Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Při výbuchu na Slovensku se zranily děti z Česka: První slova majitelky chaty!

Autor: rc, ČTK - 
25. července 2023
21:05

Slovenské záchranné složky zasahovaly v úterý v ranních hodinách v obci Lehota pod Vtáčnikom na Slovensku, kde se konal horolezecký tábor. V jedné z chat, kde bylo ubytováno deset dětí společně se třemi dospělými, došlo k výbuchu. Explozi měl zapříčinit plynový sporák. Jen chvíli před neštěstím na něm děti vařily kakao! Majitelka oblíbené chaty se už k události vyjádřila.

Devět lidí, včetně sedmi dětí, utrpělo zranění při výbuchu plynu na chatě Smrečina ve slovenské obci Lehota pod Vtáčnikom, jež se nachází v Trenčínském kraji. Informovala o tom slovenská média. Na chatě pobývaly děti z Prahy, které se tam účastnily horolezeckého tábora. Hasičům výbuch plynu nahlásili po 08:30. Podle policie explodoval sporák, který byl napojen na plynovou bombu.

Děti vařily kakao

„Objekt je dvoupodlažní a s rozměry šest krát deset metrů. Polovina chaty by měla být zřícená. Na místě se nacházelo třináct osob, tři dospělí a deset dětí,“ řekl agentuře TASR mluvčí hasičů v Trenčínském kraji Marián Petrík. Podle informací slovenského deníku Plus JEDEN DEŇ si na sporáku děti vařily kakao. Poté, co dovařily, sporák vypnuly a odešly za ostatními do společné místnosti. Následně se ale ozvala silná rána.

Svědek neštěstí

„Strašný výbuch. Jako když se vystřelí z kulovnice. Možná ještě něco silnějšího,“ uvedl svědek pro slovenskou televizi JOJ s tím, že netušili, co se stalo. „No a přišel chlapík, že prosí, kde je tu signál. Vyplašený samozřejmě, vystresovaný,“ uvedl další svědek neštěstí. Muž zavolal záchranáře, kteří okamžitě vyjeli na místo. „Přistál jeden vrtulník a odvezl nějaké zraněné popálené dítě. Potom další vrtulník,“ popisoval situaci na místě.

Chatu Smrečina pronajímají starší manželé. „Nechápu, co se mohlo stát. Ten sporák má pojistku,“ uvedla majitelka pro slovenskou televizi Markíza.

Vrtulník nemohl přistát

Podle Zuzany Turočekové ze slovenské Vrtulníkové záchranné zdravotní služby (VZZS) je nejvážněji zraněná jedenáctiletá dívka české národnosti, jež utrpěla poranění obličeje. Zranění se prý nacházeli na místě, kde vrtulník nemohl přistát. Lékař se k nim proto musel spustit na laně.

„Po ošetření a přeložení na palubu vrtulníku byla dívka ve stabilizovaném stavu při vědomí převezena do Dětské fakultní nemocnice v Banské Bystrici,“ uvedla na facebooku letecká záchranná služba Air - Transport Europe. Dodala, že posádka druhého vrtulníku ošetřila 45letou ženu české národnosti s poraněním ruky a povrchovými zraněními. Ženu vrtulník převezl ve stabilizovaném stavu do nemocnice v Banské Bystrici.

Video  Výbuch chaty v Lehotě pod Vtáčnikom (25. 7. 2023)  - TV JOJ
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání