Dívkám se bohužel vymstila neukázněnost. Ani jedna neuměla plavat a neměly ani plavky, přesto se neustále vracely do vody, i přes několik zákazů od plavčíků. Zprvu oblečené do kraťasů a triček, poté ve spodním prádle.

Po skoku se jedna z dívek začala topit, když vdechla vodu. „Druhá, o dost menší a subtilnější, jí šla na pomoc, ale ta první ji v panice a pudu sebezáchovy stáhla za sebou pod vodu,“ popsal tragédii jeden ze svědků. Za oběma nešťastnicemi se pak zavřela hladina.

Příliš dlouho pod vodou

Plocha letního koupaliště je obrovská, než k nebohým dívkám svědci doplavali, ve vodě našli a dotáhli na břeh k oživování, uplynuly dlouhé minuty. Oživování svědky trvalo necelých 10 minut, poté si je převzali záchranáři.

„Během deseti minut se u jedné a poté u druhé podařilo obnovit spontánní krevní oběh,“ popsal záchranář Lukáš Humpl. Do nemocnice obě přesto putovaly v kritickém stavu.

V noci z pátku na sobotu 26. srpna jedna z dívek zemřela, druhá boj o život prohrála v pondělí 4. září. „Bohužel mohu potvrdit, že pacientka počátkem tohoto týdne zemřela,“ uvedla mluvčí nemocnice Petra Petlachová.

Plavčíci prý nepochybili

Lidé se ještě na koupališti obořili na plavčíky, ale provozovatel, společnost SAREZA, je brání. „Z našeho pohledu jsme při incidentu nijak nepochybili,“ uvedla mluvčí Lenka Papajová. „Případ šetří kriminalisté,“ dodala za policii mluvčí Eva Michalíková.

Jak Blesk.cz zjistil, obě Vietnamky byly v Ostravě na výměnném pobytu v rámci projektu Erasmus. Na koupališti prý byly s partou krajanů. Kde ti v době neštěstí byli, není jasné. Podle svědků na místě prý při tragédii nesehrál žádnou roli alkohol.

VIDEO: První pomoc dětem: Umíte dýchání z úst do úst a masáž srdce?