Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Smutná letní bilance: Během víkendu se v Česku utopili čtyři lidé!

Autor: jel - 
10. července 2023
13:22

Horka samozřejmě lákají ke koupání. Během uplynulého víkendu však ve čtyřech případech neskončila oblíbená letní zábava dobře. Jenom v olomouckém kraji se utopily dvě ženy. Dalšího mrtvého našli záchranáři v zahradním bazénu na Ústecku a tragicky skončilo i pátrání po mladíkovi v pastvinské nádrži na Orlickoústecku.

Třiačtyřicetiletá žena si v sobotu ráno šla zaplavat do přírodního koupaliště Poděbrady nedaleko Olomouce. Později byla nalezena bez známek života a pomoci už jí nedokázal ani přivolaný lékař. Pravděpodobně se utopila.

V neděli ráno nalezl známý jednasedmdesátileté seniorky u Tovačovského jezera na Přerovsku pouze její věci, ženu však nikde neviděl, a proto se obrátil na tísňovou linku. „Do pátrání se ihned zapojili policisté a hasiči, kteří zhruba za hodinu našli tělo ženy v jezeře. Přivolaný lékař na místě konstatoval úmrtí ženy, která zřejmě utonula,“ sdělil policejní mluvčí Libor Hejtman.

Tragicky skončilo i pátrání po mladíkovi v nádrži Pastviny na Orlickoústecku. Podle výpovědi svědků si skupina chlapců vyjela na šlapadle, jeden z nich plaval vedle. Pak se plavající mladík ztratil. Hledali ho potápěči z hasičského týmu. „Zhruba po jedné hodině pátrání pod hladinou bylo nalezeno tělo mladíka,“ informovala mluvčí HZS Vendula Horáková.

Poslední případ se stal v obci Homole u Panny nedaleko Ústí nad Labem. V zahradním bazénu u rodinného domu. Krátce po poledni tam byl nalezen osmačtyřicetiletý muž bez známek života. „Bohužel přes veškeré úsilí byla resuscitace neúspěšná,“ řekl mluvčí krajských záchranářů Prokop Voleník. Případem se nyní zabývá policie a čeká na výsledky soudní pitvy. Jednou z vyšetřovacích verzí je technická závada na příslušenství k bazénu. 

Video  Víte, že většina lidí se topí úplně potichu?  - Videohub
Video se připravuje ...

Na co dát při koupání pozor? 

Voda může být nebezpečná i v případě, že jste zdatný plavec. Pokud jste příliš unavení nebo rozpálení ze sluníčka, či máte dlouhodobé zdravotní potíže, vstupujte do vody pomalu. Při skoku vám mohou hrozit křeče, případně šok, nebo dokonce srdeční zástava. Vyvarujte se také koupání po požití alkoholu. Nikdy nepřepínejte své síly a neplavejte daleko od břehu. 

Pokud chcete do vody skočit, nejprve si ověřte, že je v místě dostatečná hloubka a pod hladinou nečíhá žádné jiné nebezpečí, například v podobě kamenů.

Pokud vidíte někoho, kdo se topí, neskákejte za ním bezhlavě do vody! Tonoucí totiž může vyvinout velkou sílu a je schopen vás stáhnout pod hladinu. Na pomoc se vždy vydávejte s pomůckami, těmi může být kruh na laně, PET lahev, větev nebo nafukovací lehátko. Záchrana tonoucího je specifická a vyžaduje dovednosti, které ovládají vyškolení plavčíci a vodní záchranáři. Jednejte vždy s rozvahou. Pokud se vám tonoucí ztratí pod hladinou, snažte si zapamatovat místo, kde zmizel. Například pomocí stromu na protějším břehu. Pokud se vám podaří dostat topící se osobu na břeh, otočte ji na bok a důkladně vyčistěte ústní dutinu. Pak zkontrolujte dýchání. 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání