V Česku během končícího teplého víkendu utonuli nejméně čtyři lidé, včetně pátku pět. Vyplývá to z informací záchranářů. Vodní záchranná služba Českého červeného kříže přitom v sobotu spustila kampaň, jejímž cílem je upozornit na nebezpečí hrozící při koupání a vodních sportech. Informační tabule instalovala spolu s Povodím Vltavy na Slapech, postupně budou přibývat u dalších hojně navštěvovaných vodních nádrží v Česku.

Právě na Slapské přehradě v neděli utonul asi padesátiletý muž. Záchranářům se ho po vytažení z vody přes veškeré úsilí nepodařilo oživit, řekl ČTK Marek Hylebrant ze středočeské záchranné služby. Případ se stal poblíž Rabyně na Benešovsku.

Další tři oběti jsou ze soboty. Třiasedmdesátiletá žena se večer utopila v rybníku u Holoubkova na Rokycansku, zhruba třicetiletý muž utonul odpoledne v nádrži Oprám u Litvínova na Mostecku. Také v sobotu odpoledne se při koupání na přírodním Sokolském koupališti na Brněnské přehradě utopila žena. Osmapadesátiletý muž v pátek odpoledne utonul na štěrkopískových jezerech Poděbrady u Olomouce.

Informační cedule, které začala rozmísťovat Vodní záchranná služba, návštěvníky například nabádají, aby se nekoupali sami. Lidé by také neměli plavat daleko od břehu, a pokud už se do toho pustí, mají si zajistit doprovod či sebezáchranný prostředek.

„Vodní záchranná služba znovu apeluje na všechny plavce, neplavte napříč přehradou, jste zbytečně daleko od břehu. Vystavujete se velkému nebezpečí, nejenom při náhlé zdravotní obtíži, ale také se můžete ocitnout v plavební dráze lodí,“ uvedli vodní záchranáři k dnešnímu neštěstí na Slapech.

V souvislosti s aktivitami u vody zemře v tuzemsku každý rok 180 až 200 lidí, v přepočtu na počet obyvatel má tak Česko podle prezidenta Vodní záchranné služby Davida Smejkala větší počet utonulých než Francie, Německo, Itálie a jiné státy. Za celý loňský rok zaznamenali vodní záchranáři 720 zásahů, letos už jich evidují 260. „Nárůst počtu případů je evidentní,“ řekl v sobotu Smejkal.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání