Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bývalý sportovní funkcionář Dědeček zabil na zastávce pět studentů: Dostal 15 let!

Aktualizováno -
8. června 2023
14:08
Autor: rc, ČTK - 
8. června 2023
11:17

Tragédie, která šokovala celé Slovensko, se odehrála v říjnu minulého roku v Bratislavě. Na zastávce Zochova zemřelo pět studentů. Do zastávky narazil svým vozem Dušan Dědeček. Ve čtvrtek 8. června bývalý sportovní funkcionář stanul před bratislavským okresním soudem a přiznal vinu! Soud ho poslal do vězení na 15 let do vězení!

Městský soud Bratislava I ve čtvrtek 8. června rozhodl, že je Dědeček vinný ze spáchání trestného činu obecného ohrožení. Soudce ho poslal do vězení na 15 let. Zároveň má zákaz řídit motorová vozidla po dobu deseti let a ochranný dohled tři roky. Podle informací slovenského deníku Plus Jeden Deň se Dědeček, který u soudu sám přiznal vinu, po vynesení rozsudku rozplakal.

Znovu projevil lítost

U soudu Dědeček projevil lítost a prosil za odpuštění.„Uvědomuji si, že žádná slova ani činy nedokážou zmírnit vaši bolest. Chci a budu vás po zbytek života prosit o odpuštění. Prosím, promiňte a odpusťte mi,“ uvedl Dědeček. Rodiny tragicky zesnulých dětí během soudního stání neudržely slzy.

Tragédie na zastávce

Neštěstí se stalo začátkem října minulého roku. Tehdy na zastávce Zochova čekalo několik lidí na autobusový spoj. Do zastávky v obrovské rychlosti vletělo auto, které řídil Dušan Dědeček. Desítky lidí utrpěly zranění a pět studentů nehodu nepřežilo. O život přišla Broňa (†21), Marek (†21), Natálie (†19), Richard (†19) a Sasha (†20). Po tragédii vyjádřil lítost nad nehodou a vzdal se funkce generálního sekretáře Deaflympijského výboru Slovenska, který se věnuje sportovním aktivitám sluchově postižených. Na začátek procesu čekal ve vazbě. 

Řidič nadýchal 1,69 promile alkoholu. Podle žalobce jel řidič krátce před nehodou rychlostí zhruba 140 kilometrů v hodině a v době střetu s lidmi na zastávce rychlost jeho vozu činila 107 kilometrů v hodině. V místě nehody je povolena maximální rychlost 50 kilometrů v hodině. Vyšetřovatelům trvalo několik měsíců, než dospěli k závěru. „Dne 29. března 2023 podal prokurátor Krajské prokuratury Bratislava obžalobu na obviněného D. D. pro obzvlášť závažný zločin všeobecného ohrožení v nepřímém úmyslu,“ uvedl pro slovenský deník Plus Jeden Deň mluvčí prokuratury Juraj Chylo.

Video  Dušan Dědeček, který na zastávce v Bratislavě zabil pět lidí, poprvé promluvil o nehodě.  - TV JOJ
Video se připravuje ...

sorgedoktor ( 3. října 2023 19:06 )

NEMAM ZKUSENOSTI....v 50LETECH MERILI SNAD KAZDEMU JINAK, TED NEVIM..-.

Uživatel_5125828 ( 8. června 2023 21:22 )

Jako kdyby v cz nebyly

Uživatel_5125828 ( 8. června 2023 20:13 )

Vzhledem k vysi chlastu, rychlosti a poctu usmrcenych je 15ti lety rozsudek vysmechem ….. a to se muze omlouvat jak chce a po vyneseni rozsudku brecet jak dlouho chce….spise by me zajimalo,zda brecel i po tom, co tohle provedl

renalek ( 8. června 2023 19:46 )

V zdvovodneni rozsudku sa píše, že vzali do úvahy aj poľahčujúce okolnosti !!! Vraj dovtedy viedol sporiadaný život! To nie je povinnosť ?????????? A ešte sudca mu dal výkon trestu do jednotky z volným pohybom a výhodami častých návštev, prerušení trestu a podobne. Ale to je v podstate rozumné! Umožní to rodinám poškodených sa s ním stretnúť a ,,konzultovať,, nedoriešené otázky a problémy....
Tu sa v plnom rozsahu ukazuje princíp nášho súdneho systému: Dobrý advokát pozná dobre zákony! Ešte lepší osobne sudcu !!! Blééééééééééééééé !

sorgedoktor ( 8. června 2023 15:35 )

Souhlasim s diskutujiicimi. 15 let kriminalu za 5 mrtvych je malo.AS jeste ten alkohol. Na tom Slovensku jsou divne soudy...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání