Rodina i přátelé se jen těžko vzpamatovávají z úterní tragédie, při které zemřela dvanáctiletá dívka. „Každý den jsme se tu scházely, tak jsme tady zřídily i pietní místo. Vanesa pocházela právě tady z Dubiny. Byla to nádherná a milá holka,“ řekly se slzami na krajíčku kamarádky Kristýna a Bára.

Kolem černobílé fotografie hoří mnoho svíček. „Bolí to hrozně moc," dodaly kamarádky.

Zakázané místo

Událost se stala na „schované“ vodní ploše těsně pod vrcholem odvalu Jeremenko. „Dívka zde měla být se skupinou nezletilých dětí u vody a měly se zde koupat,“ uvedla v úterý podvečer policistka Eva Michalíková. Halda Jeremenko je nehostinné místo a platí zde zákaz koupání.

„Na základě upřesněných informací a provedených výslechů kriminalisté zjistili, že dvanáctiletá dívka měla být u vody se skupinkou nezletilých dětí. Dívka měla jít společně s kamarádkou do vody, kdy se po nějaké době obě začaly topit," popsala mluvčí.

Chlapci pro dívky skočili do vody

Kolem šli náhodou chlapci, kteří neváhali a okamžitě zareagovali. „Jeden zavolal na tísňovou linku a druhý skočil za dívkami do vody. Jednu z nich se mu podařilo zachránit a vytáhnout na břeh vody. Druhou dívku následně z vody vytáhli hasiči, kteří ji předali do rukou záchranářů,“ dodala Michalíková.

Z vody školačku vytáhli hasiči. „Nacházela se pod vodou asi osm metrů od břehu,“ upřesnil jejich mluvčí Jakub Kozák.

Boj o život prohrála

Hasiči se zdravotníky zahájili resuscitaci. „Pod hladinou byla minimálně 15 minut a nejevila žádné známky života. Týmy ihned zahájily rozšířenou resuscitaci,“ popsal za záchranáře Lukáš Humpl. Proběhla nepřímá srdeční masáž, napojení na plicní ventilaci i defibrilační výboj.

Ve středu dopoledne přišla bohužel smutná zpráva. „Bohužel dívka v nočních hodinách svým zraněním podlehla. Kriminalisté se okolnostmi této tragické události zabývají,“ doplnila Michalíková.

VIDEO: První pomoc dětem: Umíte dýchání z úst do úst a masáž srdce?

Fotogalerie
7 fotografií