„Případ jako takový je uzavřený, ale máme povinnost kvalitu vody nadále monitorovat, což děláme. Jakmile by se něco objevilo, okamžitě to budeme řešit. Upozornili jsme na to rovněž návštěvníky, aby nám v případě jakýchkoliv komplikací dali vědět," řekl Ott.

Hygienici po vyčištění nádrže provedli celkem deset zkoumání kvality vody a všechny skončily s negativním výsledkem. Nádrž čistili i potápěči. Ve vodě by se mohlo vyskytovat ještě zbytkové množství infikovaných plžů. Riziko nákazy je ale podle vyjádření hygieniků minimální. V případě problémů pak provozovatel vyzývá návštěvníky k tomu, aby se obrátili přímo na něj nebo na pražskou hygienickou stanici. Po otevření koupaliště je o něj podle Otta mezi lidmi zájem. „Pouze to kazí počasí. O víkendu doufáme, že vyjde předpověď a počasí umožní lidem přijít," dodal.

Biotop byl asi měsíc a půl uzavřený kvůli tomu, že se po koupání u návštěvníků objevila svědivá vyrážka. Takzvaná cerkáriová dermatitida je způsobena parazity, a sice larvami motolic, které se zavrtávají do kůže. Vyrážka se léčí protialergickými přípravky, po několika dnech pak ustupuje.

Provozovatel uvádí, že konečným hostitelem a přenašečem nákazy je vodní ptactvo. Plži, kteří jsou obvyklou součástí vodních systémů, jsou mezihostitelem. Cerkárie mohou namísto do kůže vodního ptactva proniknout do kůže člověka.

V dalších šesti pražských koupalištích, která hygienici sledují, je podle dnešních výsledků měření rovněž možné se koupat. Nejkvalitnější voda je v betonové nádrži Divoká Šárka a rovněž v biotopu v Radotíně, u kterého bylo ale poslední měření provedeno 31. července. Podle dalších dnešních měření jsou zhoršené smyslově postižitelné vlastnosti vody a snížená průhlednost na Šeberáku, v Motole, na Džbáně a v Hostivařské přehradě. Bezpečnému koupání to však nebrání.

Fotogalerie
8 fotografií